Obi-Wan Kenobi

Obi-Want, mint minden Jedit, már gyerekkorában elválasztották a szüleitől és a coruscanti Jedi Templomban nevelkedett. Qui-Gon Jinn tanítványa volt a Galaktikus Köztársaság idejében. A Klón Háború során Jedi-tábornokként szolgált. Obi-Wan Kenobi, bár nem tartozott a legismertebb Jedik közé, a Köztársaság utolsó éveiben már a Jedi Tanács tagja volt. Nagy erejű harcos volt, azonban nem szívesen gyilkolt. A legkülönbözőbb módszerek bevetésével képes volt ellenfeleit lefegyverezni. Csak egyvalamivel lehetett kizökkenteni magabiztosságából, ez pedig nem más, mint a repülés.

Fiatal évei

Fiatalkora nehéz volt, hiszen Qui-Gon Jinn kezdetben nem akarta tanítványává fogadni, de Kenobi sokszor bizonyított, így mestere változtatott döntésén. Obi-Wan már padawanként is remek Jedinek bizonyult, ezért tanítója igen büszke volt rá.

A naboo-i incidens idején Obi-Wan és Qui-Gon megküzdöttek Darth Maullal, ám az idős Jedi-mester nem volt elég gyors, és Maul megölte, de a Sith se járt sokkal jobban, vele az ifjú padawan végzett. Halálakor Qui-Gon megkérte Obi-Want, hogy tanítsa ki Anakint. Obi-Wan makacsul ragaszkodott Qui-Gonnak tett ígéretéhez, ezért végül a Jedi Tanács beleegyezésével elkezdte Anakin Skywalker képzését.

A Klón Háború

Obi-Wan fedezte fel a Kaminón a Köztársaság számára elkészített klónsereget, ahol megküzdött Jango Fettel, a fejvadássszal, aki a klónok mintaegyede volt. A klónok első bevetésekor ő is a Geonosison tartózkodott és immár a második Sith-tel állt szemben rövid élete során. Dooku gróf, a szeparatisták vezetője ugyan legyőzte Obi-Want és Anakint, ám az apró, igen erős Jedi-mester, Yoda megmentette őket. Obi-Wan és Anakin a Klón Háború alatt rengeteg közös feladatot kaptak. Obi-Wan olyan ember volt, aki erőszak helyett tárgyalással is le tudott zárni egy csatát.

A coruscanti csata

Obi-Wan és Anakin is részt vettek a coruscanti csatában. Céljuk Palpatine főkancellár kiszabadítása volt. A Főkancellárt Grievous tábornok hajóján találták meg, de mielőtt távozhattak volna a hajóról, még szembe kellett nézniük Dooku gróffal is, akit végül Anakin ölt meg.

Grievous tábornok, a szeparatisták egyik vezetője azonban ismét kicsúszott a markukból.

A Sithek bosszúja

Az évek múlásával Anakin egyre türelmetlenebbé és indulatosabbá vált, ezért Obi-Wan komolyan aggódott érte. Végül Darth Sidious felhasználta Padmét, Anakin feleségét, hogy az ifjú Jedit a sötét oldalra csábítsa.

Obi-Wan az Utapun talált rá Grievous tábornokra és kisebb nehézségek árán sikerült elpusztítania őt. Eközben Darth Sidious kiadta a 66-os parancsot. Obi-Want Cody parancsnok és emberei akarták megölni, de Obi-Wan túljárt az eszükön és elmenekült a bolygóról. Sikerült kapcsolatba lépnie Bail Organával, aki a Jedik oldalán állt és Yodával a Coruscantra utazott, hogy kiderítsék, mi történt a Jedi Templomban. A biztonsági felvételek megtekintése után már biztosak voltak benne, hogy Anakin átállt a sötét oldalra. Obi-Wan Padméval a Mustafarra utazott, ahol egy igen kimerítő párbaj után Obi-Wan végül legyőzte egykori tanítványát.

Idős kora

Obi-Wan felvette a Ben Kenobi álnevet, Anakin fiát, Luke-ot pedig elvitte a Lars farmra, majd csendes magányban élte az életét a Tatuinon.

Luke felnőtt, ekkor Obi-Wan neki ajándékozta azt a kardot, amit Darth Vadertől vett el a Mustafaron. Elvállalta, hogy a fiúból Jedit nevel, hiszen tudta, hogy benne is ugyanúgy megvan az Erő, mint az apjában. A nagy titkot, azt, hogy Luke igazi apja Darth Vader, nem árulta el, Luke abban a hitben volt, hogy apját Vader ölte meg.
A Lázadók egyik vezetője, Leia Organa hercegnő küldött egy üzenetet Obi-Wannak, melyben a segítségét kérte a Birodalom elleni harcban. Obi-Wan, Luke és a két droid egy Han Solo nevű pilóta, és társa, Csubakka segítségével indultak a hercegnő szülőbolygójára, az Alderaanra, de a bolygó helyén csak törmeléket találtak. A hercegnőt csak a Halálcsillagon találták meg. Itt Obi-Wan ismét megküzdött Vaderrel, de hogy mentse Luke-ot és a társait, feláldozta magát értük.

Halála után még sokszor megjelent szellemalakban Luke előtt.

Harcmodora

Obi-Wan Kenobi mester tapasztalt Jedi-lovag, és jól képzett a fénykard forgatásának 3. formájában. Noha mestere az Ataru néven ismert harcmodornak, amiben a védekezés nagyobb szerepet kap a támadásnál, igazi stílusa a Soresu, ennek a harcmodornak a gyakorlója mindig testének középpontjából mozdul. Ez a forma illik a legjobban Obi-Wan veleszületett türelméhez és éles figyelméhez.

Bár gyakorlottan forgatja fénykardját, és jártas a háború művészetében, Obi-Wan Kenobi valójában egy nyugodt lélek, aki még a Klón Háború harcmezőin is képes empátiát gyakorolni. Tudja, hogy többféleképpen is lehet harcolni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze és megvédje a Galaktikus Köztársaság értékeit és eszméit.

Írta: Barta Tamás
Forrás: Wookieepedia