24 thoughts on “TCW 5. évad – To Catch a Jedi előzetesek

  1. Az első előzeteshez már hozzászóltam, de még megtoldanám kicsit
    [shush] Érdekes, hogy Tarkin mennyire meg van győződve Ahsoka bűnösségéről, talán meggyőződésből cselekszik, vagy parancsra teszi? Vagy talán közelebb állna Palpihoz, mint gondoltuk? Képes lenne-e bizonyítékot hamisítani? És ez hogy hatna Anakinnal fenálló viszonyára?
    Furcsa, hogy a jedik mennyire hisznek Tarkinnak. Érzésem szerint Ki-Adi is már inkább számonkérően tette fel a kérdést Anakinnak, hogy biztosan megtett-e mindent a lány szökésekor. Talán ide illik Windu korábbi előzetesekben hallott két sokat sejtető mondata?
    Mindeközben a Templomon kívül vihar tombol, jól mutatva, hogy gyűlnek már a viharfelhők a Rend felett. 🙂 [/shush]

    A második előzeteshez,
    [shush]amiben kaptunk egy jó kis szökési jelenetet akrobatikus elemekkel és Ahsoka zenei témájával vegyítve. És már a lakosok között sem hisz mindenki a Jedikben…
    A poncsó féle alkalmatosság meg kifejezetten tetszetős, főleg a két lyukkal a kapucniján 😀 [/shush]

    A továbbiakról spoileresen:
    [shush]Most jön Ventress, meglátjuk mi történik (illetve az epizódleírásból ez már tudható :). Én viszont egyelőre nem tudok azzal mit kezdeni, hogy a finale trailerben kétféle ruhában jelenik meg (csak nincs egy ál-Ventress is? :P)

    Ashoka sorsára vonatkozóan továbbra is tartom a korábbi véleményem, hogy ezt ebben a szálban kellene elmondani/elrendezni, ez a ROTSbeli hiányára is megfelelő megoldást nyújthatna. A lényeg szvsz nem az, hogy most meghal vagy életben marad, hanem az, hogy távol kerül mesterétől. Mégpedig olyan módon, hogy a dolgot túlreagálva az benne csalódottságot/haragot/sértődöttséget stb. váltana ki daccal keveredve (hogy tehette ezt meg vele pont a padawanja, amikor ő olyan jó volt hozzá). Így aztán az egója miatt hallani sem akarna róla (és esetleg arról sem, mi történt vele), s mire 8-10 hónappal később eljutunk a ROTS-hoz már senki nem is akarja szóba hozni: ő egyáltalán nem, még azt is letagadná, hogy valaha volt padawanja; Padmé nem akar vitát vele; ahogy a Jedi Tanács sem, így egyik oldalról sem merülne fel a Mesteri címével kapcsolatban sem. Palpi meg azért nem, mert ezzel már nem tudná eléggé szadizni (mert Anakint már nem izgatja a lány).
    És hogy hogyan történhetett ez meg? Pl:
    – Anakin hamis bizonyítékok alapján elhiszi, hogy Ahsoka a tettes, emiatt bepipul rá (l. mint fenn) és bosszúból megöli;
    – Ahsoka kilép a Rendből, mert csalódik a jedikben, akik nem hittek benne és esetleg Anakinban is, aki ezt személyes sértődésnek veszi;
    – Anakin miközben Ahsokát próbálja utoléri, Ventressről azt hiszi, hogy a lányra vadászik, pedig esetleg csak segítene és a padawanja szeme láttára megöli őt; így Ahsoka csalódik mesterében és vagy máshoz kéri át magát, vagy kilép a Rendből, Anakinnak ezt meg túlreagálja (mint fentebb).

