Quinlan Vos

Quinlan Vos egy kiffar származású Jedi-mester volt, a Jedi Rend tagja, és a Köztársasági Hadsereg tábornoka a Klón Háború alatt. A Kiffu bolygóról származik, amely a galaxis belső régióiban található.
Vos rendelkezett pszihometrikus képességekkel, amelyek lehetővé tették számára, hogy tárgyak „emlékeiben” olvasson, fizikai kapcsolat által.
Állandó vívódásai és harcai voltak az Erő sötét oldalával, sőt, Dooku gróf (Darth Tyrannus) és Darth Sidious is érdeklődést mutatott iránta a háború folyamán. Vos kettős ügynökként került a gróf belső köreibe.
Vos nyíltan lenézően bánt a klónokkal, ezért azok nem kedvelték, és ezzel kiváltotta bizonyos Kal Skirata őrmester utálatát is.

Fiatal évei

Quinlan a bolygóján uralkodó Vos Klán tagjaként született, Quian, és Pethros Vos gyermekeként.
A veleszületett pszichometrikus képességei biztosították, hogy védelmezői posztra szánta a végzet, ahogyan a szüleit is. Vos képessége sokkal erősebb volt, mint a népe bármely tagjáé: a legtöbb kiffar rendelkezett valamilyen szintű tehetséggel, ám Vos kapcsolata az Erővel továbbfejlesztette az övét, így sokak a képesség legjobb példájaként emlegették.
A klán tagjai nem akarták a Jedi Rendhez juttatni, mert az a Coruscantra való áthelyezést, és a szülőbolygótól való elvágást jelentette volna. Ezért Tholme, egy Őrző osztályú Jedi, megegyezett velük, hogy a kiképzés kezdeti szakaszát a Kiffun végzi el. Ez akkor változott meg, miután Vos mindkét szülőjét megölték az anzatik.
Ifjoncként Vos számos tehetséges tanítvánnyal került kapcsolatba, mint például Siri Tachi vagy Obi-Wan Kenobi. Utóbbival szoros barátságba került a Stark Hipertéri Háború alatt, amelyben mestere, Tholme oldalán harcolt.
Fiatal volt, amikor megmentette a csecsemő Aayla Securát egy rylothi küldetés alakalmával. Vos azonnal megérezte a twi’lek kötődését az Erőhőz, és amint megérezte, hogy az veszélyben van, a segítségére sietett. Ezután Vos rábeszélte Tholme-t, hogy vessék alá a lányt a Jedi teszteknek a Coruscanton. A tesztek sikeresek lettek, és Secura csatlakozhatott a Jedi Rendhez. Később Vos padawanja lett.

Lovagságtól a mesteri címig

Nem sokkal a naboo-i csata után a Nar Shaddaán ébredt, emlékek nélkül. Mialatt visszaidézte a személyiségét, és kinyomozta az amnéziája körüli ügyleteket, találkozott Vilmarh Grahrral, egy devaroni csempésszel, akinek később nagy szerepe lett az életében.
Vos számtalan csatát vívott, és küldetést teljesített. Néhány példa: megmentette Aayla Securát, kiszabadult a dathomiri boszorkányok fogságából.
A yavini csata előtt 29 évvel érdemesnek találtatott arra, hogy lovagból mesterré válhasson. A tanítványa, Aayla Secura teljesítette az utolsó próbát, így ő lovaggá, Vos pedig mesterré vált.

Kettős ügynök

A szeparatisták felkelése idején Vos titkos ügynökként dolgozott egy hálózat kiépítésén, amely kémkedik a szeparatisták után. Azonban a geonosisi csata után nem érkezett több információ a Coruscantra, ezért Aayla Securát küldték Vos keresésére, aki meg is találta, és kiderítette az információ megállásának okait, valamint hírt kapott egy Kamino ellen készülő ostromról.
Vos fontos szerepet játszott a háborúban azáltal, hogy beépült Dooku belső köreibe, és információkat juttatott a Jedi Rendnek. De emiatt olyan dolgokat kellett tennie, amelyek elhitették a köztársaságiakkal, hogy a Konföderáció oldalán áll, így lassan a szövetségesei ellenségként tekintettek rá.
Eközben Dooku egyre közelebb terelte Vost a sötét oldalhoz. A szeparatisták egy bázist akartak kialakítani a Kiffexen, ám az Őrzők nem egyeztek bele. Amikor a gróf durvább eszközökhöz folyamodott, Vos megpróbálta kimenteni a nagynénjét, Tinté Vost, ám Dooku ezt megakadályozta, és rávette Vost, hogy olvasson Tinté emlékeiben a képességeivel és a sötét oldal hatalmával. Quinlan így jött rá, hogy a nagynénje áldozta fel a szüleit az anzatiknak, és dühében a Dookutól kapott fénykarddal megölte a nőt. A gróf érezte, hogy szívből cselekedett, így maga mellé vette.

