Darth Plagueis

„Darth Plagueis a Sith egyik sötét Nagyura volt. Akkora tudással és hatalommal bírt, hogy az Erő segítségével rá tudta venni a midi-chlorianokat, hogy teremtsenek életet. Olyan behatóan ismerte a sötét oldalt, hogy ha akart, képes volt akár visszahozni embereket a halálból.” – Palpatine

Darth Plagueis – ismert még, mint Darth Plagueis, a Bölcs – a Sith egy Muun Sötét Nagyura volt, örököse Darth Bane utódvonalának (A kettő szabálya) és a midi-chlorian manipuláció mestere, aki a Naboo-i Invázió felvezetésének századában élt. Megszállottként az örök élet problémájával, Plagueis kitapasztalta a halál elkerülésének módjait, és új életet teremtett a midi-chlorianokból.

Jelentős közreműködése a galaxis történetében az volt, hogy ő képezte ki a Sithek útjának és az Erő sötét oldalának elsajátítására Darth Sidioust, akit arra ösztönzött, hogy vegye át a galaxis irányítását és hozza el a Sith korát. Mivel Sidious attól félt, hogy mestere leválthatja mint tanítvány, ezért megölte a Muunt álmában. Sidious később úgy mondta el a történetet, mint Darth Plagueis, a Bölcs Tragédiája, ami egy régi Sith legenda, ezzel a sötét oldal felé irányítva Anakin Skywalkert, habár maga Plagueis továbbra is egy rejtélyes alak maradt a Jedik és szövetségeseik számára a Galaktikus Szövetség idejében.

Életrajz

Darth Plaguies egy Muun volt a Sith Darth Bane utódvonalában, kinek ideje kb. BBY 60-ra tehető. Plagueis Sith nevét mestere adta neki, mely az angol ‘plague’ szóból ered. A Galaktikus szövetség idejében semmit nem tudtak Plaguies eredetéről, és senki nem tudja, hogyan került kapcsolat és kezdte képezni Palpatine-t: magához vette őt, egy tehetséges tanulót, mint tanítványát és Darth Sidiousnak nevezte. Mivel fajának megadatott a hosszú élet, Plagueis egy életet szeretett volna szentelni a hatalom keresésére, mellyel elkerülheti a halált.

Plagueis és Sidious

„Áruld el nekem, hogy mit tartasz a legnagyobb erősségednek, és én tudni fogom, hogyan gyengítselek meg. Áruld el nekem, hogy mitől félsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell rád kényszerítenem. Áruld el, hogy mit szeretsz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mitől fosszalak meg. Áruld el nekem, hogy mire a vágysz a legjobban, és én tudni fogom, hogy mit kell megtagadnom tőled.” – Darth Plagueis – [forrás: James Luceno: Sötét nagyúr, ford.:Szente Mihály]

Sidious évtizedeken keresztül tanult Plagueistől, amíg mindent megtanított tanítványának amit tudott, megakadályozva ezzel, hogy a tudás, amit felhalmozott, elvesszen örökre. Sidious képzése alatt Plagueis hozzáférést adott tanítványának a saját Sith Holokronjához. Plagueis leckéi kényszerítették Sidioust hogy dacoljon félelmeivel, megtagadva az örömöket, eltaszítva őt azoktól a dolgoktól, amiket szeretett. Megtanította Sidiousnak, hogy az olyan érzelmek, mint például a gyűlölet és az irigység jóllehet szükséges ahhoz, hogy a sötét oldal mesterévé váljon, ezek csupán a megszokott erkölcsi fogalom végleges félretételét jelentették egy nagyobb cél érdekében. Plagueis továbbá megtanította tanítványának a hatalom megszerzésének módjait amivel a végső célt, a galaxis irányítását el lehet érni.

Sidious időközben elkezdte képezni saját tanítványát Darth Mault, Plagueis tudomása nélkül, és talán már képzett más tanítványokat is Maul előtt. Sidious nem ölte meg mesterét, amíg meg nem értette Plagueis leckéit és nem vált elég erőssé ahhoz hogy legyőzze őt.