    Aztán lehet, hogy visszatérünk egy korábbiakhoz hasonló állapothoz, legfeljebb Ahsoka már nem fog hinni (annyira) a jediknek/ben. 🙂
    [/shush]

    Kedvelés

  2. Ez egy kicsit trollkodás volt az igazi elkövetőtől, hogy Ventress sisakjával és kardjával támadt Ashokára, de mit csinált volna helyette? 😀

    A “Low Altitude Assult Transports” napelemei kicsit emlékeztetnek a TIE-széria napelemeire. Első ránézésre jó kis gépnek látszik, kicsi és gondolom mozgékonyabb, mint a nagy tesója (LAAT/i).
    A wikin nézelődtem, mikor olvastam, hogy Poggle és társai benne voltak a 18-as részben, nem is vettem észre őket, most nehezebb lesz őket kijuttatni.

    Kedvelés

  3. Ó, istenem, de tudtam, hogy a ruha a kulcs. Hisz írtam is… Óriási volt a rész!

    Azt kaptam tőle, amit vártam. Sejtettem is, hogy nagy vonalakban ez fog történni, de mégis egy hatalmas wtf érzés fogott el attól, ahogy az megvalósult. Ez a szál nagyon ott van a topon.

    Kedvelés

  4. Gyerekek, hogy mennyit fejlődött ez a sorozat az első évadhoz képest! Csak ámulok és bámulok: zene, történet, látvány… fantasztikus és hátravan még az évadzáró rész, amihez ugye kaptunk egy kis promót is a 519 végén (legalábbis annak a változatnak a végén volt amit én néztem :S). Nagyon jó lesz és várom a következő évado(ka)t! Mindent bele, csak így tovább!

    Kedvelés

  5. Szerintem meg tök egyértelmű ki a hunyó. [shush] Bariss Offee. Ő javasolta a találkapontot.
    [/shush] Amúgy egészen jó rész volt, én is osztom azt a meglátást, hogy sokat fejlődött a sorozat mind animációban, történetben és legfőképpen zenében. Ehhez a részhez különösen jót írtak.
    Viszont pont ugyanez a baj vele. Ebben az évadban bizony voltak kegyetlen dolgok, amik nem igazán matinébe valóak (pl Pre Vizsla lefejezése), de ettől is váltak érdekessé. Még mindig azt érzem, hogy a készítők szeretnének kilépni a sztorit illetően a korhatár kötötte béklyókból, de mégsem mernek, merthogy gyerekeknek készítik az epizódokat. Ez a kettősség érződik még mindig. A történet sötétedne, de bizonyos dolgokat nem lehet egyszerűen meglépni.

    Kedvelés

  6. Egyetértek, sokszor én is azt éreztem, hogy nem gyerekeknek való a sorozat. De aztán mindig jött egy viccesnek szánt epizód Jar Jar vagy a droidok főszereplésével. 😮

    A részről most egy kicsit itt is. Csak arról írok, ami benne történt, tehát ebben a spoiler-tagben nem lesz a következő részre vonatkozó infó. Amúgy egyetértek veletek, a részek kivitelezése: az animáció és a zene is kiváló volt, a zene mindig nagyon passzolt az adott jelenethez. S most kivételesen a gegek is ültek.
    [shush]
    Tulajdonképpen nagyrészt ezt vártam, amit végül is kaptunk az előzetes infók alapján. Tarkin szerint a bizonyítékok Ahsoka bűnösségét jelzik, s a Tanács ezt kész is elhinni. Ez számomra a belső válságukat jelzi, már ők sem bíznak magukban és a társaikban, Palpi jó úton halad.
    Szép metaforikus kép a Templomon kívüli vihar, jelezve, hogy a Rendre nehéz napok várnak.
    Tarkin említette, hogy a bizonyítékok alapján Ahsoka jedi elmetrükkel nyittatta ki egy klónnal a celláját, akit meg is ölt, így 6 klón és Letta megölésével gyanúsítják. Mivel láttuk, hogy a cellánál nem volt klón, így olybá tűnik, hogy utólagos buherálás történt a helyszínen, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a valódi tettes még a helyszínen volt a szökéskor és/vagy nem egyedül dolgozott. Abból, hogy Tarkin ennyire ‘köti az ebet a karóhoz’, számomra nem zárható ki, hogy ő is benne lehet valamilyen szinten. S akkor Palpi állhat a háttérben.
    Az alvilági jelenetek is (mint a többi is) gyönyörűen voltak animálva, (engem inkább a Szárnyas Fejvadászra emlékeztetett a helyszín). A vonaton a szökés is jó volt, a lány tényleg ügyes, akrobatikus mozdulatokkal lépett meg. Nem öli meg a zsarukat, a liftben a twi’lek gyereket is megmenti, a köpenyért meg kaját ad, pedig arra nagyobb szüksége lenne. Ezzel a készítők kihangsúlyozzák a lány jóságát, azt, hogy a legnehezebb helyzetekben sem fordul a sötét oldal felé, növelve így a nézők iránta való rokonszenvét és fokozva a feszültséget a további sorsával kapcsolatban. Így szerintem már biztos, hogy nem tér át a sötét oldalra.

