Micah Giiett

Micah Giiett

Elmondom neked a legfontosabb dolgot, amit tudnod kell a Jedikről… nem félünk meghalni egy méltó célért. – Micah Giiett utolsó szavai.

Micah Giiett Jedi mester és a Jedi Nagy Tanács tagja volt a naboo-i csata előtt egy évvel bekövetkezett haláláig. Két sárga fénykardja volt, és jártas volt a Jar’Kai fénykard-kezelési stílusban. Közeli barátja volt Plo Koonnak.

Micah Giiett és K'Kruhk

Giiett mester köztiszteletben álló Jedi mester volt, aki BBY 44-ben a Jedi Tanács tagja lett. Ez idő alatt számos feladaton osztozott jó barátjával, Plo Koonnal. Ismert volt azon trükkjeiről, melyeket a padawanok tanítására használt az Erőről.

BBY33-ban Giiett egyike volt azoknak a Jedi Tanács által kiválasztott Jediknek, akiknek a feladata a Ynchorri Lázadás elfojtása volt. Koon, Lilit Twoseas, és az ő padawanja, K’Kruhk kísérte el megvizsgálni a Yibikkoror bolygót.

Amikor a Ynchorri lesből megtámadta őket az űrben, a Jedik azt a benyomást keltették, hogy elhagyták a hajót a mentőkabinokban, de valójában kényszerleszállást hajtottak végre egy kis platformon a bolygó légkörében. Giiett és Koon képesek voltak elég hosszú ideig megzavarni a Ynchorri támadásait, hogy megmenthessék őket azok a Jedik, akiket eredetileg is a Yitheeth kivizsgálása miatt küldtek.

Micah Giiett halála

Yinchorr felé menet Giiett találkozott a Mace Windu vezette Jedikkel. A Yinchorri egyik támadása során Giiettet hátba lőtték. Miközben haldoklott, az egyik fénykardját Plo Koonra bízta, majd a másikkal megzavarta a Yinchorrit, és feláldozta magát egy Yinchorri tank felrobbantása során. A robbanás keltette zavar lehetővé tette a megmaradt Jediknek, hogy elszökjenek a hajójukra.

Halála idején a padawanja, Bultar Swan képzése még folyamatban volt. A kiképzését végül Plo Koon fejezte be. A Jedi Tanácsban az ortodox nézetű Ki-Adi-Mundi választották a helyére.

Háttérinformációk

Micah Giiettet megemlítik a Jedi Apprentice: The Evil Experiment (Jedi növendék: A gonosz kísérlet) című könyvben, mint a Qui-Gon Jinn keresésében részt vevő Jedik egyikét. Azonban a vezetéknevét helytelenül Giettnek írták. Mindazonáltal a leírt körülmények egyértelművé teszik, hogy helyesírási hibáról van szó, és a karakter valójában Micah Giiett.

Fordította: Gyoka
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page