Valara Saar

Valara Saar

Saba Sebatyne: Meddig volt ott?
Mara Jade Skywalker: A feljegyzések nem említik, de ha gyerekként képezték, egy évtized is lehetett.
Jacen Solo: Vagy az, vagy talált egy Holocront.
Luke Skywalker: Ne következtessünk elhamarkodottan! Nem ezért vagyunk itt.
– Jedik csapata vitatja meg Valara Saar felfedezését a chiss feljegyzésekben, miközben kutatnak a Zonama Sekot után.

Valara Saar, akit Prófétanő néven is ismertek, egy Erő-használó nő volt a Yashuvhuról, aki a Galaktikus Köztársaság utolsó éveiben és a Galaktikus Birodalom uralkodása idején élt. Amikor a köztársasági hajó, a Pathfinder III. leszállt a Yashuvhun, Saar tudomást szerzett a Jedikről, és mohón törekedett arra, hogy csatlakozzon a Jedi Rendhez. Mivel gyakorlott volt a nyelvtanulás terén, gyorsan szert tett egy lehetőségre a galaktikus közös nyelvvel. Közvetített a bennszülött yashuvhik és a köztársasági legénység között, és végül meggyőzte a köztársaságiakat, hogy vigyék magukkal a Jedikhez. Készségei és tanulási vágya ellenére nem csatlakozhatott a Rendhez, így vándorolni kezdett a galaxisban. Miután céltalanul beutazta a galaxist, visszatért a szülőbolygójára. Ott elszigetelten élt a Yashaka hegységben, továbbra is érezte az Erőt, és tanára lett néhány yashuvhi polgárnak. Tanításait a Chiss Befolyással való találkozásával együtt újra felfedezték Luke Skywalker és csapata által a Zonama Sekot keresése közben.

Saarnak volt két duuvhalja, melyeket háziállatként tartott, de társként is tekintett rájuk, és edzették a harcban. Az első duuvhalt, Zeevet, még fiatal korában fogadta maga mellé, de meghalt egy csatában az Aargaun, a vándorlásaik ideje alatt. Később, mikor visszatért a Yashuvhura, örökbe fogadott egy másik duuvhalt, melyet Jedinek nevezett el.

Életrajza

Saar egy ember Jedi leszármazottja, aki lezuhant a Yashuvhu bolygón, és kommunikációs lehetőség nélkül maradt. Saar tehetsége az Erőben nyilvánvaló volt már kisgyerek korában is; megörökölte a szent tekercset, melyen régóta halott rokona leírta a Jedi Kód egy részét. Ráadásul, Saar örökbe fogadott házi kedvencként egy duuvhalt még fiatal korában, és Zeevnek nevezte el.

A Klónok Háborújához vezető években egy köztársasági felderítő hajó, a Pathfinder III. szállt le a Yashuvhun, kapcsolat felvételi küldetéssel. Felfedezték, hogy a humán lakosság beszélni akart a hajó legénységéből egy Jedivel, és tanulni akart róluk. A kapcsolat felvételi csoport specialistái tudtak egy kevés Jedikkel kapcsolatos információt tanítani a yashuvhiknak, amit ők vallásos szenvedéllyel fogadtak. A leginkább érdeklődő yashuvhi Valara Saar volt. Képessége, hogy gyorsan megértse és megtanulja a nyelveket, képessé tette őt arra, hogy kommunikáljon a felfedezőkkel, akik az anyanyelvük helyett a galaktikus közös nyelvet beszélték.

Valara Saar

Saar meggyőzte a Pathfinder III. legénységét, hogy vigyék magukkal más világokra, annak reményében, hogy a Jedik útjára léphet. Mindamellett a Jedik túl korlátozóak voltak az ő szabad lelkének. Mialatt számos fontos készséget megtanult és szorgalmasan dolgozott, a Jedik végül annak reménye nélkül hagyták, hogy csatlakozhat a Rendhez. A kiábrándított Saar úgy döntött, hogy helyette máshol keresi a végzetét, miközben vándorolni kezdett a galaxisban. Segített mindazoknak, akik szükségben szenvedtek, és egyre többet tanult az Erőről mester irányítása nélkül, ahogy felhasználva az Erő-készségeit vándorolt bolygóról bolygóra. Saar számos fontos barátra tett szert utazásai alatt. Egy küldetés alatt az Aargaun azonban háziállatát és társát, a duuvhal Zeevet megölték.