Plagueis halála

“Olyan nagy lett végül a hatalma, hogy már csak attól kellett félnie, hogy elveszti e dhatalmat, ami végül persze megtörtént. Az lett a veszte, hogy minden tudását átadta a tanítványának. A tanítványa pedig meggyilkolta őt álmában.” – Palpatine Anakin Skywalkernek

Plagueis, aki felfedezte az Erő segítségével a halál elkerülésének módját, fel akarta tárni egy végső alkalmazását a hatalmának —a képességet, hogy a semmiből életet teremtsen az Erőt használva, közvetlen manipulálva a midi-chlorianokat, melyek az élőlények vérében találhatóak. Amikor a Sötét Nagyúr felfedte terveit a kísérletével kapcsolatban Sidiousnak, a tanítvány nagy érdeklődést mutatott. Amikor Sidious megállapította, hogy egy ezzel a módszerrel az Erő élő megtestesítőjét lehetett volna megalkotni, Sidious felismerte, hogy a mestere saját magát akarta pótolni és eldöntötte, hogy megöli mesterét, mielőtt ez megtörténne. Plagueis azonban sosem gyanakodott a közelgő halálra. Nem sokkal később, 52 BBY és 46 BBY között, Sidious megölte Darth Plagueis-t míg ő aludt.

Hagyaték

„Mondd, hallottad, hogyan járt a nagy Darth Plaguies, a Bölcs?” – Palpatine

Plagueis kísérlete az új élet teremtését illetően sikeres lehetett volna. Azt beszélték, hogy Plagueis halála előtt elkezdte tervét megvalósítani, és a Sith Lordok szerint Plagueis volt aki befolyásolta a midi-chlorianokat hogy Anakin Skywalkert a sötét oldal felé tereljék. Habár Plagueis mindent pontosan megtanított Palpatine-nak amit tudott, ő mégis alkalmatlan volt arra, hogy alkalmazza Plagueis tanítását, vagyis hogy kijátssza az Erő segítségével a halált, így arra kényszerült, hogy helyette klón testekbe tartsa a szellemét.

Sidious beszélt egy keveset Plagueis-ről tanítványának Darth Tyranus-nak, és a következő évtizedekben csak Darth Vadernek említette újra. Akárhogy is, a Sith arra használta Plagueis történetét, hogy áttérítse Anakin Skywalkert, és Darth Vaderként a sötét oldalra álljon. Darth Plagueis, a Bölcs Tragédiája, Palpatine Sith legendája, arról mesélve, hogyan tudott Plagueis életet teremteni és megőrizni azt; Palpatine szerint bizarr sors, hogy mindenkit meg tudott óvni a haláltól, csak éppen önmagát nem. Skywalker, kutatni kezdte Plagueis hatalmát, hogy megmentse feleségét Padmét, később pedig Palpatine tanítványává vált.

Valamivel Plagueis halál után néhány ismerője a Sith kultúrának például az Apex Társaság tagjai, azt hitték, hogy Collan Eislot, a szekta vezetőjét olyan elhunyt Sith Nagyurak szellemei irányítják, mint például Plagueis.

Amikor a történészek évekkel később kevés információt találtak Plagueisről gyanították, hogy Palpatine megsemmisített mindent a mesterével kapcsolatban. A Wavlud Kézirat, egyike a kevés tudásforrásnak a Jedikről, a Sithekről és Sidiousról, mely feltárt információkat Plagueisről a Galaktikus Szövetségnek, és az Új Jedi Rendnek.

Személyiség és jellemvonások

“Először saját magadon kell uralkodnod, aztán egy másik személyen. Később egy csoporton, egy renden, egy bolygón, egy fajon, majd fajok csoportján… végül magán a Galaxison.” – Darth Plagueis – [forrás: James Luceno: Sötét nagyúr, ford.:Szente Mihály]

Darth Plagueis egy rejtélyes rajongója volt a sötét oldalnak, és szerelmese a misztikus és túlvilági dolgoknak. Kínozta az örök élet lehetősége és egy ősnemzés ötlete, azonban maradt az összpontosítás az anyagi világ lehetőségeire, habár évekkel később Dart Vader elmerengett azon, hogy Plagueis tulajdonképpen vágyott arra, hogy megőrizze anyagtalan felét testének halála után.

Plagueis bölcs és logikus gondolkodású volt, és tanítványa, Palpatine, úgy hitte, hogy hatalma forrása belső énjének az a kiterjedése, ami felé figyelmét fordította. Hitt abban, hogy az egyre növekvő hatalom megszerzése az egyénnél kezdődik és a galaxis uralmával csúcsosodik ki. Ahogy növekedett saját ereje, nem félt semmitől, csupán attól, hogy elveszíti azt. Mindazonáltal, ha a mestert a tanítvány küldi a halálba az általában hagyományos Sith öröklést jelentett, bár Plagueis sose látta saját halálának eljövetelét.

