Barriss Offee

Barriss Offee

Nem az számít, hogy mekkora a Jedi mérete, vagy mekkora hatalom fut keresztül a fénykardján, hanem az, hogy milyen erős a szíve. – Barriss Offee

Barriss Offee egy Mirialan Jedi lovag és tábornok volt a Klónok Háborúja alatt. Mint képzett Jedi gyógyító, Offee hasznosította a képességeit Rimsoo-nál a Drongaren, a galaktikus konfliktus alatt. Kék fénykardot használt, és a Hármas Forma: a Soresu gyakorlója volt. Könnyen felismerhető volt az arcán lévő tetoválásokról. Egyike volt a 66-os Parancs áldozatainak.

Életrajza

Korai évei

Mint a nagy Jedi mester, Luminara Unduli padawanja, Barriss mindenkor mestere oldalán maradt, Palpatine főkancellárral való fontos találkozások alkalmával, vagy a harcokban, mint például a geonosisi csata. Amikor tizenhat éves lett, megépítette az első fénykardját.

A Geonosis előtt

És az, ifjú padawan, egy szemléltető példa volt arra, amit úgy ismernek, mint dinamikus diplomácia. – Obi-Wan Kenobi

Kevéssel a Klónok Háborúja kitörése előtt, Luminara és Barriss – Obi-Wan Kenobival és a padawan Anakin Skywalkerrel együtt – küldetésre mentek az Ansionra megakadályozni, hogy a bolygó kormánya megszavazza a csatlakozást a Szeparatistákhoz. A küldetés fontos volt, mert bár az Ansion maga nem volt nagyon fontos, viszont ha úgy döntene, hogy akkor csatlakozik a CIS-hez, sok másik bolygó követte volna. Azonban sokan voltak, akik úgy állították be a dolgokat, hogy a Jedik küldetése biztosan sikertelen legyen. Egyikük a hutt Soergg volt, akit Shu Mai bérelt fel, hogy állítsa le őket.

Luminara Unduli és Barriss Offee

A Jediknek volt lehetőségük beszélni a Közösség Egységéhez. Luminara egy alkut ajánlott az Egységnek: A Jedik véget vetnek a városi népek és az alwari bennszülöttek közötti konfliktusnak, ha az Ansion beleegyezne, hogy a Galaktikus Köztársaságon belül maradjon, és elfogadja a szabályaikat. A konfliktus a területek felett volt, így Luminara azt is mondta, hogy meg fogják kérni az alwarikat, egyezzenek bele, hogy a földjük felét, vagy annál többet osszanak meg a városi népekkel. Az Egység egyetértett és a Jedik távoztak. Mielőtt a Jedik elindultak a küldetésükre Soergg felbérelt két alwarit, Kiakhtát és Bulgant, hogy fogja el az egyik padawant. Elfogták Offee-t és fogságban tartották, azonban a két alwarit szellemileg legyengítették, így Offee a bizalmukba férkőzött azzal, hogy gyógyította őket. Ezek után Kiakhta és Bulgan beleegyeztek, hogy segítenek a Jediknek. Hogy biztosíthassák a megállapodást az alwarikkal, először meg kellett találni őket. A Jedi hamarosan elhagyta a várost egy suubataron lovagolva. Rövidesen sok problémájuk akadt a gairkokkal egy patakban, de ezt is jól leküzdötték.

Végül a Jedinek sikerült találkozni a yiwákkal – ami egy alwari törzs. Először a yiwák bizalmatlanok voltak a Jedikkel szemben, és az Előkelő, Mazong, azt kérte tőlük, hogy tartsanak egy bemutatót, és utána a yiwák eldöntik, hogy elmondják-e, vagy sem, hogy hol van a klán vezetője. Barriss tartott egy akrobatikus bemutatót, amely nagymértékben lenyűgözte az alwarikat, éppúgy, mint Anakin. Ezután a többi Jedi is tartott bemutatót, és a yiwák elmondták, hol tudják megtalálni a klán vezetőjét.

Később a Jedik találkoztak egy gwurranokból álló csoporttal. Mikor a Jedik tovább mentek, Tooqui – az egyik gwurran – velük tartott. Kicsit később a Jedik egy olyan törzzsel találkoztak, akiket a kereskedők Qulunnak neveztek el. A Jedik ételt ajánlotta fel, amit elfogadtak, azonban a törzs vezetője, Baiuntu, Soerggnek dolgozott, és elfogta a Jediket. Tooquit elengedték, és hamarosan megmentette a Jediket.

A Jedik nemsokára rátaláltak a Borokii klánvezetőre, és átadták az ajánlatukat. A Borokii beleegyezett, de csak úgy, ha a Jedik megoldanak egy konfliktust, amely a Borokii és a Januul között volt, aki egy másik klánvezető volt. A Jedik egyetértettek és végül sikerült diplomatikusan megoldani a konfliktust. Ezután visszatértek a városba, ahol újra feltartotta őket Soergg, aki bérgyilkosokat fogadott, hogy intézzék el őket. Azonban a Jediknek sikerült megtenniük az Egységnek, amiben a szavazás során megállapodtak. A tény miatt, hogy a Jedik megoldották a határvitát, az Egység megszavazta, hogy maradnak a Köztársaságon belül, és a Jedik küldetése sikeres volt.