A vándorlás évei után Saar végül visszatért szülőbolygójára, a Yashuvhura, bár a barátai megígérték, hogy bárhol fogadják, ha szüksége van rá, vagy menni szeretne. Elszigetelte magát, és egy kunyhóban élt valahol a Yashaka hegységben. A yashuvhik elkezdték Prófétanőként és az emberek védelmezőjeként emlegetni. Az Erő tanítója lett, és miközben soha nem tanított többet annál, amit érzett, a diákjai készen álltak arra, hogy tanuljanak, és sok tanulnivaló volt. Ebben az időszakban Saar saját bölcseleti tanokat fejlesztett ki, melyeket a diákjainak tanított. Tanításai felismerhetően a Jedi Kódból és a bővített filozófiákból származtak. Ismét magához vett egy duuvhal kölyköt, Zeev pótlására, amit Jedinek hívott. Ez a kölyök volt az egyetlen társa, mivel soha nem volt más társa.

Bár Saar elszigetelten élt, népe védelmezőjeként ismerték, különösen a Chiss Birodalom ellenében. ABY 28-ban Luke Skywalker Jedi Mester felfedezett egy dokumentum sorozatot Valara Saarról és a szülőbolygójáról a Chiss Expedíciós Könyvtárban a Csillán, amikor információt keresett a Zonama Sekotról. Tartalmazott a Cheunh szöveg egy említést egy olyan Chiss leszálló egységről, amely “csak nemrég” érkezett a Yashuvhura. Saar – aki a feljegyzések szerint haladóvá vált a feljegyzések szerint – kezdetben nem találkozott a Chissekkel, még a követői sem. Amikor a csapat megközelítette a tartózkodási helyét, ő erőszakosan elküldte őket a bolygóról. A Chiss feljegyzések erősen utaltak rá, hogy a találkozás során egy fénykardot kezelt.

Személyiség és jellemvonások

Valara Saar egy szabadszellemű Erő-használó volt, aki már rutinosan használta az Erőt abban az időben, amikor a Pathfinder III. legénysége megérkezett a Yashuvhura. Lelkes tanulója volt a Jedik útjának. Birtokában voltak a Jedi Kód részletei annak a Szent Tekercsnek a révén, amely a korábbi generációktól maradt fenn. Miután meggyőzte a Pathfinder III. legénységét, hogy vigyék magukkal a külvilágba, megpróbált csatlakozni a Jedi Rendhez. Megtanult néhány alapvető készséget, azonban nem fogadták be – részben a szabadszellemű természete miatt. Végül Saar némileg kiábrándulttá vált, és azt hitte, hogy csak úgy tud növekedni az Erőben, ha beutazza a galaxist. A vándorlás időszaka után visszatért a Yashuvhura, de fontolóra vette, hogy ismét utazzon azoknak a segítségével, akikkel korábbi életében találkozott.

Saar nagyon intelligens volt. Képes volt gyorsan megtanulni új nyelveket, amit azzal is bizonyított, hogy gyorsan megtanulta a közös nyelvet, amikor találkozott a Pathfinder III. legénységével. Folyamatosan a tudást kereste, még mester nélkül is tanult az Erőről, hogy fejlessze magát. Ezenkívül magához vett legalább két duuvhalt, melyeknek harci képzést adott, és ők lettek az állandó társai.

