Tsui Choi

Tsui Choi

Bármi a sorsunk, Jediként viseljük azt. – Tsui Choi.

Tsui Choi egy hím aleena volt, aki Jedi mesterként szolgált a Galaktikus Köztársaság utolsó éveiben. A Klónok Háborúja alatt rangidős Jedi tábornokként a köztársasági hadsereg egyik szektor-hadseregének parancsnoka volt.

Jedi pályafutása során mindvégig képzett pilótaként és diplomataként volt ismert. A 66-os Parancs idején Choi az Eriadun állomásozott, de sikerült túlélnie a kezdeti végrehajtásokat. Azonban hozzávetőleg egy hónappal a Klónháborúk vége után a Kesselen, Darth Vaderrel való összecsapás során megölte őt a klónkatonák zárótüze sok más Jedivel együtt, akik túlélték a 66-os parancsot.

Yinchorri felkelés

Maradj éber, Theen! Ez egy tökéletes felállás egy csapdához. – Tsui a tanítványának Theennek.

Saesee Tiin és Tsui Choi Micah Giiett halála után nem sokkal.

A Yinchorri felkeléshez vezető években Choi padawanjául fogadta Theen Fidát. BBY 33-ban Choi önként jelentkezett, hogy a Yitheeth-re menjen egy Jedi különítmény tagjaként, Theen Fida, Adi Gallia és Eeth Koth mellett. Egy Consular osztályú cirkáló fedélzetén a négy Jedi kényszerleszállást hajtott végre a Yitheeth óceáni világán – szerencsére Choi és Fida is képzett úszó volt. Amikor a Jedik újrarendezték soraikat, visszatértek a küldetésükhöz, aminek célja a Yichorri főhadiszállás megtalálása volt – azonban néhány Yichorri harcossal való összecsapás után rájöttek, hogy a főhadiszállás nem volt a bolygón, és időközben belesétáltak egy ellenséges csapdába.

Choinak és a többi Jedinek sikerült kitörniük és egy transzporttal elhagyniuk a bolygót. A négy Jedi a közeli Yibikkoror bolygóra utazott, ahol Micah Giett, Plo Koon, Lilit Twoseas és a padawanja, K’Kruhk hasonló küldetést hajtottak végre. A két Jedikből álló különítmény találkozott és a Yichorr felé vették az irányt, ahol Mace Windu, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi és Saesee Tiin egy hatalmas Yichorri támadást tartottak fel. Tsui és a többi Jedi csatlakozott a küzdelemhez, és a következő csata alatt Theen Fidát megölte egy Yinchorri. Tsui elfogta Holmar Grahrket, miközben megpróbált ellopni egy Consular osztályú cirkálót, hogy elmeneküljön Yinchorr-ról, és felfedezte, hogy Holmar az unokatestvérével, Vilmarh Grahrkkel együttműködve dolgozott. Choi később részt vett a padawanja temetésén Coruscanton, aki Lilit Twoseas-szel és Micah Giett-tel egyetemben meghalt, miközben védte a Köztársaságot.

A Klónok Háborúja

Talán a Jediket nem annyira könnyű megölni, amikor tudják, hogy kik az ellenségeik. – Tsui Choi.

Tsui Choi a Jedi-vadászában az első kaminoi csata alatt.

Tsui a Klónok Háborúja alatt rangidős tábornok lett, és a Vörös-osztag parancsnokaként ment csatába a Kamino védelme alatt. A Jedik csataterve Tsui osztagát jelölte ki a droid-vadászok támadásának visszaverését, míg a Kék-osztag Obi-Wan Kenobi vezénylete alatt a leszálló-egységeket támadta. A csata alatt Kossex mestert a Vörös-osztagból eltalálták, és azonnal meghalt.

Tsui Choi harcol Kai Justiss és Sian Jeisel mellett a Klónok Háborúja alatt.

Később a háborúban Choi mester egyike volt azon Jediknek, akik a VCD987-es köztársasági csapatszállító-hajón voltak. Útközben a Drongar bolygóra a VCD987-et megtámadta egy mérhetetlenül nagyobb Szeparatista erő és jelentős károsodás érte a hajtóműveket – a hajtóművekkel, amik már nem működnek, a Szeparatista csapatok Dooku gróf vezetése alatt beszálltak a hajóba és sarokba szorították Tsuit, Kai Justisst és Sian Jeiselt. Egy próbálkozás során, hogy irgalmasnak mutassák magukat, és így billentsék a Jediket a szeparatisták ügye mellé, Dooku megengedte a Jediknek, hogy szabadon távozzanak, és csak a hajó fedélzetén tartózkodó klónokat ölik meg.

