Karen Miller: Külső Űr


Eredeti cím: The Clone Wars: Wild Space

Írta: Karen Miller

Címlap: ???

USA kiadás: Del Rey, 2009.

Magyar kiadás: Pro-Book

Fordította: Nemes István

Terjedelem: 342 oldal (USA kiadás), 309 oldal (magyar kiadás)

Éra: Rise of the Empire

Galaktikus idő: BBY 22

A klónok háborúja robbanásszerűen terjedt szét a galaxisban, ahogy a köztársasági erők és a szeparatisták megpróbáltak felülkerekedni egymáson. De miközben a jedi tábornokok fáradhatatlanul küzdöttek, hogy legyőzzék Dookut és lázadóit, Palpatine főkancellár saját sötét terveit szövögette.

A szeparatisták alattomos rajtaütést hajtottak végre a Coruscanton, Obi-van Kenobi megsebesült egy merényletben, és azt javasolta, hogy Anakin Skywalker és újonc padavanja, Ashoka (bizony, így szerepel a fülszövegben) induljanak kockázatos bevetésre Grievous generális ellen. Ám amikor Bail Organa szenátor olyan rendkívüli információk birtokába jut, mely a Köztársaság javára fordíthatja a háború menetét, a jedi mester vele tart egy a Peremvilágokon is túl lévő, isten háta mögötti bolygóra, hogy megbizonyosodjon a tényekről. Obi-van viszont nem sejti, hogy egy halálos csapdába sétálnak, amit Palpatine állított számukra… és amelyből megmenekülni esélyük sincs.
Ez az izgalmas kaland, mely az egész estét Star Wars: A klónok háborúja című animációs mozifilmre és a vadonatúj animációs tv-sorozatra épül, tele van meghökkentő fordulatokkal, melyek révén bepillantást nyerhetünk Obi-van, Anakin, Padmé, Yoda, Dooku gróf és más kedvenc Star Wars-szereplők lelki mélységeibe.

Tölts mellé egy kis koréliai brandyt

Milyen jó lenne, ha ezt a könyvet a 19. században írta volna egy magyar író, mert akkor írhatnám róla a Klasszikus magyar irodalom III. beadandómat. Erről ugyanis sokkal szívesebben írnék, mint bármelyik magyar műről (most nem azt mondom, hogy ez értékesebb lenne azoknál, csak egyszerűen számomra könnyebben fogyasztható és kész). A sztori természetesen a Klón Háború idején játszódik, a megszokott főszereplőkkel kezdünk, Obi-Wan, Anakin, Ahsoka, stb. Szóval a középpontban az én abszolút favoritom áll, Obi-Wan. Ezért lesz ez az ajánló elfogult. Egy Obi-Wanos sztorira nehezen mondom azt, hogy nehogy elolvasd, használd inkább gyújtósnak!

A történet számomra elég döcögősen indul, ezért sikerült több mint fél év alatt befejeznem a könyvet. Én is szégyellem, mert ha tudtam volna, hogy csak pár oldal, és izgalmassá válik, akkor nem rakom le nyár előtt. Aztán most, a vizsgaidőszak kellős közepén vettem elő, és két este alatt kivégeztem a könyv hátralévő kb. háromnegyedét.

Nem hiába szól az ajánlás Ewan McGregornak. Obi-Wan hasonló megpróbáltatásokon megy keresztül a könyv során, mint az Ep3-ban. Először is felrobbantják, kész csoda, hogy túlélte, de hát ő Obi-Wan, tőle nem olyan egyszerű megszabadulni. ;) Aztán természetesen hamar fel is gyógyul, és újabb kalamajkába keveredik. Bail Organával (!) indul egy Sith bolygó keresésére. Ha így vezetné be nekem valaki, hogy Obi-Wan és Bail Sithek után kutatnak, addig olvasom egyhuzamban, amíg a végére nem érek. Persze mivel kutatásról van szó, azok, akik csatákról szeretnének olvasni, ebben a könyvben nem igazán találják meg a számításukat. Kevés harc van benne, de számomra sose a harc volt a fontos. Jobban szeretem, amikor a karakterek állnak a középpontban. Az ő lelkiviláguk, a vívódásaik és a fejlődésük. A sztori elején Obi-Wan és Bail legszívesebben nem is szólnának egymáshoz, legszívesebben a másik létezését is elfelejtenék, a sztori végére ez azonban megváltozik. A kaland és a sok szenvedés közben sokkal jobban megismerik egymást és barátokként távoznak a Zigoola bolygóról. Olyan barátokként, ahogy az Ep3-ban láthattuk őket.