    S végre feltűnt Ventress is, s össze is fogtak ők ketten. Szórakoztató és kicsit vicces volt, ahogy ketten elintéztek vagy egy tucat klónt, de ez is a korábban írtakat próbálja alátámasztani a lány jelleméről.
    A Barrisszel folytatott két holobeszélgetés nagyon érdekes volt és két fontos momentum is az ő bűnössége mellett szól:
    – többször megkérdezte Ahsokától, hogy hol van -> ha a barátnőjének tartja magát és hisz az ártatlanságában, akkor ez nem fontos;
    – hirtelen sikerül megtalálnia Letta bombaraktárát -> hogyan? senki másnak nem sikerül korábban, csak neki? és ilyen hirtelen?
    Aztán amikor feltűnt a köpönyes ismeretlen, leütötte Ventresst és elvette a maszkját és a kardjait, ekkor egy hatalmas hub***a*eg érzés fogott el. Sejtettem, tudtam, hogy a ruha a fontos, még írtam is korábban, hogy talán két különböző személy lehet és Ventressre próbálja kenni a dolgot. Csak a maszk és a kardok hasonlósága zavart be, pedig még ki is kockáztam a trailereket. Így aztán nagyon ütött a jelenet.
    A titokzatos támadó aztán könnyedén legyőzte Ahsokát, a lényeg, hogy a raktárban találjanak rá. Hogy ki lehetett ő? A holotelefonok, a támadó alkata és testhez simuló ruhája alapján valóban Barrissra gondolhatunk. De ahogyan legyőzte Ahsokát, az a sötét oldal mély ismeretére utal, ami furcsa lenne egy padawankorú fiataltól (azt hiszem, 20 éves lehet). Így még egy kis esélyt látok és újabb csavart várok itt, hogy mégsem ő az. De már egyre kisebb a valószínűsége ez utóbbinak.
    [/shush]

