Tyvokka

“Azt mondták róla “érezte a jövőt.” Az Erő ösztönös tudása a jelen középpontjába helyezte, de képes volt érezni a jövő összes lehetséges kimenetelét.” – Plo Koon

Tyvokka egy vuki Jedi Mester volt aki a Galaktikus Köztársaságot szolgálta a Köztársaság fénykorában. A Legfelsőbb Jedi Tanács nagyra becsült és mélyen tisztelt tagja volt, aki számos padawant képzett, többek között a Kel Dor Plo Koont. A vuki híres volt a „jövőérzékelő” képességéről, és arról, hogy meg tudta határozni a legmegfelelőbb lehetőségét egy akciónak, legyen az bármilyen szituáció, így őt választották, hogy segítsen Finis Valorum Szenátornak, békét közvetíteni a Stark Kereskedelmi Vállalat és a Kereskedelmi Szövetség között a baktahiány ideje alatt BBY 44-ben.

A békecsúcsra, melyre a Troikenen került sor, Tyvokkát és Valorumot négy Jedi kísérte el: Koon, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi, és Valorum tanácsadója Adi Gallia. A Troikenen találkoztak a Föderáció képviselőjével Nute Gunray-jel valamint a Stark Kereskedelmi Vállalat fejével Iaco Starkkal. Megérkezésekor azonban Stark emberei fegyvert fogtak Tyvokkára és kísérőire, követelve azonnali megadásukat. Tyvokka szó szerint ráborította az asztalt Starkra és az embereire, de az azt követő összecsapás során Tyvokkát véletlenül meglövik Gunray vadász-gyilkos droidjai. Végül a Jedi Mester belehal sebeibe, amivel Tyvokka szerepe a küldetésben Koonra lett átruházva, aki magabiztosan aratott győzelmet Stark felett. Koon idővel elfoglalta Tyvokka helyét a legfelsőbb Jedi Tanácsban.

Krízis

„Az alapvető probléma továbbra is a baktahiány volt és a Thyferraniak nem tudnak semmilyen becslést adni, mikor tudják folytatni a műveletet.”
„Feltéve, hogy hiány van a baktából”
– Finis Valorum és Tyvokka

Tyvokka egy hímnemű vuki Jedi Mester volt a Galaktikus Köztársaság fénykora alatt. Számos padawant kiképzett, az utolsó a Kel Dor Plo Koon volt. Amikor Koon képzése teljes lett, Tyvokka a saját helyét fenntartotta számára a Legfelsőbb Jedi Tanácsban. BBY 44-ben a Galaktikus Köztársaság baktahiányban szenvedett és aggodalom kezdte felütni a fejét a Peremvidéken. Mivel a bakta ritka volt, továbbá egyre drágább, sok peremvidéki világ nem engedhette meg magának. Akárhogy is, az újjászervezett Stark Kereskedelmi Vállalat elkezdte zsákmányul ejteni a Kereskedelmi Szövetség hajóit, kifosztotta őket bakta készleteikből és olcsóbb áron eladta azokat a peremvidéki világoknak. Amikor a Kereskedelmi Szövetség tiltakozott a Galaktikus Szenátusban, az a döntés született, hogy diplomáciai megoldás után kell nézni. Eredményként Tyvokkát választották fő tárgyalónak a két fél között.

Mielőtt elindultak volna a csúcsra, a Jedi Mester elmondta korábbi tanítványának, hogy kedvező alkalom van az egyik helyre a Legfelsőbb Tanácsban és azt kívánta, hogy Koon neve előkerüljön. Először a Kel Dor udvariasan visszautasította az ajánlatot, mert az hitte, hogy egy másik Jedi, például Qui-Gon Jinn, jobban illik a posztra. Tyvokka nevetett a javaslaton, gyanítva hogy Jinn hasonló volt, egy Szürke Jedihez, és kitartott amellett, hogy Koon a legalkalmasabb jelölt a feladatra. Végül a Kel Dor engedett, és elfogadta korábbi Mestere ítéletét. Tyvokka ezután megkérte Koont, segítse őt, mint vezetői segítő a közelgő tárgyalás ideje alatt, amit a Kel Dor elfogadott, de javasolta, hogy Jinnt is vigyék magukkal abban a reményben, hátha a vuki talán képes lesz megosztani bölcsességét Jedi Mester társával.

