Sian Jeisel

„Minden Jedi hazudik. Nem hallottad? Ez is része a rejtélyeinknek.” – Sian Jeisel Quinlan Vosnak

Sian Jeisel egy Devaronian Jedi Mester volt aki a Jedi Rendet és a Galaktikus Köztársaságot szolgálta a végső órákban, a Régi Köztársaság idejében. Az engedelmes Jedi, Jeisel érezte, hogy a Rendnek nem szabadott volna belépni a Klónok Háborújába, a fő konfliktusba a Köztársaság és a Független Rendszerek Konföderációja között. Kezdetben a Megtagadás Jogára hivatkozott, Mace Windu azonban meggyőzte, hogy térjen vissza Coruscantra és vegye fel a tábornoki rangot a Nagy Köztársasági Hadseregben.

Miután három évig engedelmesen harcolt, Jeisel eredeti aggodalma a háborút illetően beigazolódott: az egész viszály egyszerűen egy csapda volt a a Jediknek, amit a rejtőzködő Sith Nagyúr, Darth Sidious rendezett meg. Mindkét oldal vezetője Sidious volt, alteregója Palpatine Főkancellár, megparancsolta a Köztársaság seregeinek, hogy végezzék ki Jedi vezetőiket, akiket a demokrácia árulásával bélyegzett meg. Akaratlanul a Bogden 3-ra kerülve, Jeisel feláldozta magát, hogy megvédjen számtalan fiatal Jedi menekültet a mészárlástól.

Életrajz

Legvalószínűbb, hogy születésekor fedezték fel Erő-érzékenységét otthonán, a Devaronon. Sian Jeiselt elvitték a Coruscantra a Jedi Templomba, hogy kitanulja az Erő útjait. Jeisel belépett az akadémiára, és végül elvégezte a képzést, majd egy Jedi Mester tanítványává vált. A Lovagi Próbákat több évi tanulás után sikeresen elvégezte, és mint újonc Lovag függetlenül folytatta tanulmányait mint Védelmező a Renden belül.

Elérve a Mester rangot sok év intenzív tanulással, és sok munkával a Legfelsőbb Jedi Tanácsnak, Jeisel a Rend aktív tagjává vált, amikor a konfliktus a Köztársaság és a Független Rendszerek Konföderációja között háborúvá vált. Távol a Coruscanttól a Geonózisi Csata idején Jeisel kiábrándult a Köztársaságból mert túl korruptnak hitte, és nem tartotta érdemesnek a Jedik áldozatára. Felidézve a Megtagadás Igazságát, Jeisel visszautasította a Jedi Tanács hívását, hogy fegyvert ragadjon. Helyette távol maradt sok hasonlóan gondolkodó Jedivel. Kezdetnek a Legfelsőbb Tanács nem szívesen fogadta a döntést , de később világossá vált, hogy ha ezek a Jedik az Erő sötét oldalára állnak, a következő szakadás törést okozna a Rendben. Behívták az egyes elszakad csoportok képviselőit Jedi Mester Sora Bulq szállásához a Ruul holdra. Mace Windu Mester minden egyes vezetővel találkozni kívánt, remélve, hogy meggyőzi őket hogy csatlakozzanak a háborús törekvéshez.

Jeisel válaszolt a hívásra, és találkozott más csoportok vezetőivel is, például K’Kruhkkal, Rhad Tarnnal és Mirával. Amíg néhány csoporttag változtatni akart Windu küszöbön álló látogatása miatt, K’Kruhk csillapítja félelmeiket amint Windu és Bulq elkezdett beszélni a visszatérés feltételeiről. Akárhogy is, Sora Bulq áttért a sötét oldalra és szövetségre lépett Dooku Gróffal. Mikor Asajj Ventress sötét Jedi megtámadta Bulq szállását a Weequay terv keretében, a disszidált Jedi harcba kezdett vele. Miután megölte Mira Jedit, Ventress Tarn Jedit próbálta a sötét oldalra csábítani. Amikor Tarn Jeisel felé fordította fénykardját, a Devaronian Jedi arra kényszerült hogy saját védelme érdekében megölje őt.

Számos csatába menetelve, Jeisel Mester a Drongarra tartott, amikor a csapatszállító hajóját Dooku erői átvizsgálták. Amikor a Gróf személyesen a hídra lépett, Jeisel, Tsui Choi Mester és Kai Juntriss visszautasította a Sith „könyörületes” ajánlatát, miszerint megkímélik az életüket és csak az alattuk szolgáló klónokat ölik meg. Ahogy a háború elhúzódott, Jeisel a Seleuacami hadjáratban találta magát. Oppo Rancisis Tanácstag parancsnoksága alatt Jeisel nagyszerűen harcolt K’Krukh Mester és A’Sharad Hett mellett; ennek ellenére Quinlan Vos Mesterrel értett egyet, aki, mint oly sokan a elhagyta a Rendet. Vos óvatosságából arra következtetett, hogy benne volt a keze Rancisis Mester halálában, a csata felénél, pedig nem sokkal ezután győzelemre vezette a Köztársaságot.