Dooku szolgálója

Vos kitanulta sötét oldal fortélyait, és végül megkapta Darth Andeddu vörös kristályát, amelyet a kardjába tett.
A háború második évére Vos már a gróf egyik legjobb bérgyilkosának számított Asajj Ventress mellett. Küldetései és tettei tovább mélyítették a szakadékot közte és a köztársasági erők között, és sokakkal elhitették, hogy átállt a sötét oldalra: Viento szenátor és Kh’aris Fenn, egy áruló szeparatista meggyilkolása a legtöbb Jedit meggyőzte.
Azonban Vos megszökött Dooku szorításából. A Honoghr bolygón segített megtalálni egy tudományos csomagot Aayla Securának, amely fontos volt mind a Köztársaságnak, mind a Konföderációnak. Azonban amint a csomag megvolt, megkísérelte elvenni azt, és felhasználni, hogy visszanyerje Dooku bizalmát. Legyőzte Securát párbajban, és megfenyegette, hogy megöli, ha nem adja át a csomagot, ám megtenni nem volt képes, sőt Aayla majdnem rábeszélte, hogy álljon a Tanács elé, és feleljen a tetteiért, de egy klón meglőtte Vost, aki ezután elmenekült. Az események világossá tették Secura számára, hogy Vos még nem áll teljesen a sötét oldal hatása alatt.
Hónapokkal később segített Obi-Wan Kenobinak megszökni Ventress és egy másik Sötét Jedi elől, majd támogatta a küldetésében is. Ezután visszatért Kenobival a Coruscantra, ahol sikerült meggyőznie a Jedi Tanácsot a jó szándékairól. Időt kapott a visszailleszkedésre, majd tábornokként szolgált.

A Sötét Oldal legyőzése

Az utolsó csatájára a saját belső sötétségével a Saleucami bolygó ostroma során került sor. Vos megküzdött Sötét Jedikkel, a régi mesterével, és belső démonával is, miszerint sosem létezett az általa megszállottan vadászott második Sith, ténylegesen végig ő maga volt az. Dooku megpróbálta tényekkel átállítani: szerelme, és segítője Khaleen Hentz végig Dooku ügynöke volt, akinek az volt a feladata, hogy a közelébe férkőzzön, és elnyerje a szimpátiáját, és valójában nem szereti. Vos szembekerült a választással, hogy végezzen-e a nővel, vagy sem. Ezért, a szívébe nézett, ahol megtalálta a választ. Khaleen életben maradt, Vos pedig a csaták után legyőzte magában a sötétséget, ám tudta, hogy teljesen sosem irthatja ki magából.
A Jedi tábornokok összegyűltek, és Vos beleegyezett, hogy katonákat vigyen Boz Pityre. Azonban elhatározta, hogy a háború végeztével elhagyja a Jedi Rendet: rájött, hogy Khaleen tőle vár gyermeket.

A 66-os parancs

A Boz Pity után Vos a Kashyyykra ment, hogy segítsen az ottani csatában. Itt érte el a 66-os parancs, egy tank tetején állt, amikor egy szomszédos másik hadigép rálőtt. Súlyosan megsérült, de túlélte.
A dzsungelen keresztül menekült, és leszámolt több osztagnyi klónnal, ám végül őt is leterítette Faie klónparancsnok, aki egy légicsapás ígéretével csalta elő, amely megölte volna őt, a klónt, és a közeli vuki falu teljes lakosságát. Gyomron lőtte Vost, ám az az utolsó csapásával megölte a klónt.
Nem sokkal ezután Vilmarh Grahr érkezett Vos keresésére, majd a két testet megtalálva egy tervet eszelt ki.
A kiérkező klónok már csak a devaronit, és egy Jedi halotti máglyát találtak, Grahr pedig elmondta nekik, hogy elégette a Jedi holttestét, így békén hagyták. Azonban Faie testét égette el.
Kilenc hónappal később, egy kashyyyki barlangban Hentz és az újszülött fia találkozott Tholme és Tra’Saa Jedi-mesterekkel, akik túlélték a 66-os parancsot. Hamarosan Vos is megjelent, annak ellenére, hogy mindenki halottnak hitte, és bemutatták a fiának, Korto Vosnak.
Quinlan ráfestette a tradicionális kiffar jeleket a fia arcára, és megfogadta, hogy a sötétség sosem érintheti, a fényben neveli fel.

Írta: Corran
Forrás: Wookieepedia