Jocasta Nu

„Az Archívum. A könyvtár. Az előcsarnok – a Köztársaság történelme, krónikák a Jedik visszatéréséről évszázadokkal ezelőtt. A védelmezőjük – Jocasta Nu Mester.” – Sha Koon

Jocasta Nu a Jedi Archívum könyvtárának vezetője volt a Klón Háború ideje alatt, aki előszeretettel becsülte túl az Archívum teljességét. Jedi öltözékén Ansata mintás szimbólumok voltak, jelezve ezzel odaadását a tudás és tanulás felé.
Karriere alatt Nu számos padawant kiképzett, többek között Jerecet és Olee Starstone-t, akiket a Klón Háború előtti években oktatott, és Jin-Lo Rayce-t, aki megalapította Ossus Követőit.

Életrajz

„Több tudás van itt, mint bárhol máshol a galaxisban.” – Jocasta Nu büszkélkedik a Jedi Archívummal

Mint fiatal Jedi Lovag, Jocasta archeológusként szolgált a Jedi ExplorCorps-nak, utána pedig még évtizedekig mesterként is tevékenykedett itt. 49 évvel a yavini csata előtt Jocasta Nu visszalépett a Jedi Tanácstól, miután 10 évet töltött ott, mint tag. Felöltötte a Könyvtári köpenyt és szolgált, mint Archívumvezető több mint harminc évig. Meglehetősen jól ismerte Dooku grófot, és őt tekintette minden idők egyik legnagyobb Jedijének.

Könyvtári igazgatóságának hivatali ideje alatt nagyon pontos és kiterjedt ismeretet gyűjtött össze a galaxisról. Gyakran adott tanácsot Jedi Lovagoknak, akik információt kerestek bolygókról, ahova küldetések alkalmával küldték őket. Ezekben az időkben az Archívumba vetett hite megkérdőjelezhetetlen volt, ami szerint, ha valami nem volt az Archívumban, az nem létezett. Szégyenére ez az állítása megdőlt, amikor Obi-Wan Kenobi képtelen volt megtalálni a Kamino bolygót az Archívumban, mire egy gyermek tanuló, Yoda tanácsára, javasolta a nyilvánvalót: a feljegyzés meg lett hamisítva, hogy elrejtsék Kamino létezését.

22 évvel a yavini csata előtt a Legfőbb Jedi Tanács Ashoka Tano Jedi Padawant Nu alá rendelte, mint könyvtári őrt, büntetésként az első feluciai csata eseményeiért. Nu örömmel fogadta a segítséget és jelen volt a könyvtárban Tanóval, amikor Cato Parasitti beszivárgott az elhunyt Ord Enisence Jedi mester alakjában. Miután megfigyelte Parasitti viselkedését és gyanússá vált, Nu elkezdte kérdezgetni a fejvadászt, amíg az el nem kábította őt. A clawdite gyorsan átvette Nu külsejét és fénykardját, és folytatta Cad Bane irányítását a holokron páncélterem felé. Nem sokkal később elbukott Tano miatt, Nu pedig visszanyerte eszméletét, komolyabb, említésre méltó sérülések nélkül.

A Knightfall hadművelet alatt (19 évvel a yavini csata előtt) Nu elmondta az utolsó padawanjának, Jin-Lo Rayce-nak, hogy tud elmenekülni a Templomból a földalatti folyosókon keresztül Coruscant alsóbb részébe. Ő az archívumban szeretett volna maradni, ahol Darth Vaderrel akart megütközni. Mivel Jocasta nem engedte be a Templom jeladójához, Darth Vader átszúrta fénykardjával a nő mellkasát, azonnali halált okozva ezzel. Vader az Erőt használva félrelökte a testét. Nu testét Kenobi Mester és Yoda Nagymester találta meg, amikor visszatértek a Coruscantra.

Mikor a Galaktikus Birodalom felemelkedett, Sate Pestage hivatalos adatai szerint Jocasta Nút kivégezték információk eltitkolása miatt, amik veszélyeztették a Birodalmat és annak lakosait.

Személyiség és jellemvonások

„ Ha egy adat nem található meg a feljegyzéseinkben, akkor az nem létezik” – Jocasta Nu

Ha Jocasta Nu megengedte volna magának, hogy valamihez ragaszkodjon, minden bizonnyal könyvtára lett volna az. Volt egy szokása, mely túlzott magabiztosságot adott az információk tömegéről a könyvtárban, és gyakran vette sértésnek, ha valakiben felmerült, hogy az archívum hiányos. Ez akkor mutatkozott meg, mikor Obi-Wan Kenobiban fogalmazódott meg, hogy az archívum nem teljes és Jocasta felháborodva válaszolta, hogy ha valamit itt nem talál, akkor az a dolog nem létezik.

Habár egy kicsit túl büszke a könyvtárára, Nu barátságos és segítőkész volt, de a legtöbb ember jobban ismerte, minthogy kihozza a sodrából. A Klón Háborút megelőzően meglehetősen jól ismerte Dooku grófot és hitte, hogy ő minden idők egyik legnagyszerűbb Jedije.

Erők és képességek

„Lehet, hogy birtoklod Jocasta Nu alakját, de nem a képességeit.” – Ahsoka Tano Cato Parasittinek

Jocasta Nút Jedi Tanácsosnak képezték, de kevés valóságos adat maradt fenn Erőhasználata és a fénykardvívó technikájával kapcsolatban, habár köztudott volt, hogy kék fénykardja volt körülbelül 22 évvel a yavini csata előtt.

A színfalak mögött

Jocasta Nu karaktere a A klónok támadásában tűnik fel először. A szerepet Alethea McGrath játssza, aki továbbá A Sith-ek bosszúja videó játékban kölcsönzi a könyvtáros hangját, amiben Darth Vader egy kivágott jelenetben megöli. A The Clone Wars animációs sorozatban Flo DiRe kölcsönzi a hangját a karakternek.

Jocasta Nu öltözéke megfelel a Jedi Krónikások hagyományos öltözékének, hasonló, mint amilyen Atrisnak volt a Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords játékban.

„Jocasta” egy latinosított formája a görög Ιοκάστη névnek, melynek jelentése ismeretlen. A görög mitológiában Jocasta az anyja és felesége Oidipusznak. További görög hatás is felfedezhető a nevében: a „Nu”, egy betű a görög ábécében, mely feltűnik továbbá a Star Wars univerzum Tionese nyelvében. Érdekes, a színésznő, aki A klónok támadásában játssza a karaktert, szintén görög eredetű névvel rendelkezik: Alethea; a szó görögül azt jelenti „igazság” (aletheia).

Írta: NB
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page