A pár ezután találkozott Lytton szektor szenátorával, Finis Valorummal, hogy megbeszéljék a tárgyalás részleteit. Továbbá jelen voltak a Tanács Tagjai is, Mace Windu, Yoda és Adi Gallia. Tyvokka felvázolta a gyanúját Valorumnak, miszerint a baktahiány egy csel lehet, mivel rövid távú, ámde figyelemreméltó nyereséget hoz a Thyferrának, ahol termesztik a baktát, és a Kereskedelmi Szövetségnek is. Hogy elméletét igazolni szándékozza, Tyvokka javasolja, hogy Tholme Mester és tanítványa Quinlan Vos utazzanak a Thyferrára, hogy kivizsgálják a dolgot. Windu egyetértett, és Koon halk követelésére, Tyvokka kijelenti, szeretné, ha hozzá és korábbi tanítványához még csatlakozna Jinn Mester és tanítványa Obi-Wan Kenobi, hogy elkísérjék őket a Troiken bolygóra a tárgyalásra. Valorum továbbá azt kéri, hogy Gallia kísérje el őt is, mint személyi tanácsadó.

Találkozó a Troikenen

„Tényleg nincs más lehetőséged”
„Mindig van másik lehetőség”
– Iaco Stark és Tyvokka

Megérkezve a Troikenre, Tyvokka, Koon, Jinn, Kenobi, Valorum és Gallia találkoztak a Nute Gunray-jel a Kereskedelmi Szövetségtől, akit HKB-3 orvgyilkos droidok kísértek el és őriztek. Hozzájuk csatlakozott a Stark Kereskedelmi Vállalat feje Iaco Stark, akit igazgatótársai – Trodos, Boor-Daa, Tam Gozon és Lom Portom – kísértek el, mint fegyveres testőrei. Mikor leült a hatalmas asztalhoz szemben Gunray-jel, Valorummal és a Jedikkel, Tyvokka javasolta, hogy kerüljék a tárgyalási formaságokat, és tisztázzák, hogy Stark mit tekint megoldásnak. Stark egyetértett, és partnerei valamint őrei Gunray-ra és a Jedikre emelték fegyvereiket.

Valorum nagyon feldühödött ezen a lépésen, és Stark felfedte, miszerint számított arra, hogy a találkozót csapdának szánták neki és hogy egy áttért, Köztársasági félkatonai egység a Seswenna Szektor szenátorának, Ranulph Tarkin szenátornak a parancsnoksága alatt éppen úton van Troiken felé. Valorumot sokkolták a fejlemények és ragaszkodott ahhoz, hogy nemcsak hogy nem tudott Tarkin lépéséről, de a szenátor tette jogtalan is volt. Stark, folytatva magyarázatát, felfedte, hogy valaki a találkozón tudott a csapdáról, ugyanis a támadást beindító jel a tárgyalóteremből származik. Azt is állította, hogy a flotta némely tagja nanovírussal fertőződött meg és kilépve a hipertérből egy napba vagy egy fekete lyukba találják majd magukat. A flotta maradéka, mely elér Troikenre, Stark hatalmas erejével fog szembenézni. Ezután Stark azt követelte, hogy Gunray, Valorum és a Jedik adják meg magukat, azzal a magabiztos tudattal, hogy így a Köztársaság majd enged a követeléseinek, Tyvokka helyesen megérezte, hogy Stark a kezdetektől fogva mindent kitervelt, és a csúcstalálkozó tulajdonképpen egy csapda volt nekik. Start folytatásként megadása szólította fel őket, amikor Tyvokka megragadta a hatalmas asztalt, és egy gyors ütéssel az oldalára fordította, pajzsként használva azt Stark embereivel szemben. Amint a Jedi akcióba lépett, Tyvokka kijelölte Kenobit, hogy védje Gunrayt, Galliat, hogy védje Valorumot, és Koont, hogy segítsen neki. Az Erőt használva a vuki összezúzta az asztalt és fénykardjával harcolt Stark emberei ellen. Jinn sürgette Gunryt, hogy aktiválja droidjait, hogy azok segítsenek neki, de Gunray pontatlan parancsának – „megölni őket” – eredményeképp a droidok a Jedikre is tüzet nyitottak. Tyvokkát váratlanul eltalálta három lövés a mellkasán.

