Olana Chion

Olana Chion

Bölcs lesz az Erő útjain, és az élete a szolgálat lesz. – Adi Gallia

Olana Chion Jedi lovag és tábornok volt a Galaktikus Köztársaság utolsó éveiben. A Keganon született BBY 45-ben O-Lana néven, és ő lett a Jedi Rend és a Jóindulatú Vezetők közötti vita egyik témája. A Rend arra törekedett, hogy Jedi lovaggá képezze őt, míg a vezetők előre látták, hogy a Jedik és a Köztársaság baráti kapcsolata az elkövetkező évek során pusztuláshoz fog vezetni. A Vezetők elrabolták O-Lanát, de az erőfeszítéseiket megakadályozták a Jedik: Qui-Gon Jinn, Adi Gallia, Obi-Wan Kenobi és Siri Tachi. O-Lanát a Jedik befogadták és a Coruscantra vitték.

O-Lana felvette az Olana Chion nevet, mialatt a Jedi Templomban nevelkedett, hogy jobban beilleszkedjen a társai közé. Amikor elérte a megfelelő kort, Olana Avan Post tanítványa lett, aki egy évtizeden keresztül képezte őt. Olana úgy döntött, hogy nem vezet csapatokat a Klónok Háborúja alatt, hanem a figyelmét az elpusztított világok menekültjeinek szentelte. Olana az Order 66 első áldozatai közt volt, elpusztulva Darth Vader Templom elleni támadásában.

Életrajza – Ifjú évei

O-Lana BBY 45-ben született V-Nen és O-Melie gyermekeként az elnyomott és elszigetelt Kegan világán. Szülei nagyon korán rájöttek, hogy a gyermekük különleges, és a Kegan tabui ellenére kapcsolatba léptek a Köztársasággal, és kérték, hogy a Jedi Tanács tesztelje a gyermeküket. Megértve a törékeny diplomáciai helyzetet a Keganon, a Tanács négy Jedit küldött: Adi Gallia és Qui-Gon Jinn mestereket, és az ő padawanjaikat, Siri Tachit és Obi-Wan Kenobit.

Azonban a Jóindulatú Vezetők, akik a bolygót uralták, súlyos jövőt láttak a gyermek Jedivé válásával. Olyan vízióik voltak, hogy fehér-páncélos katonák rázúdítják rombolást a bolygójukra, és úgy döntöttek, hogy elhárítják ezt a válságot, mielőtt ez valósággá válhatna. Eltüntették O-Lanát az Újratanító Körbe, egy börtönhöz hasonló helyre, melybe egyes fiatalokat száműztek, és Köztársaság-ellenes propagandát sulykoltak beléjük. Szerencsére a két padawant, Sirit és Obi-Want is az Újratanító Körbe küldték. Qui-Gon és Adi Gallia segítségével megmentették O-Lanát, és ez a Kör bezárását eredményezte és megdöntötte a Vezetők hatalmát. A négyes magával vitte O-Lanát, hogy Jedi lovaggá képezzék.

Képzése

Arra törekedve, hogy megszakítson minden köteléket ellentmondásos és elszigetelt otthonával, átalakította neve eredeti szerkezetét és felvette az Olana Chion nevet. Az egész gyermekkorát a Templomban töltötte, miközben megtanulta a Jedi művészeteket, bár soha nem fogadta el egy mester sem. Nagyon csodálta Obi-Want, aki megmentette a Keganról, és arra törekedett, hogy a padawanja lehessen, amikor Obi-Wan megkapja a Jedi lovag rangot. Bár esélyei az elfogadásra egyre kevésbé valószínűvé váltak, ahogy közeledett a 13. születésnapja, mely azt vetítette előre, hogy a Mezőgazdasági Alakulatba, vagy a Rend valamely másik alosztályára küldik. Obi-Wan visszatért a legújabb küldetéséből a Naboo-ról, Jedi lovagként, de Olana nagy csalódására már megtalálta a tanítványát: Anakin Skywalker, egy 9 éves fiú, azt állítva magáról, hogy ő a Kiválasztott.

Bár Olana nem zárta ki Skywalker sejtését, az okai jelentősen személyesebbek voltak. Nem kedvelte Anakint pusztán azért, mert ő lett Obi-Wan padawanja vele szemben. Betöltötte a képzés tizenharmadik évét, de reményeit, hogy Kenobi tanítványa legyen, összetörték a haldokló Qui-Gon Jinn kívánsága miatt, aki egy másik volt a megmentői közül a Keganon. Azonban, éppen ahogy a helyzete kezdett kilátástalanná válni, Olanát maga mellé fogadta Avan Post, egy chandrilai Jedi mester, és megkezdődött az élete padawanként.

Tanonckodása Avan Post mellett

BBY 32-ben Olana buzgó elkezdte a tanulmányit Avan Post mellett. Több mint egy évtizeden keresztül a megfelelő módszerrel oktatták, és sikeresen illesztették a Jedi lovag formájába. Olana sajnálatára, Anakin Obi-Wannal és Padme Amidala szenátorral egyetemben elindította a Klónok Háborúját a Geonosison, zűrzavarba taszítva a galaxist. De mialatt Anakin teljesen magáévá tette a háborút, és kitüntetett hőssé vált, a tragédia korán érte el Olanát. A háború első évében, BBY 21-ben, Avan Post meghalt egy közelharcban az Ando tengeri világa fölött, miután hét Hardcell osztályú csillagközi transzportot semmisített meg.