Saart megfontolt oktatónak tartották, csak azt tanította követőinek, amit ők képesek voltak megtanulni. Ráadásul amíg tanított, maga is tovább növekedett az Erőre vonatkozó tudásban. Saar tanításai sok olyan dolgot tartalmaztak, amelyek a Jedi Kódból és a bölcseleti gyakorlatokból származtak. Ezek, beleértve a türelmet, az alázatosságot és a könyörületet, a gondolat tisztasága mellett, egyensúlyt teremtve a fizikai és szellemi bátorság, a diéta szigorú betartása és a magányos életmód között. Miközben ezt az életmódot tanította, soha nem választott társat, illetve nem voltak gyerekei.

Erősségei és képességei

Valara Saar

Luke Skywalker: Ezt nézd!
Mara Jade Skywalker: Az Erőről beszél.
Luke Skywalker: Úgy gondolom.
– Luke és Mara Jade Skywalker Saar egyik leírását olvassák a Csillán lévő Expedíciós Könyvtárban.

Amikor Valara Saar először került kapcsolatba a Köztársaság képviselőivel a Pathfinder III. hajón, már képzett Erő-használó volt, bár gyakorlatlan volt, és egy vad tehetségnek tekintették. Meg tudott tanulni néhány képességet a Jediktől, mielőtt bejárta a galaxist. Ez idő alatt arra használta a képességeit, hogy cserébe elősegítsék az utazásait. Miután visszatért a Yashuvhura, tanár lett az Erőben és tisztelték a harci képességeit. Senki nem tudta meglátogatni, ha nem volt hajlandó rá, és harci képességei még az Erő nélkül is jobbak voltak, mint bárkié. Tovább növekedett az Erőben, és fokozta a képességét, mellyel Erő-illúziókat tudott létrehozni. Harci- és Erő-használói képességeit bemutatta, amikor elűzött egy Chiss leszállóegységet a bolygóról. A csatát jól dokumentálták, amit az Expedíciós Könyvtárban őriztek.

Erősségei és képességei

Jacen Solo: Volt fénykardja!
Luke Skywalker: Nagyon úgy tűnik.
– Jacen Solo és Luke Skywalker Saarral kapcsolatos felfedezése a Chiss feljegyzésekben.

A Pathfinder III-mal való találkozása idején Valara Saarról ismert volt, hogy quarter botot és egyfajta parittyát használt a küzdelemben. Azt is tudták róla, hogy egy Zeev nevű duuvhal kísérte házi kedvencként, amit kölyökkorában vett magához. Az állat kísérte őt és meg tudott haraptatni vele bárkit parancsával, veszedelmes mérgezést okozva ezzel. Zeev szolgálta Saart, amíg el nem pusztult egy csatában az Aargaun. Visszatérve a Yashuvhura, magához vett és kiképzett egy másik duuvhal kölyköt, amit „Jedi”-nek nevezett el. Szintén ismert volt a sugárvető kezelési készsége, és tovább használta a quarter botot is. A Chiss Birodalomból származó csapattal való találkozás során dokumentálták, hogy egy olyan fegyvert használt, ami a leírás alapján fénykardnak tűnt.

Háttér információk

Semmilyen döntően megalapozott dátum nincs Valara Saar élettartamára vonatkozólag. Annak ellenére, hogy a Star Wars RPG (Saar első megjelenési helye) lefedi a hat Star Wars film korszakát, semmilyen dátumot nem tudnak származtatni arra a korszakra, amelyben az élete eseményei zajlottak.

Valara Saar háttér információit a Wizard of the Coast weboldalon jelenítették meg, melyeket Cory J. Herndon írt.

A Star Wars Miniatures: Aliance and Empire kiadásában is megjelent a hasonmása.

Valara Saarnak szintén van egy rövid megjelenése egy internetes kiadásban és súgó mellékletben a Star Wars RPG-hez, amelynek címe: Jedi Counseling 11: Illusion Confusion. Ebben a mellékletben Saart használják példaként, amiben létrehozott egy Darth Vader Erő-illúziót, hogy megijesszen néhány őrt. Szintén említenek ebben a mellékletben egy találkozást legalább egy yuuzhan vonggal.

Fordította: Gyoka

Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page