Erők és képességek

„Bizarr sors mindenkit meg tudott menteni, éppen csak önmagát nem.” -Plagueis

Plagueis az Erő természetellenes és rejtett oldalának mestere volt. Ezzel képes volt az élet lényegét irányítani, egy képesség melyről Palpatine azt gondolta, hogy közvetlenül lekötni a belső látását. Plagueis meg tudott menteni másokat a haláltól, amikor a képességét olyan extrémen használta, hogy életet teremtsen a midi-chlorianokból, melyek minden életformában megtalálhatóak. Plagueis továbbá felfedezte a képességet, hogy az Erővel eggyé válva megtartsa személyiségét, de ez a fajta halhatatlanság nem vonzotta, mivel nem érdekelte őt az anyagtalan világ.

A színfalak mögött

Darth Plagueist már A Sith-ek bosszúja filmvázlatában is említették, de talán korábban is. A neve egyértelműen az angol „plague” (pestis, dögvész, döghalál) szóból ered, egy kapcsolat, amit később univerzumon belül megalkottak a Wizards of the Coast cikkében Behind the Threat: The Sith, Part 2: The Becoming.

Plagueis első feltűnése a nemhivatalos Tag & Bink: Revenge of the Clone Menace-ban volt. Ebben a képregényben azt állították, hogy Plagueis midi-chlorian manipulációja Erő-érzékennyé tette Tag Greenly-t és Bink Otaunat. Továbbá ez egy vörös nap és bolygója felrobbanását okozta, aminek az egyetlen túlélője a Föld hőse lett – utalás Kryptonra és Supermanre.

Habár Plagueis képe a Tag & Bink: Revenge of the Clone Menace-ban szigorúan nem hivatalos, úgy tűnik, mégis inspirálta a miniatúrájának elkészítését a Star Wars Miniatúrák: Jedi Akadémia sorozathoz. A Plagueis figura fegyvere és a beállása (és a velejáró kártyaillusztráció) pontosan passzol a képregényi képhez. Plagueis első játékfigura megjelenése a Jedi Akadémia sorozatban volt, mint miniatűr figura.

A Darth Plagueis regény

James Luceno tervezte, hogy ír egy regényt Darth Plagueisről. A könyv bejelentése a StarWars.com-on volt, mely az első forrása volt Plagueis Muun létének. Azonban 2007 márciusában bejelentették, hogy a regény kiadásának tervezetét törölték. Sue Rostoni hivatalos magyarázata szerint a visszavonás oka, hogy még nem volt itt az ideje Palpatine háttértörténetének felfedésére és Plagueis kezdetének leírására. A regényt a Darth Bane: A kettő szabálya című könyv helyettesítette. Bár Plagueis fajbesorolása megtörtént a regény bejelentésekor, erre nem volt hatással a törlés, mivel nem regényből származott. A Celebration VI-on egy fórum felfedte, hogy az ötlet, miszerint Plagueis Muun legyen, George Lucastól származik. A Jedi vs Sith: Alapvető útmutató az Erőhöz megerősítette a faji besorolást és ez lett a forrás, hogy megalkothassanak egy hiteles képet Plagueisről. 2010. július 27-én az értékesítési adatbázisból kiszűrődött egy információ, miszerint a regény kiadását újra tervbe vették. A bejelentést később Sue Rostoni megerősítette.

The Force Unleashed

Amikor megalkották a Star Wars The Force Unleashed multimédia projektet, a fejlesztői csapat sok felfedezetlen karakter és esemény felé tekintett ihletért, többek köztük Plagueis felé is. A kezdeti tervben Plagueist mint Sith szellemet használták volna fel, hogy adjon a The Force Unleashed játékosának új sötét oldali erőket, hatalmat és információt. Egy másik ötletben szerepel a Titkos Tanítvány, mint fő karakter azzal a küldetéssel, hogy találja meg Plagueist, mely Darth Vader tervének része, hogy feltámassza Padmé Amidalát. Míg más ötletek arról szóltak, hogy a tanítvány az újraélesztett Plagueis vagy maga az újjászületett Plagueis lenne a mentora a tanítványnak.

Mivel a csapat nem tudott sokat Plagueisről, először embernek formálták, többek között a híres színész Michael Gambon (Album Dumbledore a HP3-tól) közreműködésével.

Greg Knight illusztrátor számos variációt próbált ki mint például az élőhalott, karakter egy másik időből, valaki aki egy gépet használ hogy életben maradjon, titokzatos fiatalság, az okkult továbbá számos más „rémisztő” és „különös” ötletet.

Írta: NB
Wookieepedia

Egy hozzászólás a(z) “Darth Plagueis” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

^^ ;) :wtf: :wow: :star: :sexy: :omg: :love: :love3: :love2: :lol: :kiss: :heart: :ehh: :angry: :angel: :aha: :S :P :D :/ :) :( :$