Temuera Morrison

Név: Temuera Morrison
Született: 1960. január 26. Új-Zéland, Bay of Plenty, Rotorua

Temuera Morrison maori származású, Új-Zéland nyugati szigetén született egy Rotorua nevű városban. Az ország egyik legrégebbi fiúiskolájában, az aucklandi Wesley College-ban tanult. Jelenleg is Új-Zélandon él, de közben az USA-ban és Ausztráliában is forgat filmeket. Van egy fia, James, akinek Kim Willoughby, a When The Cat’s Away nevű lánycsapat egyik tagja az édesanyja.

Első híresebb szerepe Alf Winters volt az 1988-as Never Say Die című filmben. 1992 és 2008 között a Shortland Street című sorozatban alakította Dr. Hone Ropatát. A nemzetközi elismerést a Once Were Warriors hozta meg számára, a film több fesztiválon is elnyerte a legjobb filmnek járó díjat, és Morrison is bezsebelte a legjobb színésznek járó díjat az 1994-bes Új-Zélandi Film és TV Díjkiosztón. A film másik főszereplője Rena Owen volt, aki A klónok támadásában Taun Wenek kölcsönözte a hangját, A Sith-ek bosszújában pedig Nee Alavart alakította. A film sikerén felbuzdulva elkészítették a folytatást is, melyben természetesen Morrison is visszatért Jake Heke szerepében.

1997-ben a Sandra Bullock főszereplésével készült Féktelenül 2-ben tűnt fel egy kisebb szerep erejéig. Egy évvel később pedig Harrison Ford oldalán szerepelt a Hat nap hét éjszaka című vígjátékban, itt is csak mellékszereplőként.

2002-ben játszotta el Jango Fettet A klónok támadásában, majd később több játékban is ő kölcsönözte a hangját a karakternek. Mivel Jango Fett lett a filmbéli klónok mintaegyede, így a klónokat is Morrisonról mintázták, úgyhogy bőven jutott neki szerep A Sith-ek bosszújában is.

2009-ben a Páros mellékhatásban volt látható, 2011-ben pedig Abin Surt fogja alakítani a Green Lantern című képregény filmváltozatában.