Halál és hagyaték

A csatának vége, Stark és csatlósai menekülnek. Koon ellátja a sebesült Tyvokkát, és orvosi segítséget kér, de a vuki erősködik, hogy biztonságosabb helyre kell menniük, ha Stark visszatér még több emberrel. Ahogy Koon és Valorum kitámogatják a teremből, Tyvokka erősködik, hogy kapcsolatot kell teremteni valakivel Tarkin flottájából, hogy csatlakozzanak hozzájuk, különben nincs esélyük a túlélésre. A csapat visszatért a Konzulár-osztályú cirkálóra ami Troikenre hozta őket, és Valorum el tudta érni Tarkint, akivel egy találkozót beszélt meg a Avos hegyi védelmi pozíciónál.. Amíg a cirkáló úton volt a találkozóhely felé, Koon ápolta régi mesterét, aki ekkor lassan haldoklott. A fogyó baktakészlet miatt Tyvokka nem tudott szigorú lenni, így elkezdte végső parancsait kiosztani. Gallia-nak el kell hagyni Valorummal a bolygót és diplomáciai megoldást keresni, Jinn-nek részleteket kellett megtudnia Stark nanovírusáról, és Koont utasította, hogy vonja össze Tarkin katonáit egy Stark elleni támadásra. Utolsó kívánságként Tyvokka kitartott amellett, hogy Koon foglalja el helyét a Legfelsőbb Tanácsban. A Kel Dor bevallja, hogy nem akarja hogy Tyvokka meghaljon, de a Mester leszidja korábbi tanítványát, emlékeztetve a Jedi Kód negyedik tételére: itt nincs halál, itt csak az Erő van. Utolsó lélegzetével Tyvokka elmondta Koonnak hogy büszkévé tett őt.

Koon folytatta a küldetés parancsát. Úton az Avos-hegyre, a cirkáló erős és szüntelen ellenséges tűz alatt állt, így kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani. Ennek eredményeképp, a hajó felrobbant, miután minden utas ki tudott menekülni, de Tyvokka teste minden szertartás nélkül lett elhamvasztva. Koon össze volt zavarodva, de Gallia rámutatott, hogy az égő hajóroncs egy rögtönzött máglyaként szolgált a néhai Jedi Mesternek. Ami ezután következett, azt a Stark Hiperűr Háborúként ismerték – melyből a Köztársaság került ki győztesen Stark letartóztatásával és szervezetének felszámolásával. Koon tiszteletben tartotta Tyvokka utolsó kívánságát és elfoglalta helyét a Legfelsőbb Tanácsban.
BBY 22-ben egy kép Tyvokkáról, mellette Qui-Gon Jinn-nel, mesterével, Dookuval, valamint Yodával volt kitéve Dooku HoloNet News profiljában, aki ebben az időben, egy új szervezetnek, a Független Rendszerek Konföderációjának a vezetője volt, e világok csoportja pedig bejelentette, hogy kilép a Galaktikus Köztársaságból. BBY 19-ben nem sokkal, mielőtt Palpatine Főkancellár, hogy megóvja magát, mint az első Galaktikus Birodalom Császára, elrendeli a Jedi Lovagok kivégzését, ami a 66-os parancsként ismert. Ennek eredményeként Koon is meghal, Tyvokka pedig meg lett említve egy császári beszámolóban, melyet Moff Marellin Wessel állított össze.

