Natalie Portman

Név: Natalie Portman (született: Natalie Hershlag)
Született: 1981. június 09. Izrael, Jeruzsálem

Az izraeli születésű színésznő édesapja, Avner Hershlag orvos, édesanyja, Shelley Stevens pedig háziasszony. A szülők az Ohio State Universityn találkoztak, de csak később házasodtak össze, amikor Natalie édesanyja Izraelbe látogatott. Natalie 3 éves volt, amikor a család az USA-ba költözött. A színésznő egyszer így nyilatkozott: “Nagyon szeretem az Államokat… De a szívem Jeruzsálemben van. Ott érzem magam otthon.”

Általános iskolai tanulmányait egy zsidó iskolában folytatta, de az érettségit már egy állami iskolában szerezte meg. Az érettségi miatt hagyta ki annak idején a Baljós árnyak premierjét. 2003-ban diplomát szerzett a Harvardon pszichológia szakon. A héberen és az angolon kívül beszél még franciául, japánul, arabul és németül.

Első szerepét a Luc Besson által rendezett Leon, a profiban kapta, ő játszotta Mathildát. A filmben még az eredeti neve, a Hershlag szerepel, később vette csak fel a Portmant, ami a nagymamája leánykori neve volt. A film premierének idején Natalie 13 éves volt.

A 90-es évek közepén olyan filmekben szerepelt, mint a Támad a Mars!, a Varázsige: I Love You, a Gyönyörű lányok és a Szemtől szemben. Először őt kérték fel a Rómeó + Júlia női főszerepére, de ezt visszautasította, mert túl nagynak tartotta a Leonardo DiCaprio és közte lévő korkülönbséget. További filmeket utasított vissza: Lolita, Jégvihar. Az Anne Frank naplójának Broadway-adaptációjában viszont ő játszotta a címszerepet. A Mindenütt jó című filmet is vissza akarta utasítani, mondván, hogy nem áll meztelenül a kamerák elé, de a kedvéért átírták a forgatókönyvet. Ezért a szerepért végül Golden Globe-ra jelölték. Igazán ismertté mégis a Baljós árnyak tette, melyben Amidala királynőt játszotta.

A Star Wars második és harmadik epizódjában is visszatért a rajongók nagy örömére, de közben kisebb szerepeket is elvállalt. Feltűnt a Hideghegyben, a Zoolander – A trendkívüliben. A Közelebb-ben nyújtott alakításáért ismét Golden Globe-ra jelölték, ezt már sikerült díjra is váltania. Ugyanezért a szerepért felterjesztették a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscarra, de ezt abban az évben Cate Blanchett kapta meg. Nem sokkal A Sith-ek bosszúja premierje előtt leborotváltatta a haját a V, mint vérbosszú című filmben játszott főszerep kedvéért.

2006-ban kezdte el forgatni a Mr. Magorium’s Wonder Emporium című gyerekeknek szóló filmet, majd A másik Boleyn lányban ő alakította Boleyn Annát. Szerepelt még a My Blueberry Nights – A távolság ízében, 2009-ben pedig olyan filmekben látható, mint a Brothers vagy a New York, I Love You!.

Natalie 8 éves kora óta vegetáriánus, 2007-ben piacra dobta saját tervezésű cipőit, melyeket alternatív természetes anyagokból készítenek. A bevételt jótékony célra fordítja.

Projects


New York, I Love You
2009. ősz (USA)