Dee Bradley Baker

Név: Dee Bradley Baker
Született: 1962. augusztus 31. USA, Indiana

Dee Indianában született, de a Colorado állambeli Greeleyben nőtt fel. A Colorado College-ban végzett, ahol filozófiát és németet tanult. Karrierjét 9 évesen kezdte. Fellépett musicalekben, operákban, de a stand-up comedy műfaj is közel áll hozzá. A CC után Los Angelesben színpadi szerepekben volt látható, de ezen kívül még énekelt is.

Szinkronszerepei igen változatosak. Legyen az állat, zombi vagy akár földönkívüli, Dee képes életet lehelni a karakterbe. Ma már az USA legkeresettebb szinkronszínészei között tartják számon.

Az amerikai nézők olyan sorozatokból is ismerhetik, mint a Spongyabob Kockanadrág, az Amerikai fater (Klaus, a német síugróból lett aranyhal). Ez utóbbiban kamatoztathatta némettudását – német akcentussal szólaltatta meg a karaktert.

Nem csak rajzfilmekben, illetve mozifilmekben (Space Jam – Dodó kacsa, Taz; Táncoló talpak) hallhatjuk a hangját, hanem számítógépes játékokban is. Néhány mellékszereplő hangjaként felbukkant már a Star Wars: Jedi Knight – Jedi Academyben is. Ezenkívül még olyan ismertebb játékokban szinkronizált, mint a The Hobbit, a Spider-Man 2-3, a Kingdom Hearts (Wakka) és a Final Fantasy X-2, hogy csak párat említsünk.

A 2008-as The Clone Wars moziban, valamint a sorozatban ő kölcsönözte a hangját az összes klónkatonának, még Rexnek és Codynak is. A sorozatban egy-egy epizódszerep erejéig felbukkanó karakterek közül is néhány Dee hangján szólal meg: Onaconda Farr, Robonino.

Dee Bradley Baker – Hivatalos oldal