Serra Keto

Serra Keto

Serra. Cin Drallig legjobb tanítványa jön, hogy üdvözöljön engem. – Darth Vader.

Serra Keto egy női Jedi lovag, korábban pedig a híres Jedi mester, Cin Drallig padawanja volt, és őt tekintették a legjobb tanítványának. Keto gyakorlója volt a Jar’kainak, egy két fénykardot használó harci technikának, és mesteréhez hasonlóan, elismertek voltak a képességei egy fénykarddal is. Keto harcolt a Klónok Háborújában Jedi tábornokként, és egy csata során harcolt a híres Anakin Skywalker oldalán is. BBY 19-ben a Knightfall hadművelet alatt Darth Vader legyőzte és megölte. Bár párbajozott az újdonsült Sith Lorddal a Jedi Templomban, hogy megakadályozza bármely Jedi megölésében, de képtelen volt legyőzni őt.

Életrajza

Korai pályafutása

A képzett fénykard mester, Cin Drallig által képzett Keto kiváló tanítványa lett mesterének. Időközben Jedi lovag lett, és mint mestere, ő is képzett fénykard forgató volt, és Drallig legjobb tanítványaként ismerték. Keto használta a Jar’kait, a párbajozás művészetét két fénykarddal.

A Klónok Háborúja

Serra Keto

Keto harcolt a Klónok Háborújában, mint Jedi tábornok. Egy alkalommal a Külső űr ostroma alatt a hajót, ami Ketót és egy klón egységet szállított, megtámadta egy rózsaszín pacához hasonló faj, amely képes volt egyesíteni testét a gépezetekkel. Ketónak sikerült túlélnie a támadást és kiküldött egy segélykérő jelzést a Peremvidékben, amivel felhívta magára a Jedi lovag Anakin Skywalker figyelmét. Ott hagyva szövetségesét, Obi-Wan Kenobit, „A Félelem Nélküli Hős” a hajóhoz utazott, ahol találkozott Ketóval. Keto kérte az azonnali elszállítását. Skywalker azonban elutasította ezt, hogy kitalálhassa, mi történt az egységgel. A kíváncsisága miatt a két Jedi arra kényszerült, hogy harcoljon a rózsaszín forma változékony teremtményei ellen, akik két szeparatista pókdroid alakját vették fel. Végül legyőzték őket, de arra kényszerültek a Jedik, hogy áttörjenek egy válaszfalat, kitéve magukat az űr vákuumának. Hogy meghosszabbítsa a hajó élettartamát, Skywalker aktiválni akarta a vészhelyzeti sugárpajzsokat. Keto azonban úgy hitte, hogy az egyetlen módja, hogy megsemmisítsék a lényeket az, hogy engedik megsemmisíteni önmagát az állomásnak, velük együtt. Skywalker megtagadta, hogy engedjen a halál kilátásának, így ő és Keto gyorsan a hangárba rohant, és épphogy megmenekültek Skywalker interceptorában.

Rajtaütés a Jedi Templomon

Nem sokkal az utapaui csata után Palpatine-nek sikerült Skywalkert az Erő sötét oldalára csábítania, és kiadta a 66-os Parancsot. Skywalkert, akit most Darth Vadernek neveztek, a Jedi Templomba küldte, hogy ölje meg ott az összes Jedit. Serra Keto és Cin Drallig felállítottak egy utolsó álláshelyet, együtt harcolva számos klón ellen, amíg szét nem választották őket az AT-RT-k. Végül Keto a Jedi eligazító teremben szállt szembe Vaderrel.

Indulattal terheltsége ellenére két fénykarddal támadott, úgy vélte, hogy Vader erősebb. A küzdelem alatt Keto provokálta és kigúnyolta Vadert, közben remélte, hogy Vader hibát vét és előnyt fog ezzel szerezni. Szerencsétlenségére Vader képes volt sarokba szorítani és csapdába ejteni az Első Tudás Tornyának alapjainál lévő edzőteremben. Kétségbeesésében az Erőt felhasználva egy hatalmas pillért dobott támadója útjába, hogy el tudjon menekülni. Azonban Vader kitért a támadás elől és tovább üldözte őt egy erkélyen. Egy a Sith ellen irányuló rövid csata után a fiatal Jedinek sikerült kiűznie Vadert egy pillérre és megpróbálta lefejezni őt. Vader alábukott a csapása elől, és közben úgy mozgott, hogy végül helyette Keto került a pillérre. Mielőtt a kimerült Keto ismét meg tudta volna támadni Vadert, a Sötét Lord az Erőt felhasználva a mélybe taszította az általa átvágott pillért, ami az edzőterembe zuhant, maga alá temetve Ketót. Serra Keto meghalt, egyike volt a sok Jedinek, akik Vader keze által estek el.

Személyisége és jellemvonásai

Serra Keto

Serra Keto magabiztos volt a képességeiben, ahogy azt mutatta a Vaderrel folytatott párbaja alatt. Egy önzetlen nő volt, készen állt arra, hogy feláldozza magát, ha szükséges. Hajlandó lett volna önmagával együtt megsemmisíteni a hajóját, hogy elpusztítsa a „gép-idegeneket”, miközben úgy hitte, ez a Jedi útja. Keto merész és gúnyolódó volt az ellenfeleivel szemben, megpróbálva megzavarni őket.

Erősségei és képességei

Keto mestere, Cin Drallig, kifejlesztett egy egyedülálló fénykard küzdelmi stílust, amely harc közben számolt a megnövelt sebességre és konvenciókhoz nem ragaszkodó, kiszámíthatatlan mozgásokra, amiben tanítványa követte. A harci stílusa gyors, dinamikus és akrobatikus volt. Ő Jar’kai gyakorlója volt, miközben arra használta mindkét fénykardot, hogy keményebben üssön, és erőteljesebb támadásokat hajtson végre.

Háttér információk

Serra Ketót a Star Wars Episode III: Revenge of the Sith videojátékban hozták létre. A hangját Kari Wahlgren kölcsönözte. Később megjelent a The Brink című történetben a Clone Wars Adventures: Volume 4.-ban.

Fordította: Gyoka

Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page