Ahogy a tűzharcok alábbhagytak Saleucamin, Jeiselt és K’Kruhkot kijelölték, hogy segítsenek Ki-Adi Mundinak a Mygeetot. Mikor elindultak a bolygóról, a hajó megsérült miután szembekerült egy Szeparatista hajóval és arra kényszerült hogy a Bodgen 3-on lévő Jedi Akadémiára menjenek, hogy elvégezzék a megfelelő javításokat. Ahogy a klónkatonák parancs alatt feltöltötték és megjavították a hajójukat, a két Jedit a kiképző intézetből üdvözölte Du Mahn Mester és a Hawkbat Klán Jedi Fiataljai. Amíg a Jedik és a katonák pihentek az akadémia ebédlőjében egy lakoma után, a klónok megkapták a 66-os Parancsot, a Főkencellár irodájából, mely az összes Jedi kivégzését követelte. Amikor a klónkatonák tüzet nyitottak a fiatalokra, Jeisel akcióba lendült, hogy megvédje őket, segítséget nyújtva a többi mesternek elvágva őket a klónoktól. Mahn Mester halála után K’Kruhk egy kontingenst vezetett a túlélő Fiatalokból ki a nagyteremből a megjavított hajó felé. K’Kruhk bevezényelte őket a hajóba, Jeisel pedig maradt az intézmény fő bejáratánál, hogy visszatartsa a klónkatonákat. Jeisel felismerte hogy az egyetlen lehetőség a klónok megállítására az, ha ledönti az épületet. Jeiselt lekötötte egy klón akivel puszta kézzel harcolt, így az Erőt használta, hogy aktiválja az egyik hődetonátorát, hogy ledöntse az épületet. Bár Jeisel a robbanásban porrá égett, halála nem volt hiábavaló, mivel a tanulók biztonságban voltak K’Kruhk mesterrel az oldalukon.

Hagyaték

Jeisel Mester halálának jelentése elkerülhetetlenül Palpatine Császár fülébe jutott, mivel minden Jedi halálának körülményeiről volt információja. Ennek ellenére az a szóbeszéd járta, hogy a Jedi mégis túlélte, és mint fejvadász utazik a csillagok között. Ez Voren Na’al BBY 35-ös munkájából ered, mely tényként kezelte azt, hogy több Jedi túlélte a Nagy Jedi Tisztogatás első szakaszait.

Személyiség és jellemvonások

Sian Jeisel hűséges Jedi volt, amellyel kivívta Asajj Ventress tiszteletét. Habár Jeisel kezdetben vonakodott a harctól a Klón Háborúban, mivel hitte hogy a Köztársaság korrupt és a Jedik nem tudnak úgy harcolni hogy maguk is ne váljanak korrupttá. Enne ellenére tapasztalt és bátor harcos volt, aki hűséges a Jedi Rendhez. Jeisel megosztja aggodalmát közeli barátjával K’Krukh-kal és megmenti őt Asajj Ventresstől, aki találkozásukkor támadt rájuk. A Jedi tisztelte továbbá Sora Bulq Jedit, mielőtt megtudta, hogy elárulta a Jedi Rendet, és hitte, hogy olyan erős Jedi volt, mint maga Mace Windu.

Az önzetlenségnek minden Jedi jellemvonásai között szerepelnie kellene, Jeisel feláldozta magát a 66-os Parancs első lépésekor, hogy lehetőséget nyújtson K’Krukh-nak és a fiatal Jediknek, hogy elmeneküljenek az áruló klónkatonák elől.

A színfalak mögött

Jeisel keresztneve egy félreértés eredményeként jött létre. Jan Duursema lánya, Sian, Jeiselnek öltözött a Celebration III alkalmából. Egy ekkor készült fotó a Sian Jeisel névvel lett ellátva.

Jeiselt eredetileg a Jedi Tisztogatások túlélőjeként írták le a The New Essential Chronology című munkában, de Randy Stradley szerint, ez az információ egy elvetett történetnek az alapja volt, és Jeisel halála a Star Wars: Dark Timesban a karakter tényleges végét jelentette.

Írta: NB
Wookieepedia

3 hozzászólás a(z) “Sian Jeisel” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

^^ ;) :wtf: :wow: :star: :sexy: :omg: :love: :love3: :love2: :lol: :kiss: :heart: :ehh: :angry: :angel: :aha: :S :P :D :/ :) :( :$