Disney és Star Wars

Az év híre tegnap robbant az interneten: a Disney felvásárolta a Lucasfilmet nagyjából 4,05 milliárd dollárért. A bejelentéssel együtt jöttek a különböző nyilatkozatok azoktól, akik valamilyen szinten kapcsolatban állnak a Lucasfilmmel. A hivatalos blogon írta le a gondolatait Steve Sansweet és J. W. Rinzler is. Valamint bejelentették, hogy 2015-ben érkezik a 7. Star Wars film, melyet még két folytatás fog követni. Azt, hogy ezek a folytatások miről fognak szólni, egyelőre nem tudni, de természetesen már mindenki találgat. Az első sztori, ami valószínűleg szinte mindenkinek beugrott, a Thrawn trilógia. A regények szerzője, Timothy Zahn facebook oldalán fejtette ki a véleményét ezzel kapcsolatban. Az E! Online értesülései szerint viszont egy új, eredeti sztorit kapunk. És kaptunk hét kérdést is ezzel az új 7. résszel (ahogy növekszik az epizódok száma, úgy majd egyre több kérdés merül fel mindenkiben 😛 ).

És egy videó, amiben George Lucas és Kathleen Kennedy beszélnek a filmek jövőjéről:

Néhány tweet tegnapról:

https://twitter.com/mcgregor_ewan/status/263455527315599360

https://twitter.com/kyle_newman/status/263385533881929729

A kérdések, amik bennem felmerültek: mi lesz az élőszereplős sorozattal? Így talán végre beindul az is? Mi lesz a könyvekkel és képregényekkel, ha a folytatás egy teljesen új történet lesz? Mert általában az EU látja kárát az új dolgoknak… :S
Ti mit gondoltok? Remélem, azért próbáltok pozitívan hozzáállni a dologhoz, mint például Kyle Newman. 🙂

28 thoughts on “Disney és Star Wars

  1. A Disney EU-val kapcsolatos álláspontjára kíváncsi lennék. Például folytatni fogják-e egyáltalán az EU művek kiadását, vagy az a részleg bezár esetleg?
    Meg azt is jó lenne tudni, hogy érintik-e változásom az Endor utáni dolgokat? Lehet, hogy teljesen eltörlik azokat, vagy csak egy részét, vagy szanaszét retconolják?

    Kedvelés

  2. Hú baszki… Ezt a hírt tegnap valahol a facebookon láttam. Remélem, hogy a Thrawn-trilógia is megfilmesítésre kerül, de szerintem Lucasék az eredeti elképzeléshez ragaszkodnak. Eredetileg 12 SW film lett volna, de csak az első két trilógia valósult meg. Lehet, hogy a második kettőt fogják elkezdeni.

    Kedvelés

  3. Thrawn trilógia nem lesz. Ezt már megmondták.
    Ha Lucas eredeti elképzelései szerint folytatódik, akkor fújhatjuk az Endor utáni EU-t.

    Kedvelés

  4. Az igazat megvallva, én nem vagyok túl optimista a SW jövőével kapcsolatban. Ha nekem valaki azt mondja, Disney, akkor Micimackó, Hófehérke, és a Disney csatorna összes idióta tinisorozata jut eszembe. Nem tudom, hogy a Disney miket csinál még – és ez legyen az én tájékozatlanságom rovására írva – de félek, hogy a Star Wars náluk nem lesz túl jó kezekben és elfog hollywoodiasodni, kiüresedik, és gyerekesedik. Persze szívből kívánom, hogy tévedjek! A következő filmekkel kapcsolatban is ezért nem vagyok túl bizakodó, de egy esélyt megérnek, és hátha csalódni fogok a Disneyben és előáll valami jó kis dologgal.
    A végére pedig egy kérdés: a TCW-t érinti ez valamennyire?