A kashyyyki csata alatt Yoda mester által koordinálva, Tsui Choi és az aleena felderítők egy csoportja felderítő küldetéseket hajtott végre, can-celleket használva repültek végig a bolygó vad terepein.

A Nagy Jedi Tisztogatás

Sok halál tapad a kezeidhez – és sokkal több fog tapadni, ha engedem, hogy egyszerűen elsétálj. – Tsui Choi Darth Vadernek.

Tsui Choi megöli a klón parancsnokát.

Tsui Choi túlélte a 66-os parancsot, elkerülnie és megölnie a klón parancsnokát és egy klón szakaszt az Eriadun a Nagy Jedi Tisztogatás első hónapja alatt. Végül újra összetalálkozott a társával, a Jedi túlélő Bultar Swannal, és megszerveztek egy találkozót a Kesselen hat másik Jedi túlélővel. A többi Jedi, különösen Koffi Arana vissza akart vágni Palpatine-nek és Darth Vadernek, de Tsui ellenezte ezt, és megtagadta, hogy erre a Sötét Oldalra vezető útra lépjen. Mindazonáltal Tsui meg volt döbbenve, amikor megtudta, hogy Shadday Potkin mester kiszivárogtatta az információt Darth Vadernek, hogy Obi-Wan Kenobi jelen van a találkozón. Tsui eredetileg nem akart harcolni Vaderrel, de miután Sia-Lan Wezzt megölték, azt mondta Bultarnek, hogy neki nincs más választása, és belevetette magát a csatába. A következő küzdelem alatt neki sikerült a fénykardjával levágnia Vader robotkezét. Annak ellenére, hogy elvesztette a kezét, Vadernek sikerült megölnie Sia-Lan Wezzt, Ma’kis’shaalast, Koffi Aranát és Shadday Potkint. Bár sok Jedi odaveszett, Tsui Roblio Darte-tal és Jastus Farr-ral egyetemben arra használta az Erőt, hogy tengernyi sziklát indítson el a Sötét Nagyúr felé.

Túljárva Vader eszén és látszólag létszámban felülmúlva, Tsuinak nem volt más választása, mint lecsapni az elesett ExJedire. Azonban mielőtt ezt megtehette volna megérkeztek a birodalmi rohamosztagosok. Kezdetben Tsui képes volt, hogy eltorlaszolja a lövéseiket, és Roblio Darté egy darab törmelékkel védte magát. Tsui felugrott az erkélyre, ahol a katonák álltak, de mielőtt le tudta volna vágni őket, Vader egy Erő-szorítást alkalmazott rajta, és a levegőbe emelte. Miközben tudta, hogy közel van halálhoz, Tsui egy utolsó támadást indított Vader ellen azáltal, hogy hozzávágta a fénykardját Vaderhez, és egy rést vágott a sisakján. Közvetlenül azután Tsuit lelőtték a rohamosztagosok, és Vader elengedte a testét, mely a földre esett.

Amikor a Galaktikus Birodalom létrejött, a hivatalos okiratok szerint, amelyeket Sate Pestage állított össze, Choit törvénytelen fűszerkereskedelem miatt végezték ki.

Személyiség és jellemvonások

Tsui Choi békés Jedi mester volt, bár használta a zöld fényszablyáját, amikor azt követelték tőle. Mint Yoda, aki hasonló termetű volt, Choi kihasználta a kicsi méretét a küzdelem során, és nagyon sokféle akrobatikus bravúrt és gyors támadást foglalt bele, amikor harcolt. Mielőtt meghalt, megmutatta hozzáértését a Darth Vader elleni fénykard párbajában.

Tsui egy bátor és nemes lény volt, aki feladta az életét, hogy megpróbálja megmenteni másokét. Diplomatikus, bölcs, éles elméjű útja miatt fontolgatták, hogy helyet kap a Jedi Tanácsban, de ismeretlen ok miatt az apró termetű aleena soha nem csatlakozott a Tanácshoz.

Érdekességek

Tsui Choi.

Tsui Choi, egy Expanded Universe karakter, A Sithek bosszújában majdnem egyike lett a Jedi Tanács tagjainak. Azonban, ezt a megjelenést kivették a filmből, miután eldőlt, hogy Shaak Ti-t nem ölnék meg az Invisible Handen, ahogy azt eredetileg tervezték. Choi még mindig látható, ahogy lovagol egy can-cellen a kashyyyki csata alatt.

Randy Stradley eredetileg azt tervezte, hogy a karakter faja Vulptereen lesz, amely egy fogathajtó faja volt a Baljós árnyakban. A Lucasfilmnél elmondták neki, hogy az a Vulptereen nem volt elég értelmes faj, hogy Jedi lehessen, inkább egy másik fogathajtó, Ratts Tyerell faját ajánlották neki helyette.

Fordította: Gyoka
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page