Eelysa

Eelysa

Eelysa egy női Jedi mester volt az Új Jedi Rendben.

Életrajza

Ifjú évei és a Jedi-tréning

A Coruscant-on született az endori csata után. Eelysa soha nem tapasztalta meg a Palpatine császár Új Rendje általi sötétséget, mely az életet jellemezte azon a világon. Szülei közül egyik sem volt Erő-érzékeny, de a fiatal Eelysa nagyon rá volt hangolódva az Erőre, és ABY 17 körül hat társával csatlakozott a Jedi Praxeumhoz, addig példátlan módon mindössze 12 évesen. Ebben a korban csak később csatlakoznak majd tanulók a Jedi Akadémiához, az Ifjú Jedi Akadémia létrejöttével. Eelysa volt az első, aki észlelte az Erőfodrozódást, ami a Sötét Jedi, Kueller lázadásából és droid szabotázsából eredt, ami ezreket ölt meg.

Eelysa később Jedi mester rangot kapott, és az Új Jedi Rend legtehetségesebb tagjainak egyike lett.

Jedi mester

Tudnom kellett volna, hogy bármely Jedi tanítványa tele lesz meglepetésekkel. – Luke Skywalker megjegyzése Saba Sebatyne-nek.

Bár Eelysa és Luke Skywalker nem mindig értettek egyet az Erő dolgaiban, Luke megbízott a nő ítélőképességében, és kiválasztotta őt egy veszélyes, hosszú hírszerző küldetések sorozatára, melynek célját nem határozták meg pontosan. Ezek általában bonyolultak, titkosak és veszélyekkel telik voltak, és éveket vett igénybe a teljesítésük. Az Új Köztársaság Hírszerzése értékelte az ebben a munkában töltött tizenkét évét. Körülbelül öt küldetést vállalt, beleértve a Diverzáns Szövetség elleni működését, miközben rabszolgatartó köröket döntött meg a Külső Űrben, és bonyodalmakba keveredett a chissekkel. Ama munkája, melynek során olyan fajok után kutatott, melyek megvizsgálatlan vagy felfedezetlen Erő-képességekkel rendelkeztek, vezette a Barab 1-re. Skywalker mester tudott a barabelek potenciális Erő-érzékenységéről, de az agressziójuk és erőszakosságuk miatti aggodalmak miatt soha nem tanította egyiküket sem. Eelysa, aki egy kissé különc volt, nem értett egyet ezzel, és tanítani kezdte Saba Sebatyne-t, mielőtt üldözni kezdték a Diverzáns Szövetség ügynökei a Barab 1-en. Saba Sebatyne cserébe folytatta volna a fia Tesar Sebatyne, és annak testvérei, Bela és Krasov képzésével. Eelysa szintén tanította az arconai Izal Wazt.

Yuuzhan Vong Háború

Valami elkapta… eltűnt. Eelysa nincs többé. – Saba Sebatyne megérzi Eelysa halálát.

A Yuuzhan Vong Háború alatt Eelysa alapított egy Jedi osztagot, amit Wild Knights (Vad Lovagok) néven ismertek, és a főhadiszállásukat a Cinnabar holdon állította fel, ahonnan harcoltak a yuuzhan vongok ellen. Noha szoros kapcsolatban állt az osztaggal korábbi tanítványán, Sabán keresztül, Eelysa általában nem harcolt velük.

A Durosi Csata után Eelysa súlyosan megsebesült egy küzdelemben a yuuzhan vong harcosok ellen a Korélián és kapott egy sor bactakezelést. Röviddel azután, hogy visszatért a hírszerző küldetéséhez a Korélia fővárosában Coronetben, Eelysát megölte egy voxyn, amit megérzett Saba, Tesar és testvérei. Luke szerette volna a hibáik ellenére befogadni és a Rend tagjaivá avatni a barabeleket.

Fordította: Gyoka

Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page