Néha azért felbukkan Padmé is, Obi-Wan arra kéri, hogy felejtse el Anakint, de később erről már nem esik szó. Padmé megy Obi-Wan és Bail után, hogy hazavigye őket a kis kaland után, mert Yoda nem szívesen küldene egy Jedit arra a bolygóra, ami Obi-Want is kis híján halálra kínozta.

Anakin és Ahsoka nem sok szerephez jutnak, Anakin megkapja az új hadosztályát. Már a Resolute-on indul Grievous nyomába, és persze elveszíti R2-t.

A másik főszereplő Obi-Wan mellett Bail Organa, aki szerintem egy remek karakter. Eddig is szimpatikus volt, a könyv hatására pedig még szimpatikusabbá vált. Furcsa számomra, hogy a regényben azt állítja magáról, hogy ezelőtt még soha nem harcolt. Azért már nem fiatal, biztos voltak neki is más ügyei.
Tehát maga a könyv nem sok akcióval bír, mégis izgalmas volt olvasni, ahogy a két férfi kutat a Sith-ek után. Váratlan dolgok is történtek benne, például amikor Obi-Wanon úrrá lettek a látomások, és össze akarta törni a hajót. Egy kicsit vontatottak azok a részek, amikor minden egyes zigoolai nap történésein rágja végig magát az ember, de ezen is hamar túllépsz, mert várod már, hogy mikor érnek célba. Egy kis időhúzás, hogy aztán nagyot üssön az igazán fontos történés. Azért a legeslegvégét nem írom le, mert hátha olyan is beleolvas, aki még nem olvasta a könyvet. De azért azt sajnáltam, hogy

Spoiler: Mutasd

a Sith templom és a benne lévő tárgyak teljesen megsemmisültek. Persze a későbbi események fényében ez teljesen érthető, de mégis kár értük.

Obi-Wan rajongóknak kötelező mű! :)

Egy-két szó a magyar kiadásról

Nekem kemény fedeles, nem tudom, de lehet, hogy nem is jelent meg puhában. És van egy védőizéja, na, az nagyon jól néz ki, kár, hogy klónok vannak az elején, és klónból kábé ha öt szerepel az egész regény folyamán… (ha jól számoltam, pontosan kettő szólal meg benne: Rex és Korbel) Az elgépelés meglehetősen kevés, engem zavart, hogy a jedi és a sith kisbetűvel van írva, meg ugye Obi-Wan se Obi-van, hanem ahogy én írtam az előbb. :P

Egy-két szó a szerzőről

Sok helyen (magyar helyeken) olvastam fikázásokat Karen Millerről. Ezeket teljesen jogtalannak érzem. Magyar szakosként volt már szerencsém jó pár regényhez, és attól még, hogy nem fröcsög a vér és nem kaszabolnak benne össze-vissza, mint egy Tarantino-filmben, igen is lehet egy regény jó! Karen Miller egyébként Kanadában született, de Ausztráliában nőtt fel, jelenleg is ott él. Nagy sci-fi-, fantasy- és krimi-rajongó. 1977 óta imádja az SW-t, és már több fantasy regényt is írt. A Csillagkapu világához is hozzátett két darab regényt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

^^ ;) :wtf: :wow: :star: :sexy: :omg: :love: :love3: :love2: :lol: :kiss: :heart: :ehh: :angry: :angel: :aha: :S :P :D :/ :) :( :$