    Kedvelés

  5. Egyetértek veled diklo. Én is meglehetősen féltem a Star Wars jövőjét és egyátalán nem bízok a Disneyben. Sőt engem már az is zavar, (bár lehet, hogy ez csak nekem téma) hogy mostantól akármilyen Star Wars film jön ki, az elején megjelenő Lucasfilm LTD. feliraton már nem tudok mosolyogni, mint eddig. Mert ez engem mindig jó érzéssel töltött el. De most egy szempillantás alatt lekerül majd. Igazából sohasem gondoltam volna, hogy megélem ezt. Hogy a Star Wars, mely a mindennapjaim része, a Disney kezébe kerül. Bár a Disneyt én nem ismerem igazából, de nagyon remélem, hogy Lucas lesz olyan bölcs, mint eddig és nem engedi porba tiporni a Star Wars nevet. Mert ezt a nevet ki kell érdemelni. Nem tudom, hogy a Disney kiérdemelte e, de az biztos, hogy kell majd őket befolyásolni valakinek, hogy ne csináljanak hülyeséget. A Clone Warst is nagyon imádom és remélem, hogy Dave Filonit nem fogja befolyásolni a Disney annyira, hogy befejezze a sorozatot. Bizakodom benne, hogy a Clone Warsra a pontot a 6. évad végével fogják rátenni.

    Szóval összeségében tartok a Disneytől és kíváncsian várom az eseményeket. Egy bizonyos szemszögből meg kell valljam azt érzem, hogy ha a Disney féle Star Wars jó is lesz, ez a Star Wars már akkor sem lesz az, amit megszerettünk.

    Kedvelés

  6. Nekem pedig A Karib-tenger kalózai, A bosszú angyalai, a Ponyvaregény jut eszembe, ha a Disney-t említik.
    Nem kell leírni a Disney-t.
    A Star Wars egy olyan univerzum amelyet nem szabad parlagon hagyni. Egyszerűen kell, hogy legyenek új filmek. Eddig Lucas bácsi döntött egy személyben mostantól pedig már nem szólhat bele.

    Kedvelés

  7. Az egy jó dolog hogy fojtatódik a film, de attól félek hogy esetleg a Disney egy kicsit rossz irányba viszi el a történetet, főleg mikor eszembe jutnak olyan disney tinisorozatok amiket az új “sztárok” képviselnek mint például Selena Gomez és sorolhatnám.
    De ugyanakkor várom is a folytatásokat és már kiváncsi vagyok hogy a rengeteg könyvből ami az Endor után játszodik, hogy ezekből mennyi részletet fognak átemelni.
    Én mondjuk örülnék ha Boba Fett is benne lenne, vagy egy nagyobb rész a fejvadászokról.

    Kedvelés

  8. Valamikor még régebben volt szó egy Boba Fett filmről, hátha arra is sor kerül most. De egyébként számomra a legszimpatikusabb ötlet, hogy Endor után játszódik, az öreg Luke cameozik, és ezen kívül új szereplők, akiket átemelnének az EU-ból. Nem kell a könyves sztorijaikat meghagyni, meg eltörölni sem, csak újat kitalálni, ami nem üti a könyvet. De ha üti is a könyvet, magyarul azok úgyse jelentek meg… Ennek ellenére én megnézném magamnak filmen a kis Darth Caedust. 😉