    Most arról, hogy mit várnék az eddigiek alapján a következő résztől spoileresen. Legfőképpen azt, hogy tartja az eddigi színvonalat, azaz jó lesz és nagyot fog ütni.
    [shush]
    Ahsokát elfogták, bírósági tárgyalás jön, Anakin Ventress után ered. De meddig megy el: élve akarja elfogni az igazság kiderítése céljából, vagy meg is öli, beáldozva őt a padawanja szabadon bocsáttatása érdekében? Palpi nyilván nem akarja felmenteni a lányt, de úgy érzem, az ítélet kihirdetésekor valami váratlan történik: 0:27-nél Ahsoka szeme elkerekedik, nem úgy, mintha bűnösnek találták volna, inkább úgy, mintha felmentenék, vagy valaki váratlanul megjelenne.
    A Finale Trailerben látottakból két fontos jelenet maradt ki az eddigiekből:
    – 1:31-nél Anakin két karddal indul valaki felé. Ez a háttér alapján a Templomban történhet. De mi történik: Ahsokát akarja kiszabadítani, vagy megtalálta az áruló jedit? A bal kezében levő kard kié lehet? Nem Ahsokáé (a markolata miatt), elvileg nem is Barrissé (markolat stimmel, csak a penge színe nem, s eddig nem volt jellemző, hogy cserélgették a kristályt), vagy valaki másé? Így akár itt jöhet még egy fordulat is, hogy mégsem Barriss az áruló. Vagy esetleg azért van Anakin kezében két kard, mert az árulók többen vannak?
    – 0:19-nél Ahsoka egyedül sétál a Templom folyosóján: ez a részt lezáró jelenet lehet, mivel eddig még nem láttuk (tehát a lány nem hal meg). De vajon ez a happy end lezáró képsora-e (azaz, minden marad a régi kerékvágásban, legfeljebb már nem fog annyira hinni a jedikben), vagy épp elhagyja a Templomot (kizárták/kilépett)?
    Most inkább úgy vélem, hogy az előbbi fog megtörténni. A másikra kevesebb esélyt látok jelenleg, de talán az előzetesek után többet fogunk tudni. (Bár azért elképzelhetőnek tartok egy ilyesmi történést: Anakin megöli Ventresst és elrendezi, hogy úgy tűnjön, hogy ő az igazi tettes, Ashokát így felmentik. De a lány valahogy rájön, hogy Barriss volt az áruló, s hogy Anakin kente az egészet Ventressre. Itt jön a sötét döntése: szóljon-e a Tanácsnak erről vagy sem? Belenyugodjon-e abba, hogy egy ártatlan vitte el a balhét? Leszámonjon-e Barriss-szal? Akárhogyan is dönt, a történtek miatt végül elhagyja a Rendet. S itt megérkeznénk az elmélethez, amit említettem korábban, hogy miért nincs benne Ahsoka a ROTS-ban.)
    [/shush]

    Kedvelés

  7. Nem tudom észrevettétek-e a finom kis utalást a Star Wars:1313 játékra, vagy csak nekem jutott eszembe arról, hogy [shush] ugye először a 1312-es szintről hívja fel Ahsoka Barrist, aztán átnyargalnak a 1315-re. Ez az a környék, ahol a játék játszódik majd?!… [/shush]

    Kedvelés

  8. Túl egyértelmű a tettes kiléte [shush] Barriss az. Az lenne a nagy csavar, hogyha kiderülne, hogy mégsem ő az, bár a maszkos megjelenése nem passzol egyetlen másik jediéhez sem, egy egyszerű háttérszereplőre rákenni pedig nem lenne méltó egy évadzáróhoz. Szóval ha már így a képünkbe nyomják a nyilvánvalót, akkor valami más meglepő dolognak kell történnie.

    Az évad előzetesében elhangzik egy mondat Dookutól, nagyjából az, hogy “Amiért eddig oly keményen küzdöttél, el fog pusztulni”. Mivel az eddigi részekben ezt eddig nem lőttél el, ezért kizárásos alapon az utolsó részben lesz benne (hacsak nem az évadból törölt Chlovisos részekben van, bár nem hiszem), s ha így lesz, akkor ez alapján szerintem a következő két dolog történhet:

    1. Barrisst nem sikerül elfogni, elmenekül és a szeparatisták oldalára áll, ő lesz Dooku új tanítványa.

    2. Ahsoka hite megrendül a Jedi Rendben és a Köztársaságban és ő áll Dooku mellé.

    Ha a másodikat meg merik lépni, akkor minden tiszteletem a készítőké. [/shush]

    Kedvelés

  9. Tessenek vigyázni a netezés közben, mert az egyik kanadai tévétársaság promójába belekerült egy olyan jelenet is, amelyből ténylegesen kiderül a tettes személye. Attól függetlenül, hogy most ez alátámasztja-e a elképzeléseinket, vagy sem a tettes kilétére vonatkozóan, két dolog lehetséges:
    (1) Hihetetlen ostobaság volt ez a tévétársaság részéről (függetlenül attól, hogy ki látható ott), vagy
    (2) Direkt szivárogtatták ki félrevezetésként, merthogy