A Klónok Háborúja

Amikor Barriss és Luminara visszatértek a Coruscantra, Mace Windu magával vitte őket a Geonosisra, megmenteni Obi-Want, Anakint és Padme Amidalát. Bár Barriss nem volt abban a végső körben, amit felvettek Yoda löveghajói, talált egy kivezető utat a Petranaki arénából Pablo-Jill Jedi lovaggal egyetemben.

Később a Klónok Háborúja alatt ismét a mestere oldalán harcolt parancsnokként. Egy alkalommal Barriss és Luminara az Ilum jégvilágába merészkedtek. Ezen a terméketlen bolygón találhatták meg azokat a kristályokat, melyekre szükség volt egy fénykard szerkezetében. Egy titkos Jedi templomi bányában Barriss egy kiválasztott kristállyal készített magának egy új fénykardot.

Barriss Offee

Miközben a fénykardját készítette, felfedezték a templom helyét. A szeparatista kaméleon droidok beszivárogtak a bányákba, és robbanótölteteket helyeztek el a járatokban. Barriss és Luminara túlélték a robbanásokat, de csapdába estek a barlangban. Ez a zavar az Erőben elérte Yodát és a pici Jedi mester megmentette őket.

A Coruscant inváziója alatt Offee a klónkatonák egy osztagát vezette a Szeparatisták ellen irányuló harcban. A város alsó szintjeit, ahol az osztaga volt, elárasztották a harci droidok, beleértve az új C-B3 cortosis harci droidokat, melyek ellenálltak a fénykardjának. Éppen időben az ifjú Anakin Skywalker megérkezett a helyszínre és sikerült visszaszorítania a droid erőket.

Később Barrisst a Drongar bolygóra küldték, első küldetésére a mestere nélkül. A Drongar volt az otthona egy értékes növénynek, a botának, ami egy csodagyógyszer volt majdnem bármire és bármely fajnak, amit nagyra tartott a Galaktikus Köztársaság és a Szeparatisták egyaránt. Barriss, aki tehetséges gyógyító volt, az egyik egészségügyi egységet segítette a bolygón. Egy számára ismeretlen kém settenkedett a tábor körül, és több korrupt köztársasági képviselő vitt magával botát illegálisan, a saját hasznukra.

Egy alkalommal véletlenül botát fecskendezett magába, és a természetes gyógyszer új és erőteljes utakat nyitott számára az Erőben. Barriss úgy vélte, hogy ez a hatalomra vezető gyors út túl additív, és tudta, hogy ez az Erő sötét oldala irányába fogja vezetni őt, és ellenállt a csábításnak. Megvívta a belső harcát és ellenállt a sötét oldalnak, és érezte, hogy kiérdemelte a Jedi lovagi és tábornoki rangot.

Barriss gyakran gyakorolta a lebegő meditációt. Egyszer kifejtette azt a nézetét, hogy a „világos oldal” és a „sötét oldal” csak szavak, és az Erő se nem jó, se nem rossz. A nézete kissé szokatlan volt a tradicionális Jedi hiedelemmel összehasonlítva, hogy a világos oldal volt a jó és a sötét oldal volt a gonosz.

Barriss Offee halála

Barriss kapcsolatban maradt korábbi mesterével a Klónok Háborújának végéig. Barrisst és Luminarát megölték a 66-os Parancsot végrehajtó klónok. A Felucián klónkatonák nyitottak tüzet Aayla Securára, és egy AT-TE tüzelt Barrissra elpárologtatva őt a robbanásban, mielőtt reagálni tudott volna, a mestere pedig a Kashyyykon pusztult el. Offeet túlélte egy rövid ideig a padawanja, Zonder.

Amikor a Galaktikus Birodalom felemelkedett, a Sate Pestage által összeállított okiratok szerint Barrisst és Aayla Securát kivégezték, mert megpróbálták megmérgezni a Felucia vízellátását.

Háttér információk

Barrisst Nalini Krishan játszotta a filmekben. A Star Wars: Clone Wars rajzfilmben Tatyana Yassukovich kölcsönözte a hangját. Bár csak egy rövid ideig látható a Klónok támadásában, az EU kitöltötte a készségeiről és a személyiségéről a részleteket.

Folytonosság

Eredetileg úgy tervezték, hogy Barriss bekerül a 66-os Parancs képsoraiba, de Luminara Unduli és Shaak Ti halálával egyetemben kivágták. A Klónok támadásában fel nem használt felvételeket erre a megjelenésre készültek felhasználni.

A New Essential Guide Characters és a The Approaching Storm emberként azonosítja Barrisst. Amíg nem specifikus, ez nem egy folytonossági hiba, mivel mirialanként majdnem ember, így az emberszerű fajokhoz tartozik.

Az Attack of the Clones: Visual Dictionary-ban kijelentik, hogy Barriss Offee tetoválásai chalactan természetűek. A MedStar duológiában azonban ezt a tényt kijavították. Hivatalosan Offee tetoválásai hagyományosan mirialanok.

Fordította: Gyoka

Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page