    Kedvelés

  9. Megnéztem, hogy a SW könyves részleg mit írt. Egyelőre nincs sok konkrétum. Az egyik illetékes kifejtette véleményét, illetve vázolta a lehetőségeket. Az Endor utáni korszak jelenlegi állapota csak akkor maradhatna érintetlen, ha az új filmek a távolabbi jövőben játszódnának, vagy a TOR egy ismeretlen érájában lennének.
    Viszont mivel komoly esély van arra, hogy 20-40 évvel leszünk a Jedi után, ezért már biztosra veszik, hogy a filmkészítők nem fogják hagyni, hogy a kezüket megkössék és a kreativitásuk csökkenjen. Ezért az illető két lehetséges verziót vázolt fel az EU jövőjét illetően. (Ezek a Jedi utáni EU-ra vonatkoznak.)
    A verzió: Teljes reboot, azaz teljes újrakezdés Ez azt jelenti, hogy továbbra is születni fognak Endor utáni könyvek, de ezek már természetesen az új trilógiához fognak kötődni. A régi művek teljes egésze, vagy jó része törlésre, vagy jelentős átírásra fog kerülni. Az átírásokat nem lehet tudni, hogy fogják megvalósítani. Lehet, hogy felkérik a régi szerzőket, hogy a jelentősebb történeteket írják meg újra, vagy más szerzők írják újra ezeket. De az is lehet, hogy egyes történeti elemeket, utalásokat beépítenek az új filmekbe, az ellentmondó részeket, karaktereket törlik. Ez még rejtély. De ebben az esetben csak egy EU marad, az új. Szerintem ez a verzió lenne a legjobb.
    B. verzió. Kettészakad az EU. Ez azt jelenti, hogy a régi EU tovább halad az eddigi úton, teljesen figyelmen kívül hagyja az új trilógiát és egy teljesen más verziót fog képviselni. Létezni fog egy új Endor utáni EU, mely viszont teljes mértékben alkalmazkodik az új trilógiához és a későbbi filmekhez. Az illetékes ezt tartaná a legjobb ötletnek. Én viszont a legrosszabbnak. Ez nagyon összezavarná a jövendő, de még a jelenlegi olvasókat is. Állandóan azt kérdezgetnék, hogy ez most az új, vagy a régi EU?
    A cikk szerzője is elismeri, hogy ez nagyon nagy káoszt okozna.
    Egyéb illetékesek a Lucasbooks részlegnél nagyon pozitívan látják a dolgokat. Van aki alig várja, hogy az új trilógiához kötődő könyveket alkothassanak. Leeland Chee a népet Lucas szavaival nyugtatgatja: ” and obviously we have hundreds of books and comics and everything you can possibly imagine” Ez elég megnyugtató lehet, ezek szerint nem felejtik el a régebbi történeteket sem. És lesznek továbbra is új könyvek, ami mindenféleképpen örvendetes.
    Mindezek a fejlemények valószínűleg jelentősen befolyásolni fogják a magyar kiadások alakulását 2015-től. Szerintem az új Endor utáni EU-t lesz célszerű és logikus követni, hiszen azok fogják az új trilógiát kiegészíteni. És ezek mellett még ott vannak az egyéb korokban játszódó könyvek is, melyeket nem érintik az új filmek.

    Kedvelés

  10. hááát, a könyek szerzői szerintem nem fognak belemenni a régi művek átírásába/újraírásába hisz ez egyszerűen lehetetlen, gondolj bele hogy ha kivesznek egy a történet szempontjából fontos helyszínt, szereplőt, eseményt, képességet, akkor az teljesen felborítaná az egész történetet. Ebbe biztos nem mennek bele a nagyobb írók mint például Zahn, gondoljatok bele mit szólna hozzá ha mondanák neki: bocsi haver újra kéne írnod a könyveidet és nem szereplehet benne ez meg az,
    hát biztos kiütné nála a biztit.
    De szerintem egy teljesen új vonalat fognak megkezdeni, remélem azért a könyvekből is kerülnek majd át karakterek, fajok és történetek.

    Kedvelés

  11. Én is azt mondom, hogy az A verzió lenne inkább életképes, ettől függetlenül a már kiadott könyvek nekünk megmaradnak, csak beilleszteni nem nagyon tudjuk majd őket az új EU-ba…

    Mert azt nem látom semmiképp se megvalósíthatónak, hogy az írók átírják a regényeiket. Nem csak az, hogy a jelenlegi/jövőbeni írásaiktól elveszi az időt, de szerintem az írói büszkeségüket is sértené, amit 100%-ig megértenék.

