Ian McDiarmid

Név: Ian McDiarmid
Született: 1944. augusztus 11. Skócia, Angus, Carnoustie

McDiarmid már ötéves korában beleszeretett a színházba, amikor édesapja elvitte egy Tommy Morgan nevű darabra. De mivel félt attól, hogy apja ellenezné színházi pályafutását, diplomát szerzett pszichológiából. Nem sokkal később mégis úgy döntött, hogy valóra váltja álmát, ezért színjátszás órákat vett Glasgow-ban a színházi és zeneakadémián.

Pályafutását Shakespeare darabokkal kezdte, és az évek múlásával olyan híres előadásokat tudhatott maga mögött, mint a Hamlet, a Lear király, A velencei kalmár, A vihar és a Sok hűhó semmiért. Rendezőként is ismert, többek között 1986-ban színpadra vitte a Don Juant 1988-ban, a Volpone-t 1990-ben, 1991-ben pedig a Hippolytust.

Palpatine szerepét először A Jedi visszatérben játszotta el, majd 16 évvel később ismét ő bújt a szerepbe, de ekkor a fiatal szenátort kellett eljátszania, akiről ekkor még senki sem sejti, hogy egyszer a Galaxis ura lesz. A klónok támadásában és A Sith-ek bosszújában is ő alakította a karaktert. Több játékban pedig a hangját kölcsönözte neki.

Mivel saját magára elsősorban színházi színészként tekint, nem túl sok filmben szerepel. De olyan ismertebb produkciókban volt látható eddig, mint Az Álmosvölgy legendája (1999), a Szép remények (1999), A sárkányölő (1981).

Több sorozatban is feltűnt, még Az ifjú Indiana Jones kalandjaiban is szerepelt egy rész erejéig.