Jimmy Smits

Név: Jimmy Smits
Született: 1955. július 09, Brooklyn, New York, USA

Apja, Cornelis Smits holland bevándorló volt, aki egy selyem gyárat vezetett. Édesanyja, Emilina puerto ricói volt és nővérként dolgozott. Jimmynek két nővére van, Yvonne és Diana. Egy katolikus, munkásosztálybeli családban nőtt fel, és gyerekkorában Puerto Ricóban is eltöltött egy kis időt. 1980-ban főiskolai diplomát szerzett a Brooklyn College-ban és 1982-ben a Cornell Egyetemen. Bár New Yorkban született, puerto ricói gyökerekkel rendelkezik és gyakran el is látogat a szigetre. Egyszer letartóztatták, mert az amerikai flotta puerto ricói bombázásai ellen tiltakozott.

Legismertebb karaktere Bail Organa szenátor, akit a Star Wars Episode II-ben és III-ban is ő alakított. Organa szenátor fogadja örökbe a harmadik rész végén Leiát, Anakin és Padmé egyik gyermekét.
Szerepelt még az 1995-ös My Family-ben, és a Miami Vice első részében ő játszotta Sonny Crockett eredeti partnerét, akit megöltek.
2001-ben ő lett volna a Latin Grammy Awards házigazdája, de a terrortámadások miatt lefújták a díjkiosztót, helyette egy zártkörű sajtókonferencián hirdette ki a nyerteseket.
Az elnök embereiben a houstoni képviselő, Matt Santos karakterét keltette életre, aki indult az elnökválasztáson, és meg is nyerte azt.
A Dexter harmadik évadjában Miguel Pardo igazságügyminisztert alakítja, aki Dexterrel nyomoz egy gyilkossági ügyben.

Jimmy 1981-ben kötött házasságot Barbara Smitsszel, de 1987-ben elváltak. Két gyermekük született, Taina (1973) és Joaquin (1986).