Jon Favreau

Név: Jonathan Favreau
Született: 1966. október 19. USA, New York, Queens

Jon olasz és francia-kanadai felmenőkkel rendelkezik. Édesanyja zsidó volt, 1979-ben halt meg leukémiában. Édesapja katolikus. Mindketten tanárként dolgoztak. 1984-ben kezdett a Queens College-ban, de 1987-ben kimaradt az egyetemről. Később Chicagóba költözött, ahol komikusként improvizációs színházakban lépett fel.

Itt kapta meg első szerepét – Sean Astin mellett szerepelt a Rudyban (1993). Ekkor ismerkedett meg Vince Vaughnnal (ő is szerepelt a filmben), akivel azóta elválaszthatatlan barátok. 1994-ben szerepelt a Seinfeld egyik epizódjában, ő volt Eric, a bohóc.

Ezt követően Los Angelesbe költözött, ahol berobbant a köztudatba a Swingers (1996) című filmmel, melyben nem csak együtt szerepelt Vince Vaughnnal, hanem a forgatókönyvet is ő írta. Egy évvel később a népszerű Jóbarátok című vígjátéksorozatban tűnt fel néhány epizód erejéig – Monicával randizgatott.

Aztán olyan filmekben szerepelt, mint a Very Bad Things (1998), a Rocky Marciano (1999), a Love & Sex (2000). A 2003-as Daredevilben is volt egy kis szerepe, mint Franklin ‘Foggy’ Nelson (a rendezői változatban valamivel többet látható).

2001-ben ismét együtt dolgozott Vaughnnal a Made film kapcsán. De nem ez volt az utolsó közös munkájuk – 2006-ban jött a The Break-Up című romantikus vígjáték, majd 2009-ben a Páros mellékhatás. Jon rendezte a Zathura, az űrfogócska című filmet is, mely egy regény alapján készült. Rendezőként mégis a legnagyobb sikert talán az Iron Man hozta a számára, melynek 2010-ben érkezik is a folytatása. Hiába ült bele a rendezői székbe, azért ebben a két filmben is jutott számára egy kisebb szerep – Tony Stark egyik asszisztensféleségét alakítja.

Első Star Warsos karaktere Pre Vizsla, aki a The Clone Wars animációs sorozat második évadában tűnik fel. Vizsla egy mandalori csoport vezetője.

Jon 2000-ben vette feleségül Joya Tillemet. Egy fiuk van, Max és két lányuk, Madeleine és Brighton Rose.