Saesee Tiin

Saesee Tiin

Keményfejű vagyok. Ez a legnagyobb erősségem. És ez az erősségem soha nem hagyott cserben. – Saesee Tiin.

Saesee Tiin egy iktotchi Jedi mester és a Jedi Tanács tagja volt. Tábornokként szolgált a Köztársasági Nagy Hadseregben a Klónok Háborúja alatt. Híres Jedi Ász (Jedi vadászpilóták csoportja) volt.

Életrajza

Iktotchiként az Iktotchon holdjáról, Saesee vastag, ellenálló bőre faja jellemzője volt, mely lehetővé tette számukra, hogy megbirkózzanak szülőviláguk szeleivel. Saesee rendelkezett faja természetes telepatikus képességeivel is.

Saesee családja korán rájött, hogy neki több adatott a normális tulajdonságoknál, és Erő-érzékeny. Mielőtt a Coruscantra küldték, hogy a Jedik teszteljék, már az átlagosnál magasabb képességű pilóta volt. Az Iktotch zűrzavaros légkörében repülve, Saesee megtanulta, hogyan reagáljon a szelek minden egyes sodró, csavaró változására, stabilan tartva a hajóját. Saesee gyakorlott pilóta volt, ami szintén segítette, hogy élesítse Erő-képességeit.

Mire megérkezett a Jedi Templomba, már ügyesen kezelte az Erővel való kapcsolatát. Ahogy előrehaladt a Rendben, elismerték, hogy egyike a legerősebb Erő-képességekkel rendelkező Jediknek. A híres wol cabasshite mester, Omo Bouri vállalta a képzését. Részben Bouri volt felelős Tiin komoly viselkedéséért és extrém rajongásáért a Jedik iránt. Amikor Omo eltűnt egy balvégzetű küldetésen, ez csak arra szolgált, hogy Saesee Tiin még teljesebben alárendelje magát a Jedi Rendnek.

Saesee Tiin

Mestere fontossága ellenére Tiin sosem fogadott padawant, így egyike lett azon kevés mestereknek, akik hasonlóan élték életüket.

A kiváló karriere folyamán Saesee sok csatában harcolt és bizonyította az értékét a csatamezőn és a Jedi Tanácson tagjaként egyaránt. BBY 44-ben Tiin teljes jogú tagja lett a Jedi Tanácsnak. Úgy tűnt, hogy a mesterének, Omo Bourinak a halála, aki később Force szellemként meglátogathatta őt, mélyen hatott Tiinre. Kevéssel a Tanácstaggá választása után Saesee részt vett a Stark Hiperűr Háborúban – egy veszélyes konfliktusban a Külső Űrben. Egy Jedi csoportot küldtek, hogy lecsillapítsa a vitát, de belekeveredtek a harcokba. Telepatikus képességeivel Saesee képes volt rá, hogy a Tanács többi tagjának Erő-képességeit magában egyesítve kommunikáljon a távoli csapattal a hatalmas távolság ellenére. Amikor elérte, hogy egy vadásztámadást indítsanak Iaco Stark erői ellen, Saesee a megdöbbentő repülő készségeivel és szilárd vezetésével egy nyilvánvaló választás volt, hogy a vadászosztag parancsnoka legyen. Quotil ötödik csatájában győzelemre vezette a Vörös és Kék osztagokat.

Többet beszél ahhoz a hajóhoz, mint hozzám. – Adi Gallia.

Sharp Spiral

Több alkalommal Tiin mester repülési készségei mentették meg a Jedi társainak az életét. A Yinchorrba szóló nagyon veszélyes küldetés alatt Saesee volt a köztársasági cirkálók egyikének pilótája, melyek Mace Windut, Qui-Gon Jinnt és Obi-Wan Kenobit szállították a zűrös helyszínre. A céljukhoz való megérkezésükkor lesből megtámadták a Jediket a yinchorri harcosok. A köztársasági utasszállítók fegyvertelenek voltak, és ez Saesee-t arra kényszerítette, hogy kitérő manőverekbe kezdjen. Azonban a hajóját körülzárták a bolygó felett. Saesee a bolygó felé repült, és egy töredékmásodpercre aktiválta a hiperhajtóművet, ami a bolygó másik oldalára vitte őket. Ez egy nagyon veszélyes manőver volt, ami csak egy Saesee képességeivel rendelkező pilótának sikerülhetett. Ugyanazon a küldetésen Saesee megmutatta, a készségeit és bátorságát a felszíni harcokban is. A yinchorri csata közben Saesee legyőzött egy harci tankot, mindössze egyetlen fénykarddal.

Saesee egésze a bátorság és készség epikus tette, egy sem múlta felül azokat, amiket véghez vitt a specializált vadászában, a Sharp Spiralban. A SoroSuub Cutlass-9 járőr vadászt egy hálás durosi diplomatákból álló csoport adta Saesee-nek, miután a Jedi megvédte őket az űrkalózoktól. A pilóta készségei miatt megengedték Saesee-nek, hogy megtartsa az ajándékot, és azonnal hozzákezdjen a módosításához. A már amúgy is nagyszerű hajó tulajdonságait olyan szintre javították, amely összeillett Saesee képességeivel. Nekilátott az elektronikus érzékelő rendszerek és térképrendszerek eltávolításának, mivel ezeknek kevés hasznuk egy az Erőre hagyatkozó pilóta számára. Ezeknek a rendszereknek az eltávolításával még fürgébbé tette a SoroSuubot, félelmetes harci csillaghajót készítve ezzel.

