Mark Hamill

Név: Mark Richard Hamill
Született: 1951. szeptember 25. USA, Kalifornia, Oakland

Édesapja, William Thomas Hamill az amerikai haditengerészetnél szolgált, ezért gyerekkorában Mark hol New Yorkban, hol Kaliforniában vagy éppen Japánban élt. Hat testvére van: két bátyja, és négy nővére. Színészetet Los Angelesben tanult, első szereplései közé tartozik egy epizód a The Bill Cosby Showból.

Kisebb epizódszerepek következtek ezután olyan műsorokban, mint a General Hospital, melyben Kent Murray-t alakította, vagy a Jeannie, a háziszellem alapján készült Jeannie animációs sorozat, melyben szinkronizált, de említésre méltó még a The Texas Wheelers és a One Day At A Time.

Első tévéfilmes munkái közé tartozik a The City, de a mozis karrierje a Wizards című filmmel indult be, bár ebben is csak a hangját lehetett hallani.

Az igazi világsikert az 1977-ben bemutatott akkor még csak Star Wars címen futó film hozta meg a számára, melyben Luke Skywalkert alakította. Azóta is ez a legismertebb szerepe, melybe belebújhatott még a Star Wars Holiday Specialben, A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben, arról nem is beszélve, hogy a Star Wars számítógépes játékban is ő kölcsönözte Luke hangját. Luke-ként bukkant fel a Simpson család, a Family Guy, a Robot Chicken és a Muppett Show egy-egy epizódjában is. Luke Skywalker megformálásáért két Szaturnusz díjat is magáénak tudhat (A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér).

1977-ben, mikor már csak egyetlen jelenetet kellett volna leforgatnia az első Star Wars filmhez, autóbalesetet szenvedett, melyben súlyosan sérült az arca is.

A Star Wars filmek sikerei után hasonló karaktereket játszott, mint Luke: szerepelt a The Big Red One-ban, a Corvette Summerben. Az 1980-as években több Broadway darabban is szerepelt: Amadeus, The Elephant Man.

Az utóbbi időkben leginkább már csak animációs sorozatokban (Avatar: The Last Airbender), animékben (Afro Samurai) és számítógépes játékokban (Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex) szinkronizál. Hogy ne skatulyázhassák be a pozitív hős szerepbe, gonosz karaktereket szólaltat meg: Joker a Batman sorozatokból, Hobgoblin az Új Pókember sorozatból.

2001-ben a Jay és Néma Bob visszavág című Kevin Smith produkcióban saját Star Wars karakterét figurázza ki; a filmben feltűnik még Carrie Fisher is, aki egy apácát alakít.

2010-ben került bemutatásra a Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey című animációs kalandfilm, melyben Mark mellett más Star Wars színészek is szinkronizáltak: James Earl Jones, Samuel L. Jackson és Hayden Christensen.

Mark 1978-ban vette feleségül Marilou Yorkot, három gyermekük született: Nathan, Griffin és Chelsea. Nathannek volt egy kisebb szerepe a Baljós árnyakban, melyben a királynő testőrségének egyik tagját alakította.