Harrison Ford

Név: Harrison Ford
Született: 1942. július 13. USA, Illinois, Chicago

Harrison Ford 1942. júlis 13-án született Chicagóban. Egy öccse van, Terrence, aki három évvel fiatalabb nála. Ír és zsidó származású, de ha erről kérdezik, viccesen azt mondja, hogy ő demokrata.
A középiskola alatt rádiózással foglalkozott, majd a Ripon College-ba került, ahol drámát kezdett tanulni, mert abban bízott, hogy így majd könnyen ismerkedhet lányokkal. Diplomát azonban nem szerzett, mert nem teljesítette a követelményeket, és eltanácsolták.

1964-ben költözött Los Angelesbe, hogy rádiós bemondóként dolgozzon. Annak ellenére, hogy ez nem jött össze neki, Los Angelesben maradt, és csatlakozott a Columbia Pictures Új Tehetség programjához, ahol heti 150 dolláros fizetségért filmekben statisztált. Első szerepét az 1966-os Agyafúrt kasszafúrókban kapta, melyben egy londínert alakított, de a neve nem szerepelt a stáblistán. Ezt követően már olyan szerepeket kapott, ahol meg is szólalt, például a Time For Killing című western. Itt a neve Harrison J. Fordként szerepel, pedig nincs is középső neve. A J-t azért rakták a nevébe, hogy megkülönböztessék egy 1957-ben elhunyt némafilmszínésztől, akit szintén Harrison Fordnak hívtak.

Ford később elhagyta nevéből a J-t, és a Universal Studiosnál kezdett dolgozni – az 1960-as és 1970-es években több sorozatban is feltűnt: Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style, Kung Fu. Szerepelt a Journey to Shiloh című westernben és statisztált az 1970-es Zabriskie Pointban. Mivel nem volt elégedett a szerepekkel, amiket kapott, áccsá képezte magát, hogy el tudja tartani akkori feleségét és két fiát.

Akkor kezdett ismét színészkedni, amikor ácsmunkákat végzett George Lucas otthonában, Lucas pedig egy jelentős szerepet ajánlott neki az American Graffitiben. Ez a kapcsolat nagy hatással volt Ford pályafutására. Francis Ford Coppola kisebb szerepet ajánlott neki a Magánbeszélgetésben és az Apokalipszis mostban. Élete legnagyobb szerepét úgy kapta, hogy Lucas szövegfelolvasásra kérte fel a Star Wars szereplőválogatásán. Itt Steven Spielberg figyelt fel rá, hogy mennyire illik Fordhoz Han Solo karaktere, és végül meggyőzte Lucast, hogy adja neki a szerepet. Ő játszotta el Han Solót a két folytatásban, és a nem túl nagy népszerűségnek örvendő The Star Wars Holiday Specialben is.

A másik nagy sikert Az Indiana Jones-sorozat hozta meg Ford számára, melyből szintén három rész készült az 1980-as években. A folytatás igen sokat váratott magára, de szintén Ford főszereplésével 2008-ban bemutatták a negyedik részt is, az Indiana Jones és a kristrálykoponya királyságát.

1982-ben Ford szerepelt a Philip K. Dick regénye alapján készült Szárnyas fejvadászban, ami annak idején nem bizonyult sikeresnek, de ma már igazi kultusz övezi. Az 1980-as évek végén szerepelt még a Moszkitó partban, A kis szemtanúban. Az utóbbiban nyújtott alakításáért Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték (meglepő módon ez az egyetlen Oscar-jelölése), a Moszkító partért csak Golden Globe jelölést kapott. Feltűnt Roman Polanski Őrületében, és az Oscarra jelölt Dolgozó lányban is.

Az 1990-es években további akciófilmekben szerepelt: Végveszélyben, Férfias játékok, Vadászat a Vörös Októberre, A szökevény. Olyan romantikus filmben is látható volt, mint a Sabrina. 1997-ben két filmje is a mozikba került, Az ördög maga nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de Az elnök különgépe az év legjövedelmezőbb filmje lett.

2000-ben a Temetetlen múlt ismét nagy sikert hozott Ford számára, de az azt követő próbálkozások, az Atomcsapda és a Hollywoodi őrjárat bukása után Ford évekig nem szerepelt filmekben. 2006-ban tért vissza a Tűzfal című filmmel a mozikba, majd jött legnépszerűbb szerepeinek egyike, az Indiana Jones, immáron negyedszer. 2010-ben ismét két filmjét is bemutatják, az egyik az Extraordinary Measures, melyben egy orvost játszik, a Morning Glory című vígjátékban pedig egy tévés bemondót alakít.

Első feleségét, Mary Marquardtot 1964-ben vette feleségül, házasságuk 15 évig tartott. Két fiuk született, Benjamin és Willard. Ford 1983-ban újranősült, második feleségétől, Melissa Mathisontól szintén két gyermeke született, Malcolm és Georgia. A 2000-es évek elején benyújtották a válókeresetet, melyet 2004-ben véglegesítettek. Ford 2002 óta Calista Flockhart színésznővel él, eljegyezték egymást, és 2010. június 15-én házasodtak össze.
Fordnak három unokája is van már, Eliel, Giuliana és Ethan.
Az állán lévő sebhelyet 20 éves korában szerezte egy autóbalesetnek köszönhetően.
Magánpilóta-engedéllyel is rendelkezik repülőre és helikopterre, több gép büszke tulajdonosa, és a Experimental Aircraft Association Young Eagles programjának jelenlegi elnöke.
Az Indiana Jonesban való szereplést követően a hivatásos régészek támogatója lett.

Projects


Cowboys & Aliens
2011. július 29. (USA)

Morning Glory
2010. november 12. (USA)

Extraordinary Measures
2010. március 25. (MO)