Whie Malreaux

Whie Malreaux

Az Erő átjárja őt. Nem annyira, mint az ifjú Skywalkert, ám csak egy leheletnyivel kevésbé: és köztünk szólva, jobban viseli, mint Anakin valaha is. – Maks Leem

A Klón Háborúban Whie Malreaux padawan Parancsnok volt.

Kiskorától kezdve egyértelmű volt, hogy a tehetséges, kiegyensúlyozott Whie kifejezetten érzékeny az Erőre. Maks Leem Jedi Nagymester a tanítványává fogadta. Képességei közül egyik a jövőbelátás adottsága volt, melyet álmaiban és meditáció közben tapasztalt, előérzetei támadtak. Először megriasztotta, de megtanult együtt élni vele oly módon, hogy elfogadta, a jövő állandó mozgásban van; semmi nincs előre megírva.

Szülőbolygóján, a Vjun kietlen világán mérgező eső esett. Családja a tehetősebbek közé tartozott, s egy kastélyban, Chateau Malreaux-ban éltek. A nagyobb dinasztiák tagjainak hagyományosan magas midiklorián szintjük volt, mely státuszukat szimbolizálta. Miután kereskedelmi kapcsolatot alakítottak ki a Galaktikus Köztársasággal, a Jedik érdekeltté váltak a térségben. Magukkal akarták vinni az Erő-érzékeny gyermekeket Jedi képzésre.

Whie apját, a vikomtot [báró és herceg közötti rang – a szerk.] különösen érdekelte a midikloriánok jelensége. Megpróbálta genetikailag megnövelni az eredeti értéket a vjun-i lakosságban. A kísérlet csak félsikert aratott; az emberek megőrültek, és elkezdték egymást legyilkolni. A fiú anyja, Whirry, félig részegen és tébolyodottan odaadta egy arra járó Jedinek.

Jedi Templomi képzése alatt Whie belehabarodott padawantársába, Tallisibeth Enwandung-Eserhazy-ba (- akit leginkább Scout-ként ismerünk -), egy aranyos, atlétikus lányba, aki mindössze egy évvel volt idősebb nála.

Vjun-i küldetés

Whie Malreaux

Megtudtam, egy Jedi kezétől fogok elesni. Szóval attól tartok, kifogytál a szerencséből. – Whie Malreaux Asajj Ventressnek.

A Klón Háborúk végéhez közel Dooku gróf elfoglalta Chateau Malreaux-t, amit rejtekhelyül használt. Itt állított csapdát a Rend legerősebb Jedi Mesterének, Yodának. A Mester kiválasztott egy kis csoportnyi Jedit, hogy tartsanak vele Vjun-ra. Whie is köztük volt, ahogyan mestere, Maks Leem, valamint padawantársa, Scout a mesterével, Jai Marukkal. Az akció alatt a fiú álmában víziót látott: a saját halálát.

Míg Yoda összecsapott Dooku-val, Scout és Whie belefutottak Asajj Ventress-be. Mindkettejüket elfogta, Scout-ot Erőfojtással tartotta sakkban. Ventress, érzékelve Whie érzelmeit a lány iránt, a Sötét Oldallal kísértette a fiút. Scout életét a kezében tartva választásra kényszerítette a másik padawant. Whie kétségek közt őrlődött, ám Scout-nak sikerült kiböknie, a helyes döntést kell meghoznia. Így is tett.

Yodának sikerült kijutni a Sith kelepcéjéből – időközben Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi is a mentésükre érkezett. Ventress egy lopott hajóval megszökött. A Jedik együtt tértek vissza Coruscant-ra, de Whie nem tudta volna megmondani, otthon fogja-e érezni magát a Jedi Templomban. Yoda így szólt hozzá: mindig otthon van, míg érzi az Erőt maga körül.

A 66-os Parancs

A 66-os Parancs végrehajtásakor Whie is a Jedi Templomban tartózkodott. Éppen Bene-nel edzett, mikor Anakin Skywalker belépett a templombeli Ezer Forrás Termébe. A fiú nem élte túl párbaját az új nevet kapott Darth Vaderrel, ahogy az egy támadása során keresztülvágta a mellkasát, ugyanúgy, ahogy azt álmaiban látta. (Ironikus, hogy Anakinnal való első találkozásakor pánikszerűen megölelte őt, és felkiáltott: „Úgy örülök, hogy nem megölni jöttél!”.) Cin Drallig és Bene hamarosan követték a fiút Vader áldozataiként.

Mikor a Galaktikus Birodalom felemelkedett, a Sate Pestage által összeállított hivatalos feljegyzések azt állították, Whie-t a Templomi Körzet városlakóinak befolyásolása közben végezték ki.

A színfalak mögött…

– A Sith-ek bosszújában Whie-t Coinneach Alexander játszotta.

– Coinneach apja, Peter Alexander, a Byron Bay Kendo Klub mestere tanítványaival együtt Jediként tűnt fel a geonosis-i csatajelenetben a Klónok támadásában.

– Bár elsőként a „Yoda: Dark Rendezvous”-ban bukkan fel, eredetileg a Sith-ek bosszújához alkották meg, és a LucasBooks javaslatára használta fel a karaktert az író, Sean Stewart.

Fordította: Dóra
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page