Galen Marek

Galen Marek a Star Wars univerzumának egyik legerősebb Erő-használója volt a Nagy Jedi Tisztogatás idejében. Születési helye ismeretlen, annyi viszont biztos, hogy Darth Vader talált rá a Kashyyykon. Vader megölte apját, Kento Mareket, aki egy képzett Jedi-lovag volt, majd miután felismerte a gyermekben szunnyadó hatalmas erőt, magával vitte és Starkiller álnéven a tanítványává fogadta.

Az első küldetés, a jövő első csírái

Galen sokáig tanult a Sith Nagyúr keze alatt. Képességei tökéletesek voltak. Vader tudta, hogy Starkiller és ő együtt könnyűszerrel elpusztíthatnák az Uralkodót, de nem akarta új mesterét is elárulni, mint hajdan azt Obi-Wannal is tette.

Ehelyett inkább a 66-os parancsot túlélő Jedik felkutatására és elpusztítására akarta felhasználni Starkillert. Első feladata egy T-szárnyú vadászgép gyár megtisztítása volt, amelyet elfoglaltak a csírázó felkelés tagjai. Vezetőjük Rahm Kota Jedi-mester volt, aki szerencsésen túlélte a 66-os parancsot. Galen feladatához hűen „megtisztította” a létesítményt. A hosszas harc közepette, amelyet Galen és Kota vívott, a Jedi feltárta a jövőt Starkiller számára és elmondta neki, hogy mestere, akit annyira tisztel, el fogja árulni. Marek nem akarta elhinni Kota szavait és ezért hitetlenkedéstől és meglepődéstől telve megvakította a Jedit és levetette őt a mélybe, majd ezt követően visszaindult mesteréhez.

A Tisztogatás folytatódik

Galen következő feladata a Raxus Prime-ra vezetett, ahol szembe kellett néznie az egykori droid szakértővel, az aleena fajba tartozó Kazdan Paratusszal. A Jedi egy összeeszkábált „Jedi Templomban” élt. Befelé menet meg kellett mérkőznie a rodiaiak seregével, akiknek a bolygó uralmára fájt a foguk, valamint Paratus droid testőreivel. Starkiller könnyűszerrel legyőzte a magányba beleőrült Jedit, aki már aligha volt tekinthető emberi létformának a kiborg testrészei miatt.

Ezt követően Vader már látta, hogy Galen valóban alkalmas lesz az Uralkodó elpusztítására. Ám még alá akarta vetni egy utolsó próbának. Starkillernek meg kellett ölnie az egykor Jedi Nagymestert, Shaak Tit. A togruta Jedi-mester a Felucián rejtőzködött. Ez a bolygó volt az őshazája a Galaxis legfélelmetesebb szörnyetegeinek, a rancoroknak. Ám még ők sem voltak képesek megállítani Galent, aki addigra már a benne felgyülemlett harag miatt már Erő-villámok szórására is képes volt. Shaak Ti megérezte, mi közeleg, ezért elküldte tanítványát, Maris Broodot, hogy megóvja Starkillertől. Galen felülkerekedett Shaak Tin, aki utolsó erejével még megpróbálta visszatéríteni Galent a helyes útra, majd belevetette magát egy sarlacc gyomrába.

Vader árulása

Marek Shaak Ti legyőzése után visszatért mesteréhez. Azt hitte, itt az idő, hogy ő és Vader felülkerekedjenek Sidiouson. Tévedett. Palpatine megjelent a hajón és közölte Vaderrel, hogy el kell pusztítania tanítványát, hogy ezzel bizonyítsa, hogy még mindig hű a Sötét Oldalhoz és az esküjéhez. Vader eleget tett az Uralkodó kérésének. Leszúrta tanítványát, majd kivetette az űrbe.

Úton a javulás felé, az Erő elszabadul

Galen túlélte mestere bosszúját, viszont egyre nyugtalanabb lett. Gyötrő álmaiban látta Rahm Kotát egy felhők feletti városban, egy kocsmában iszogatni. Később megtudta, hogy Kota valóban életben van és elhozta őt Felhővárosból.

Bail és Leia Organát fogva tartották, ezzel féken tartva a lázadás kirobbanását. Kota tanácsára megmentette a szenátort és lányát. Először Leiát mentette meg, akit a Kashyyykon tartott fogva Sturn kapitány. Mikor megérkezett a bolygóra, azon a helyen találta magát, ahol Vader megölte az apját. Itt megjelent neki apja szelleme.

Galen könnyedén legyőzte a birodalmiakat és Sturn kapitány ezáltal felszabadította Leia heregnőt és több ezer vukit.

Bail Organát pedig Maris Brood karmai közül kellet kiszabadítania. Maris Brood Jedi volt, de a Felucia gonoszsága, mestere halála, és a bosszúvágy rossz útra terelte. Egy sarlacc gyomrán keresztül elérkezett Maris Broodhoz, aki egymaga is félelmetes ellenfél volt, de még egy rancor bika is segítette. Galen elpusztította a rancort, Maris Broodnak viszont megkegyelmezett.

Miután mindkét Organa szabad volt, a Lázadók Szövetsége minden gond nélkül létrejöhetett. A Lázadás vezetői pedig hálából a Marek család jelképét választották a Lázadás jelképének.

A Végső Harc

Miután elpusztított egy csillagrombolót a puszta erejével, felhívta magára a Birodalom figyelmét. Vader és csapatai sikeresen elrabolták a Lázadás vezetőit és Galen új mesterét, Rahm Kotát. Galen látomásában látta, hogy a Halálcsillagon tartják fogva őket. Itt szembe kellet néznie egy hatalmas rohamosztaggal és egykori mesterével, Darth Vaderrel is. Két hatalmas erő csapott össze, ám végül Galen győzedelmeskedett. Galen ezután szembeszállt az Uralkodóval, aki Vader megölésére biztatta őt, ám ő nem tett eleget a csábításnak. Továbbra sem tért le a jó ösvényről. Sidious Erő-villámokkal el akarta pusztítani Rahm Kotát, de Galen elé ugrott és megállította a villámokat. Sidious nem tapasztalt ekkora erőt azóta, hogy megküzdött Yodával a Coruscanton. Galen az Uralkodó keze által hősként halt meg, viszont neki köszönhetően a foglyok elmenekülhettek és így létre jöhetett a Lázadók Szövetsége.

Írta: H. Kristóf
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page