    [shush]
    a) vagy mégsem az, akit látunk a jelenetben (mert direkt lerendeltek egy másodpercet vele félrevezetésként és valójában másvalakiről van szó),
    b) vagy ezzel a kiszivárogtatással egy nagyobb dobásról akarják elvonni a figyelmet.
    És én ez utóbbira nagyon nagy esélyt látok.
    [/shush]

    @Vladek: Érdekes, amit írtál

    [shush]
    Az első lehetőséget nagyon elképzelhetőnek tartom (persze ha tényleg Barriss a tettes), s jót is tenne a sorozatnak, hogyha lenne benne egy sötét jedi.
    A második lehetőség nagyon érdekes. Én mondjuk nem láttam az átállás jelét Ahsokában, mint ahogy írtam is a rész kapcsán, szvsz egy igazi ‘jó’ karakter. De ugyanakkor az, amit írtál mégis valamennyire elképzelhető, ha nem is áll konkrétan Dooku mellé, illetve nem fog mellette a jedik ellen harcolni, azért nem zárható ki, hogy a eszmeileg a CIS felé közeledik (vagy hogy is mondjam). De azt mindenképpen osztom, hogy csalódik a Rendben, de hogy ezen az úton merre indul, azt nem tudom, de a kilépésig szvsz mindenképpen.
    Az átállása viszont egyáltalán nem tetszene 🙂
    [/shush]

    Kedvelés

  10. [shush]
    :aha:
    Nem hiszem h átállna Barris : ” Barriss a Klón Háborúk végéig mesterével, Luminara Undulival maradt. A Felucián Barriss fogságba esett, ám az odaérkező Aayla Secura végül kimentette őt. Végül aztán a Hatvanhatos Parancs kiadása után Aaylát egy klón szakasz ölte meg, Barrissba pedig egy AT-TE lépegető lőtt bele. ” részlet a kaminopédiából ( http://kaminopedia.wikia.com/wiki/Barriss_Offee ) [/shush]

    Kedvelés

  11. Nem tudom, olvastátok-e, hogy a hétvégén a Lucasfilm egy összejövetelen levetítette ezen Ahsoka-szál teljes mozifilmmé összevágott változatát. Ez pár a tévés verzióban nem látható plusz jelenetet is tartalmazott, s a klasszikus mozis SW főcímmel és zenével indult (persze SW logó helyett TCW logóval) fokozva a mozis hatást. (Biztos nagy király lehetett, remélem ezen változatot is kiadják egyszer DVD-n/BD-n.)
    A résztvevők persze semmi infót nem adhatnak ki, míg az utolsó rész adásba nem kerül, de azért a cikkekből pár dolog kiderül. Így aki minden infó nélkül szeretne nekivágni a befejező résznek, az ne olvassa el a cikket, ami itt található: http://www.bigshinyrobot.com/reviews/archives/49160

    Megjegyzésem a cikkhez (az ott olvashatókhoz képest spoilert nem tartalmaz):
    [shush]
    Huh, azért most megint kezdek ideges lenni és izgulni a karakterekért… meg persze a sorozatért is, hogy lesz-e hatodik évad.
    [/shush]

    És a végére két _nem_ hivatalos részlet a következő részből. Megtekintését NEM ajánlom, mert nagyon spoileres! Csak, ha már nagyon kíváncsiak vagytok 🙂
    Az első az, amit a 16:57-es hozzászólásomban említettem, a kanadai tévé promója: http://www.youtube.com/watch?v=pUPqpMUDjhY
    A második meg egy kamerás/mobilos felvétel gyengébb hanggal: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vKk5tAI7n5E

    Kedvelés

  12. Az, hogy egy szereplő életútja már le van fektetve az EU-ban, nem jelent semmit. Már nem egy példa volt korábban, hogy megváltoztatták egy-egy karakter eredetét vagy sorsát (Ventress, Even Piell) ami miatt aztán “szétretconoltak” jónéhány könyvet/képregényt.