A Klónok Háborúja

Olana Chion

Avan Post elvesztése ellenére Olana befejezte tanulmányai zömét egykori mestere mellett, és egy nagyon kicsi pompával és ünnepséggel megkapta a Jedi lovag rangot. Szükségletből léptették elő, mivel a Galaktikus Köztársaságnak szüksége volt a Jedik egészére, hogy megfelelő parancsnokokat tudjon adni az újonnan alkotott klónkatonák élére. Azonban Olana nyugtalan volt a háború miatt, úgy érezte, hogy ez erősen ellenkezik a Jedi tanításokkal, ezért felmentették. Mindazonáltal nem ellenezte, hogy arra használja a képességeit, hogy fenntartsák a békét, ezért úgy döntött, hogy a háttérben segít koordinálni a háborús erőfeszítéseket.

Olana idegenkedését Skywalker iránt növelte, hogy Anakin körbeutazta a galaxist és közben ragyogó hőstetteket hajtott végre. Magát számos világ kedvencévé és hősévé tette, de semmit sem tudott tenni Olana kétségei ellen a saját szándékaival kapcsolatban, mivel Olana úgy tartotta, hogy az események és Anakin haladási iránya teljes egészében a háborúra összpontosultak. Olana látszólag egyre inkább nem kedvelte Anakint, ahogy emelkedett az ázsiója a nyilvánosság és a Jedik előtt.

Olanát a veszélyeztetett világok evakuációjának felelőseként egyre távolabb helyezték a fővárostól, ahogy a harcmezők folyamatosan terjedtek és végigsöpörtek a galaxison. Ahogy a háború BBY 19-be ért, a CIS elindította azt a tervet, amitől azt remélték, hogy végső csapás lesz a Köztársaságra, melynek során Grievous tábornok megtámadta a Coruscant-t egy hatalmas droidhadsereg élén. Noha a támadás egyetlen célja Palpatine Főkancellár elrablása volt, Grievous hadseregének elterelő hadmozdulata egyáltalán nem volt illúzió. A főváros számos szektorát rongálták meg alaposan, miközben családokat űztek el az otthonaikból és menedékeikből. Olanát bízták meg a hontalan lények milliói evakuációjának és elhelyezésének, valamint biztonságban tartásának feladatával, amíg Grievous tábornok sikerül elűzni.

Olana Chion és Anakin Skywalker találkozása a Sithek bosszújában.

A Coruscant sikeresen védekezett, és úgy látszott, hogy a Klónok Háborúja el fogja veszíteni az erejét, és Dooku gróf (Skywalker keze általi) halálát követően véget fog érni. A Peremvidék ostromai folytatódtak, és Olana részt vett egy Obi-Wan Kenobi általi eligazításon, az olyan világok helyzetével kapcsolatban, mint például a Boz Pity és a Saleucami. Olana távozása az eligazító szobából teljesen véletlenül egybeesett a gúnyolódása tárgyának, – „A Hős, aki semmitől sem fél” – Anakin Skywalker érkezésével. Azonban a galaktikus közösség felső körei még mindig nem visszhangozták Olana aggodalmait, és Anakin Skywalkert előléptették a Jedi Tanács és Palpatine kapcsolatának.

Bukása

Amikor Palpatine kiadta az Order 66-et az egész galaxisra kiterjedően, Olana a Jedi Templomban tartózkodott Shaak Ti-vel és Cin Dralliggal együtt. Anakin Skywalker, immár Darth Vaderként azzal a szándékkal vezette a klónok egy zászlóalját az 501-es Légióból a Jedi Templomba, hogy lemészárolják az ott lévő összes Jedit. Több száz Jedi esett el Vader pengéje vagy a katonák sugárvető tüze által, és Olana sejtései Anakinról beigazolódtak, mint ahogy a Kegan Vezetőinek víziói is a fehérbe öltözött katonákról. Megpróbált a lehető legtöbb ifjoncot megmenteni, de végül a támadás áldozatául esett. Bár a Nagy Jedi Tisztogatás első áldozatai között elpusztult, a képét kirakták (noha tudták, hogy meghalt), és színlelt vérdíjat tűztek ki a fejére a távolabbi világokon.

Személyiség és jellemvonások

Talán a személyisége elnyomott természete miatt, Olana egyaránt volt tartózkodó az új dolgok és féltékeny a kiváltságosabbak iránt. Szilárdan reménykedett, hogy Obi-Wan Kenobi tanítványává válik, de azonnal ellenszenvessé vált számára Anakin Skywalker, pusztán azon az alapon, hogy Anakin kapta azt a szerepet, amit ő szeretett volna megkapni. Végül már Anakin semmilyen jót nem tudott tenni, minden tettével gyanút keltett a szemében. Egész idő alatt kitért a dilemmái elől, elhárítva magától a háborút, és nagyobb mértékben szentelte magát közvetlenül a szerencsétlenek megsegítésének.

Háttérinformációk

Olana Chion, vagy O-Lana Jude Watson által lett létrehozva ún. MacGuffin karakterként a Star Wars: Jedi növendékek: A harc az igazságért című regényében. A Sithek bosszújában Olana eredetileg csak egy extra (névtelen) Jedi volt, akit Dominique Chionchio játszott. Később készítették el a végleges karakterét Olana Chionként, felemelve a C-Canon karakterét a G-Canon szintre.

Fordította: Gyoka
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page