Személyiség és jellemvonások

„Köszönöm Plo, hogy adtál egy másik lehetőséget, hogy uralkodjak természetemen” – Tyvokka

Tyvokkának nem volt ideje a túlzott alázatosságra és ezt a tulajdonságot ugyanolyan rossznak tekintette a Jedi Lovag jellemvonásai között, mint a túlzott büszkeséget. Folyamatosan bosszúsággal töltötte el legutolsó tanítványának Plo Koonnak szerénysége és udvariassága, és ezt nem mulasztotta el világosan a tudtára adni. Nem volt rest nyilvánosságra hozni véleményét és teóriáit mások előtt, még ha nem is tudta alátámasztani azokat. Tyvokkának szintén kevés ideje volt sokkal makacsabb és függetlenebb Jedikhez, mint például Qui-Gon, habár határozottan el akarta vinni ezt a ellentmondásos Jedit, a troikeni találkozóra.

Még akkor is amikor halálosan megsebesült, Tyvokka a küldetésről gondolkodott, semmibe véve saját állapotát. Miután Gunray droidjai meglőtték, Tyvokka folytatta a csapat lépéseinek tervezését, és egy vállrándítással intézte el Koon aggodalmát, miszerint sérülése azonnal orvosi ellátást igényel. Ahogy haldokolva feküdt, Tyvokka még mindig talált okot, hogy megdorgálja tanítványát, habár utolsó szavai Ploo-hoz egyike volt dicséreteinek.

Erők és képességek

„Felettébb erőteljes Jedi.” – Plo Koon

Tyvokka képességeit utolsó tanítványa, Plo Koon és Tanácstagbeli társa, Mace Windu is nagyon nagyra tartotta. A vuki Jedi Mesterről azt tartották, hogy képes volt „érezni” a jövőt; mialatt a jelenre koncentrált, ösztönös tudása az Erőről képessé tette, hogy érzékelje az adott szituáció minden lehetséges kimenetelét. Ez az ösztöne jó szolgálatot tett neki a Troikenen, mivel képes volt meglátni Iaco Stark tervének mélységeit, és készleteit. Tyvokka továbbá képes volt elpusztítani hatalmas tárgyakat, ahogy azt a félresikerült találkozón demonstrálta. Fegyverét illetően Tyvokka egy faberakású, görbített markolatú, sárga pengéjű fénykardot forgatott, melyet a Stark Hiperűr háborúban tudott legfőképpen hasznosítani.

A színfalak mögött

Tyvokka első feltűnése a Stark Hiperűr Háború képregényben volt, egy korai részlete a Star Wars képregény sorozatnak (a későbbi Star Wars: Köztársaság). A Köztársaság sorozat eme részeit (36-39) John Ostrander írta és Davidé Fabbri illusztrálta és a karakter (Tyvokka) feltűnik továbbá a második rész (37) borítóján, melyet Jan Duursema és Dave McCaig rajzolt. Később Joe Corroney rajzolta meg, feltüntetve a HoloNet News Vol. 531- 54-ben.

A Jedi Ereje Forráskönyv tévesen állítja, hogy a „nagy Jedi Mester” az Ötödik Qotile-i Csatában halt meg. Ugyan az egyetlen Jedi Mester aki elesett a Stark Hiperűr Háborúban Tyvokka volt, és ez egy világos utalás rá, ennek ellenére a Stark Hiperűr Háború azt mutatja, hogy az első Qotile-i Csatában esett el.

Írta: NB
Wookieepedia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

^^ ;) :wtf: :wow: :star: :sexy: :omg: :love: :love3: :love2: :lol: :kiss: :heart: :ehh: :angry: :angel: :aha: :S :P :D :/ :) :( :$