    Kedvelés

  12. A reboot alatt sok mindent lehet érteni. Lehet, hogy beleépítik őket valamilyen szinten az új filmekbe, de akkor teljesen átvariálják őket. Az is lehet, hogy új írók írják meg a legnépszerűbb történeteket új köntösben.
    A kettészakítás szerintem a legrosszabb lenne. Hatalmas káoszt eredményezne. AZ új SW olvasó nem tudná, hogy megvegye-e a könyvet, vagy sem, hogy illeszkedik-e az új filmekhez vagy sem. Egy univerzumról akkor érdemes beszélgetni, ha hellyel közzel azonos a kánon, legalább események és karakterek szintjén.
    De lehet, hogy feleslegesen aggódunk. A Disney elnöke 17000 karakterről beszélt. Tehát lehet, hogy az új filmek mondjuk Yavin után 50-ben játszódnak, szerepelni fog Luke, Han, Leia, Ben Skywalker és Jaina Solo. A múltra pedig nem fognak utalni. Így minden rendben lehet.

    Kedvelés

  13. Az a véleményem és remélem is, hogy a Disney nem szeretne felesleges kockázatot (sok rajongó elvesztése) vállalni az EU megváltoztatása miatt. Nekik is célszerű lenne egy olyan korszakot választani ahol szabadon írhatnak az íróik. Például Ben Skywalker kora (kb. 50 ABY) és Kol Skywalker kora (kb. 100 ABY) között. És ha esetleg ezt a korszakot választanák a filmeknek, akkor gyakorlatilag folytathatnák a mostani EU-t, sőt a klasszikus trilógia színészeinek kora is megegyezik nagyjából a szereplőkével, így minden gond nélkül szerepelhetnének még Lukék is akár. Nekem ez a megoldás tetszene a legjobban, és szerintem ezzel váltanák ki a legkevesebb ellenérzést.

    Kedvelés

  14. Ha egy kicsit is törődnek a rajongókkal, akkor a következő generációra koncentrálnak (Jaina, Jacen, Anakin, Ben) és visszahozzák a eredeti színészeket. Ha Lucas régi tervei szerint folytatják (amik anno tényleg csak vázlatok voltak), akkor kb. ABY 20-25-re számíthatunk, és új színészekre. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az EU elvesztésénél sokkal nagyobb szentségtörés lenne, ha nem Fordot, Hamillt és Fishert láthatnánk a nagy hármasként. Annyi megoldás lenne… akár még a Tron féle CGI fiatalítást is bevethetnék, de van egy olyan érzésem, hogy nem fogják. Fordék sokba kerülnének, és a mai célközönséget, a fiatalokat, még a kortársaimat (22) se érdekelné, hogy ki kit játszik….. Őszintén szólva nagyon félek. :S

    Kedvelés

  15. Timothy Zahn egy régi Lucas beszégetésről:
    ““The original idea as I understood it— and Lucas changes his mind off and on, so it may not be what he’s thinking right now – but it was going to be three generations. You’d have the original trilogy, then go back to Luke’s father and find out what happened to him [in the prequels], and if there was another 7th, 8th, or 9th film, it would be Luke’s children. The Thrawn Trilogy really would have fit into the gap,” the author said.” Ez még jó hír is lehet…

    Kedvelés

  16. Kalevala, én is 22 vagyok és szerintem legyen bármelyik korosztály a célközönség, ha a Star Wars mellet olyan neveket hall mint például Harison Ford vagy Natali Portman, ilyen nevek mellett nem lehet csak úgy elmenni. Én úgy gondolom hogy a Disney simán meg tudja fizetni a nagy neveket, emellett biztos hogy nem akarnak tönkretenni ilyen korszakalkotó művet olyan színészekkel akik nem odavalók, például Selena Gomez vagy Miley Cirus( a Disney vonalon maradva).
    Én azért nem látom borúsan a helyzetet, szerintem ez akár még az SW előnyére is válhat, egy kis felfrissülés. 😀

    Kedvelés

  17. Én tényleg csak tapasztalatból mondom, amit mondok. Nyilván nem rólunk van szó, akik ide járunk és 7 évesen is VHSről bámultuk a klasszikusokat, hanem az átlag tizen-huszonévesekről, akik ma már lassan Harrison Forddal sincsenek tisztában, nemhogy Hamillel.
    Igen, azt nem fogalmaztam meg jól….nyilván lenne pénzük Fordra, csak nem biztos, hogy tudnának annyit fizetni, hogy elvállalja. Ő a kedvenc színészem, és fohászkodni fogok, hogy megkeressék és elfogadja, de nem fűzök nagy reményeket hozzá.
    Ne érts félre, NAGYON jól is elsülhet a dolog, csak ÓRIÁSI a rizikó. Remélem nemsokára kiderülnek még részletek, és megnyugodhatok. Az EU sorsával kapcsolatban viszont még nem sok olyat hallottam, ami erre okot adhatna.

    Kedvelés

  18. Akkora baromság ez. Most a Star Wars olyan lesz mint a pókember? Lesz Star Wars, Amazing Star Wars, meg Ultimate Star Wars? Nem elég elviselni a The Force Unleashed, a Clone Wars baromságait, meg lehetne még folytatni, még ezzel az EU-zással is be akarnak kavarni minket. Nem értem miért nem lehet úgy, mint a Harry Pottert. Nem kell teljesen könyvnek lennie a filmnek, csak hasonlítson rá, átadja az egyik az érzését a másiknak. Amúgy azt nem értem, hogy Lucas nem adhatta volna át a családjának ezt a terhet? Lehet hülyeséget írtam, de vicc ha neki ez csak a pénzről szól, mert folyamatosan kapta a pénzt mindenféle licencből, meg még kapja is szerintem. Mindenesetre nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek ezen a híren. Eddig se kaptunk valami sokat, most vagy bukás lesz vagy még nagyobb bukás vagy kicsit jobb vagy nagyon jó.

    Kedvelés

  19. Igen, most már meg van, hogy kit szidjanak a SW könyvek kedvelői, ha törlésekre kerül sor. De lehet isteníteni is, ha legalább a nagy részét meghagyja.

    Kedvelés

  20. Annyit mond, hogy az nem az ő zsánere (tény, hogy sok fantasy-t nem készített). Az a legjobb barátja, George zsánere. 🙂
    Korábban akart SW-t forgatni, de Lucas nem hagyta. Azt mondja megérti miért nem: az SW Lucas gyermeke, ahogy az övé a Jurassic Park. Lehet, hogy mostmár kedve sincs hozzá…

    Majd Favreau vagy Bird. Kb. már csak ők jöttek szóba, és nem tagadták azóta.

    Kedvelés

  21. Jar-jar Mickey támad. Ugyan ősrégi mára a hír, (és nem is voltam tudatában) de volt egy különös érzésem, ahogy a 2013 januári híreket néztem, ill. lapozgattam visszafelé. Zavart éreztem az erőben, ha úgy tetszik. És tessék. A Disney nem fog mást tenni, mint kicsinálni a Star Wars sorozatot. Mikor visszafelé lapozgatva megtudtam azt is, hogy övék a Marvel, akkor már tudtam, hogy miért volt szemétre való az utóbbi néhány képregény adaptáció. Nem várok többet az új moziktól sem, ami nagyon fáj. Látványosak lesznek, nagy költségvetésű, gazdag produkciók, az Avatar elbújhat majd mögöttük, de a cukormáz alatt nem lesz tészta. Lesznek új járművek, amik replikáit jó pénzért el lehet majd adni a kölköknek, “szerethető” “humoros” figurák, hogy nehogy összeomoljon a kicsik lelke, jellegtelen arcú népszerű vagy fókuszcsoportokkal végzett kutatások szerint majd azzá váló álszínészek, (szigorúan 16 és 24 között, utána mindenki már öregnek számít) happy end, mert ez kötelező a Disney-nél, vidámpark 3D-ben, vattacukor és profit.

    Kedvelés

Hozzászólás