Zett Jukassa

Szülei Sembric és Ashielle Skamini. A Külső Peremvidékbeli Mon Gazza-n született. Zett Erő-érzékeny létét azonosították, amint megszületett és szülei elküldték őt a Jedi Rendhez.
Hét éves korában a szüleit brutálisan megölték. Noha a fiú a Jedik közt nőtt fel és nem a családjával, ahol született, kezdtek víziói lenni a rokonairól és a szülőbolygójáról. Beszélgetett erről Mierme Unill Jedi-lovaggal, aki a Skamini gyilkosságokat vizsgálta, és a Jedi Tanács engedélyével összekapcsolta ezt Zett korai történetével, remélve, hogy Zett víziói a kulcs a gyilkosok megtalálásához. Mierme előérzete helyes volt. Zett információi elvezették a Fekete Nap szervezetéhez, és letartóztatta a bűnösöket. Nagy hatással volt rá a fiú érettsége, ezért Mierme a padawanjává fogadta Zettet.
Noha látta, hogy Zett tehetséges a távol látásban, mestere képtelen volt fejleszteni ezt; a Klón Háborúk kitörésekor kifejlesztett egy kemény kiképzést, amely első sorban a küzdelemre koncentrált, több más passzív képességen felül. Azonban Unillt hamarosan megölték az erősödő konfliktusban, és Zett visszakerült a Jedi Templom más hasonlóan ’elárvult’ padawanjai közé.

A Nagy Jedi-tisztogatás

BBY 19-ben Jukassa bevégezte egy különítmény elleni harcban, amikor az 501-es Légió megtámadta a Jedi Templomot Darth Vader vezetése alatt. Ő bátran harcolt a Klónok tömegével végig a Templomon keresztül, és végül a Templom egyik külső platformján. Jukassa a Templom ajtaján kívül harcolva keresztül vágott a Klón katonákon fokozva a veszteségeiket. (Lehetséges, hogy a Klónokat lefoglalta más Jedik szökésének megakadályozása.)

Majdnem sikerült megszöknie a platformhoz leszálló alderaani szenátor, Bail Organa siklójával. Nyolc Klónt megölt, egyet megsebesített (ez az egy Appo parancsnok, aki másodparancsok volt a támadás vezetésében), önmaga megvédésére a fénykardvívás egyszerű, 1. Formáját használta, de Fox őrmester lelőtte, mielőtt elérte Organát. Ezután, saját szemével látva a Klónok brutalitását, Bail elmenekült a Templomtól, és amint elhagyta a Coruscant-t a Tantive IV, elhatározta, hogy megment annyi Jedit, amennyit csak tud.
Amikor a Galaktikus Birodalom felemelkedett, a Sate Pestage által szerkesztett hivatalos okiratok megállapították, hogy Jukassát az Organa szenátort ért fenyegetése miatt kellett megölni.

Kulisszatitkok

× Zett Jukassát George Lucas fia, Jett Lucas játszotta. A neve is az ő nevéből származik: A Zettnél a Jett elején a J-t Z-re cserélték, a Jukassa pedig a Lucas egy idegen nyelvű kiejtése.
× A karakter sok névcserén ment keresztül fejlődése során, beleértve a Titi Jukassa, Tado Jukassa és a Jukassa és Tado neveket is.
× Mialatt Obi-Wan Kenobi a Kamino bolygót kereste a Jedi Archívumban, Jukassa volt az az ifjonc, aki odasétált Jocasta Nu-hoz, hogy feltegyen neki egy kérdést, miután Obi-Wan Kenobit magára hagyta.
× Warpoc Skamini padawant szintén Jett Lucas játszotta a Klónok támadásában, majd később a Sithek bosszúja kiadásában a két karaktert összeolvasztották egy háttértörténettel.

Fordította: Gyoka
Forrás: http://starwars.wikia.com/wiki/Main_Page