    [shush] Barriss esetében, már ha valóban ő a hunyó, ez nem lesz olyan zavaró mivel csak az ep3 képregény változatában mutatják a halálát mindössze két képkockában.

    Persze az is lehet, hogy csak valaki manipulálta őt és nem saját akaratából cselekedett, akkor viszont minden érintetlen marad, bár nem hiszem. Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy ő lesz az új Dooku tanítvány. [/shush]

    Kedvelés

  13. @Vladek: Érdekes, amit írtál a spoiler-tagben, elgondolkoztam rajta. Mármint azon,

    [shush]
    hogy esetleg nem Barriss a tettes. Az eddigi három rész eléggé azt sulykolta belénk, hogy ő ültette fel barátnőjét. Már csak az indíték hiányozna innen.
    De mi van, ha a készítők a kezdetektől fogva megvezettek minket, s valójában nem ő a hunyó. Minden ami az ő bűnössége mellett szólna, az csak véletlen egybeesés, vagy a valódi tettes próbálja meg rá terelni a gyanút. Mégpedig azért, hogy ezzel még jobban kiábrándítsa Ahsokát a jedikből, megszabadítva tőle Anakint.
    A valódi tettes meg egy olyan erő-érzékeny személy lehet, aki vagy
    a) egy alakváltó fajhoz tartozik (pl. clawdite (Zam Wessel faja)), vagy
    2) rendelkezik egy hologramos álcamátrix-szal (l. Rako Hardeen-szál).
    És így Ahsoka képében megölve pár klónt ‘bizonyítékot is tudott kreálni’ a togruta lány ellen. (Tarkin említette, hogy léteznek bizonyítékok Ahsoka ellen.)
    A folytatást innen tetszőlegesen lehet még bonyolítani.

    Ui: Nem hiszem, hogy ilyesmit találtak ki az írók, nem tartom őket elég tökösnek ehhez. 🙂
    [/shush]

    Kedvelés

  14. Barriss Offee az aki elvette Ventress maszkját és rátámadt Ahsokára 😀
    A finálé részben Anakin harcolni is fog Barriss-el 😀
    A kérdés már csak az hogy Barriss-be Nanodroid van és ezért fordult a Jedik ellen vagy sem 🙂

    Kedvelés

  15. [shush] Esetleg az agybamászó férgeknek van valamilyen utóhatása az eltávolításuk után? Talán létrejött közte és a geonosisi királynő között valami mentális kapocs, amin keresztül még mindig tudja irányítani őt? [/shush]

    Kedvelés

  16. [shush] Ennyi megpróbáltatás után szerintem Ahsoka megkaphatná a lovag címet, kijárna neki. Ahogy Gunji is írta jedi maradt, pedig használhatta volna a könnyebb utat. [/shush]

    Kedvelés

  17. A Star Wars III – A Sith-ek bosszúja című részben mikor Anakin felháborodik mert nem adják meg neki a Mester címet az azért van mert “Jedi mester az lehet akinek legalább egy, sikeresen lovaggá vált tanítványa volt.”
    Ezek szerint Ahsoka nem fogja megkapni a Jedi Lovag címet :/

    Kedvelés

  18. Mivel egyik filmben sem hangzik el, hogy “Jedi mester az lehet akinek legalább egy, sikeresen lovaggá vált tanítványa volt.” még nem kell készpénznek venni 🙂

    Kedvelés

  19. Nem biztos hogy Barris a tettes. Azt már láthatjuk hogy harcol Anakinnal , de ettől még nem hiszem h ő lenne. A készítők akarják ezt elhitetni aztán meg nagy meglepetés lesz . Ahsoka (úgy tűnik) nem lesz lovag, úgy szólítja Tarkin is h “former” Padawan Tano…
    De majd kiderül szombaton 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás