Fy-Tor-Ana (Solace)

Solace

Solace?
Egy szó, amit egyre többször hallok mostanában.
– Ferus Olin és Dexter Jettster

Fy-Tor-Ana Jedi mester volt a Galaktikus Köztársaság hanyatlásának idején. Mint oktató, tehetségesnek bizonyult, gyors reflexekkel. Obi-Wan Kenobit is ő tanította a Mozdulatok Művészetének gyakorlatára. A Solace nevet vette fel, mikor elbújt Coruscant felszíne alatt a Nagy Jedi Tisztogatás és az Új Rend megalapítása után. Solace-t kezdetben egy helynek gondolták, de Ferus Olin utazásai során találkozott egy alakkal, aki azon volt, hogy elvezesse őt hozzá. A későbbiekben ráeszmélt, kalauza nem volt más, mint Fy-Tor-Ana.


A Klón Háborúk végét követően Fy-Tor-Ana egyike volt a 66-os Parancs túlélőinek. A Tisztogatás elől az ilum-i Kristálybarlangokba vonult vissza mester társával, Garen Muln-nal együtt. Eltökélten a céltól, miszerint rejtőző Jedik után kutat, elmondta a férfinak, hogy Coruscantra fog menni. Remélte, be tud szivárogni a Jedi Templomba, hogy többet tudjon meg a galaxis helyzetéről. Megfogadta, hogy visszatér, ám ígéretét nem tudta betartani.

Attól félve, hogy a nő meghalt, Garen továbbította Fy-Tor-Ana terveit Ferus Olinnak azért, hogy ő megpróbálhatná megtalálni és kimenekíteni. Azt rebesgették, fogságban tartják a Jedi Templomban, de ez hazugságnak bizonyult – célja a túlélő Jedik Coruscant-ra csalogatása volt.

Az igazság azonban az volt, hogy Fy-Tor-Ana Coruscant felső szintjei alatt rejtőzött, Solace név alatt tevékenykedve egy nagy kiterjedésű óceán melletti település vezetőjeként.

Ferus Olin, Trever Flume és az Elfeledettek [Erased] összetalálkoztak az alsóbb szinten Solace-szal és az őt istenítő emberek egy csoportjával. Először vonakodott Ferus-szal menni, de mikor az elmondta, a Galaktikus Birodalom elzárta az összes fénykardot, másképp döntött. A férfivel és Treverrel a Jedi Templomba mentek hevenyészett hajójával. Jóllehet, az ottani rohamosztagosokkal való összecsapásuk után menekülniük kellett, Ferus fogságba esett. A nő visszament Treverrel a földalatti bázisára, s a fiú igencsak dühös lett rá. Rájöttek, hogy a támaszpontjuk katonák támadása alatt áll. Solace sikerrel vette fel velük a harcot, mígnem az Elfeledettek csoportjának egy tagja, a bothan Oryon, Treverrel együtt robbanótölteteket hajított fel a platformra, ahol tartózkodtak. Ő volt az egyetlen, aki megmenekült, ezután pedig megszökött a bázisról Oryonnal, Treverrel és Keets Freely-vel.

A csapat visszatért Dexter Jettster búvóhelyére. Arra kérték, segítsen nekik megtalálni Ferus-t. Egy hajón leltek rá a barátjával, Clive Flax-szal együtt, szökésben Dontamo börtönvilágáról. Követték Malorum végrehajtót a Naboo-ra, ahol megkísérelték Rugor Nass főnök és a gunganek segítségével visszavenni a bolygót.

Később, mikor Ferusnak segítenie kellett Palpatine császárnak [megzsarolták – a szerk.] a Samaria-n, Solace Bellassa-ra ment, hogy megmentse Roan Lands-et és Dona Telamark-ot, Ferus két barátját a kivégzéstől. Vele tartott Oryon és Trever, valamint segítséget kaptak a Tizenegyektől, így sikerrel jártak. Ezek után az ő útjuk is a Samaria-ra vezetett, hogy megóvják Ferus-szal a rohamosztagosoktól Astri Oddo-t és fiát, Lune-t. Mind megmenekültek, kiéve a férfit, aki a bolygón maradt, tudva, Palpatine-nak még akad számára feladata.

Solace a Jedik titkos aszteroidabázisán halt meg, miután Darth Vader felfedezte annak helyzetét, és porrá zúzta a Birodalom új szuperfegyverével.

Fordította: Dóra és Gyoka
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page