Aayla Secura

Aayla Secura

Aayla Secura egy rutian twi’lek Jedi mester volt a Köztársaság utolsó éveiben. A Ryloth bolygón született Jedi a klónok háborúja idején tábornokként szolgált. Első mestere Quinlan Vos volt, később pedig Tholme mester tanította. Kiképzése idején engedett a sötét oldal csábításának, de mesterének köszönhetően nem állt át. A klónok háborújában több neves csatában is részt vett, mint például a Geonosison, Kaminón vagy a quelli csatában.

Életrajza

Korai évei

Fiatalkorában egy helyi hutt tartotta fogságban. Amikor Tholme és Quinlan Vos a Ryloth bolygón vállaltak egy küldetést, kiszabadították őt a fogságból. Már fiatalkorában is nagyon jó vívó volt. Eleinte kettő – egy kék és egy zöld – fénykardot használt, de későbbiekben már csak egy kék fénykardot forgatott. Volfe Karkko el akarta csábítani az ifjú Jedit az Erő sötét oldalára, ehhez pedig a nagybátyja a halálát akarta ellene felhasználni. Segítsége is volt egy sötét Jedi személyében. Ez az ember szembe szállt Vossal, de alul maradt, és Vos követni tudta egészen Karkko bázisáig. Végül Aayla nem állt át, és mestere megmentette őt, bár egy ideig harcoltak egymással, mert Karkko befolyásolta a twi’lek Jedit. BBY 29-ben kapta meg a Jedi lovag címet egy a szülőbolygóján folytatott küldetésnek köszönhetően.

A Klónok Háborúja

Tagja volt annak a 200 fős mentőcsapatnak, akik megmentették Obi-Wan, Anakin és Padme életét a Geonosison, és azon kevés Jedik egyike volt, akik túlélték az összecsapást az arénában. Ezek után egy saját klónosztagot vezetett a csatában.

Nyolc nappal a geonosisi ütközet után máris a Korélián vetették be őket. Később elindult, hogy megkeresse egykori mesterét, aki beépült Dooku gróf mellé, de jelentést már régóta nem tett. Küldetése során megszerezte a szeparatisták támadási tervét a Kamino ellen, és eljuttatta azokat Coruscantra. Részben neki is köszönhető, hogy a Köztársaság visszaverte a támadást és megmenekültek a kiképzés alatt álló klónok. Négy hónappal később részt vett a hypori csatában, ahol a Jedik először találkoztak Gievous tábornokkal. Itt súlyosan megsérült, csak egy ARC kommandós csapatnak köszönheti az életét. A csata után megbízták a 327-es Csillag Hadosztály vezetésével, ahol szoros barátságot épített ki Bly parancsnokkal.

Aayla Secura halála

Utolsó megbízása a Feluciára vitte, ahol Bariss Offee-val együtt kellett megakadályozniuk a szeparatistákat a bolygó élővilágának szennyezésében. Ezen a bolygón halt meg, amikor kiadták a 66-os parancsot. Katonái Bly parancsnok vezetésével elárulták, és orvul meggyilkolták őt.

Képességei

Az Ataru (IV. forma) fénykard stílust alkalmazta a párbajokban. Rendkívül értelmes és empatikus, de ugyanakkor lobbanékony és némileg csintalan is volt. Rendkívül jól tudott lopakodni és beszivárogni. Secura utánozhatatlanul végezte a Djem So támadóállást.

Fordította: Kristóf

Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page