Tiin mester itt hajtotta végre leghíresebb tetteinek egyikét a Sharp Spiralban. Néhány éven keresztül Saesee közeli kapcsolatot ápolt egy független csoporttal, amit a Szabadság Fiai és Lányai néven ismertek. A csoport a szabadságért harcolt és általában a Köztársaság szövetségese volt. Azonban amikor egy frakció a Szabadság Fiain belül korrupttá vált, Saesee nekilátott hogy letartóztassa őket. Ez egy egyenlőtlen harc volt – Saesee a Sharp Spiralban, a korrumpálódott Szabadság Fiai tagok pedig három csatahajóban voltak. A túlerő ellenére Saesee sokszor felülmúlta a renegátokat, és egyetlen lövés sem találta el a Sharp Spiralt. Saesee hűvös nyugalommal járt el, miközben sorra megsemmisítette a pajzsokat, hajtóműveket és fegyverrendszereket mindhárom hajón. Ezután otthagyta a megbénított hajókat, melyeket aztán a köztársasági erők gyűjtötték be.

Saesee biztosította a helyét a Tanácsban, bár tipikus alázatossága mindig meglepetést okozott a pozíciójában. Bár gyakran csendes volt, a javaslatok, melyeket tett, értékesek voltak egyenességükkel és előre látásukkal. BBY 32-ben, tíz évvel a Stark Hiperűr Háború után, Saesee Tanácstag volt a Naboo-i Invázió kezdetén. Tagja volt az Asmeru bolygóra küldött Jedi csapatnak, mely egy Valorum főkancellár ellen elkövetett gyilkossági kísérletet volt hivatott kivizsgálni. Saesee ott fénykardjával védte a Jedi társait a Nebula Front Milícia fegyvereseitől. Jelen volt, amikor Qui-Gon Jinn a Tanács elé vitte Anakin Skywalkert, és támogatta, hogy felvegyék a fiút a Jedi Rendbe.

Saesee Tiin

Saesee-t érdekelte az ifjú Skywalker szerelői képessége. A Naboo-ra utazott Qui-Gon Jinn temetésére, és vezette Darth Maul Sith Inflitratorja átvizsgálását, amit megtaláltak ott. Tiin, Skywalkerrel együtt, képes volt hiperűrugrásra navigációs számítógép nélkül.

A Geonosisi Csatát megelőzően Tiin mester Adi Galliának segített egy Delta-7 Aethersprite prototípus repüléstesztjében a Coruscant felett. A tesztnek köszönhetően Saesee Tiin végrehajtott néhány módosítást a csillagvadászon a nagyobb teljesítmény érdekében. BBY 22-ben részt vett a Geonosisi Csatában, és az Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és Padme Amidala szenátor megmentését végrehajtók kevés túlélőjének egyike volt. Amikor Yoda megérkezett a Köztársasági Nagy Hadsereggel, Saesee követte Luminara Undulit egy köztársasági ágyúnaszádba Jedi társaival, Roth-Del Masonával és Shaak Tivel együtt. Miután kitették, felszállt a vadászával, a Sharp Spirallal, hogy segítse Adi Galliát a Geonosis feletti űrcsatában.

A Klónok Háborúja

Bármivel tudok repülni… – Saesee Tiin.

A Klónok Háborújának terjedésével Tiin sok Jedi társával együtt Jedi tábornokként vezetett felszíni, légi és űrbeli erőket is. Bár hozzáértő volt, Tiin nem maradt alkalmi sérülések nélkül – egy alacsony magasságú kitörés során egy szűk spirálból eltörött az egyik szarva. Ez gyorsan visszanőtt, és Tiin hamarosan visszatért a háború eseményeibe. Vadászgépét lecserélték az első ETA-2 Actis osztályú elfogó vadászok egyikére, és ő bátorította Skywalkert az Azur Angel és az Azur Angel II testre szabásában.

Saesee Tiin

Amikor a háború átterjedt a szülővilágára, Mace Windu oldalán harcolt, hogy legyőzze a Szeparatista Droid Hadsereget, és a B3 Ultra Harci Droid egy prototípusát. A pár továbbra is együttműködött, hogy beszivárogjanak a Körbe, és Kit Fisto, valamint Agen Kolar segítségével véget vessenek Crimson Nova Jedik elleni támadásainak.

Szintén részt vett Plo Koon mesterrel és Ahsoka Tanóval egyetemben a Gworii Csata harcaiban.

Tiin egy másik figyelemre méltó küldetése volt egy továbbfejlesztett Szeparatista droidgyár szabotázsa a Diado jeges világán.

Tiin jobban szeretett kevés megkötéssel harcolni, mint például, amikor a Tanács összekötőnek jelölte ki a Szabadság fiaival, és védelmezőjévé vált a liberális szellemiségű Jedi módszereknek és taktikáknak, amit többek közt Skywalker és Quinlan Vos képviselt. A Boz Pity-i Csatában Tiin az Arany osztagot vezette. Késett, tekintettel a köztársasági flotta parancsára, amit a Rendilinek küldtek, hogy akadályozzák meg a Dreadnaught-ok flottájának gyors átvitelét. Küldetése teljesítése után visszatért a Coruscant-ra, és kijelölték az Impavid Venator osztályú csillagromboló parancsnokának.

A Coruscant-i Csata

A Sötét Nagyúr felfedte magát, és mi nem habozhatunk. Ne gondoljunk a ’ha’-ra, Fisto mester; ez a kötelesség ránk hárult. Elegen leszünk. – Tiin készül szembenézni Palpatine-nel.

Saesee Tiin halála

A Coruscant-i Csata alatt Tiin egy ARC-170-es osztagot vezetett zöld ETA-2-esével az orbitális pályán folyó csatába, amit a köztársasági flotta ellen vívott a szeparatista flotta, a rettegett droid vezér, Grievous tábornok vezetésével. Amikor egy szeparatista romboló egy hiperűr kijáratnál összeütközött az Impaviddel, Tiin landolt a pusztuló csillagrombolón, és a rajta lévő túlélő klónokat egy ellenséges cirkálóra, a Prosperousra vezette. Egy speciális űrruhával és a zöld fénykardjával, Tiin a klónokkal együtt kiugrott a hátsó hangárból és a szeparatista cirkálón landoltak. Tiin lyukat vágott a hajó leszálló öblének padlóján keresztül, lehetővé téve, hogy bejussanak a hajóba, legyőzzék a kisebb legénységet, és átvegyék az irányítást.

Grievous halála után, Tiint Kit Fistóval és Agen Kolarral egyetemben kiválasztották, hogy kísérjék el Mace Windut a főkancellár hivatalába, és kíséreljék meg rávenni Palpatine-t, mondjon le a különleges hatalmairól. Az úton a négy Jedi mestert tájékoztatta Anakin Skywalker, hogy Palpatine valójában Darth Sidious volt. A Jedik következő kísérlete során, hogy elfogják Palpatine főkancellárt, a Sith Nagyúr gonosz támadást indított ellenük. Kolar volt a Sith első áldozata, Tiin pedig a következő, akinek felhasította a mellkasát Sidious a fénykardjával. Nem sokkal azután Kit Fistót megölte a Sith Lord, és egy élénk küzdelem valamint Anakin Skywalker beavatkozása után Mace Windu is elesett. Ezek a halálok jelentették a Nagy Jedi Tisztogatás kezdetét.

Erősségei és képességei

Saesee Tiin fénykardja

Saesee Tiin képzett Jedi Őrző volt, és a legjobbak között tartották számon a Rendben. Mace Windu személy szerint választotta őt, hogy segítsen letartóztatni a Sith Nagyúr, Palpatine főkancellárt. Tiin korábban egy ibolyaszínű, később pedig egy zöld fénykardot használt jelentős készséggel. Azonban a fénykard forgató képességei nem voltak elegendőek Darth Sidious halálos képességeivel szemben.

Azon felül, hogy képzett harcos volt, Tiinről szintén tartották, hogy Anakin Skywalker után a legnagyobb pilóta a Jedi Rendben. Tiin iktotchi öröksége erős telepatikus képességeket adott neki, például olvasni tudott az elmékben, és megbízott az Erőben, ösztönösen vezetve a hajóját a fénysebességbe, navigációs számítógép nélkül. Mindazonáltal Tiin mesternek meg volt az a képessége, hogy végrehajtsa azokat az űrnavigációs számításokat, amiket az egyszerű adatokkal egy navigációs számítógép nyújtani tudott. Neki éles szeme volt a repülési technológiához.

Háttér információk

A Sithek bosszúja regényváltozatában Tiin volt az első áldozata Sidiousnak Kolar helyett. Miközben úgy tett, mintha pánikba esett volna a letartóztatásával való fenyegetés miatt, Palpatine megkérdezte Tiin mestert: „Tiin mester ön telepata. Mondja el, mit gondolok most.” Saesee megpróbálta olvasni Palpatine elméjét, és Palpatine váratlanul lefejezte őt. George Lucas túl erőszakosnak tekintette ezt a fajta halált a filmben, és azért megváltoztatta azt.

Saesee Tiin karakterét számos színész személyesítette meg a filmekben: Khan Bonfils a Baljós árnyakban, Jesse Jensen (Zac Jensen testvére, aki Kit Fisto szerepét játszotta a filmekben) A Klónok támadásában, Kenji Oates A Sithek bosszújában, Joe Paulino kölcsönözte a hangját a Star Wars: Obi-Wan és a Star Wars: Jedi Starfighter című játékokban, és T. C. Carson hangján szólal meg A Klónok Háborúja animációs sorozatban, aki Mace Windu hangját is adja egyben.

Fordította: Gyoka

Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page