Veszélyben Mos Espa

Mos Espa

Valószínűleg nemsokára maga alá temeti a homok Mos Espa űrkikötőjét, melyet 1997-ben építettek a Baljós Árnyak számára, jelenti a BBC.
A tudósok már évek óta viszonyítási pontkén használják a sivatag közepén felépített díszleteket arra, hogy a vándorló dűnék mozgását figyeljék. Az egyik ilyen dűne érte el az épületek szélét, és évenkénti 15 méteres sebességével hamarosan el is nyeli őket. Évek múltán, ha a homok elvonul, Watto boltjának és a piactérnek helyet adó díszletek újra felbukkannak majd, azonban biztos nem a mostani állapotukban. Ahogy Anakin mondta: “A homokvihar nem tréfa!”

Dr Ralph Lorenz, a John Hopkins Egyetem professzora korábban ellátogatott Tunéziába:

Mivel a helyszín nagyon fontos a tunéziai turizmus számára, elképzelhető, hogy megelőző lépéseket tesznek majd az érdekében, de jelenleg semmi ilyesmi nincs tervben. Ez jelentheti kerítések vagy falak emelését, a dűnék eldózerolását (ami jelentős erőfeszítésekbe kerülne, és minden érkező dűne esetében meg kellene ismételni), vagy a díszletek a homok útjából való elszállítását.

A dűnéről készült légifotókat itt találjátok.

Aki régóta tervezgeti (és meg is teheti), hogy bejárja Tatuin “utcáit”, nem érdemes sokat várnia. Itt egy kis kalauz a túrához.
Ti mennétek? Esetleg voltatok már?

Ráadásnak egy rövid doku a Baljós Árnyak sivatagi forgatásáról:

http://player.ooyala.com/player.js?embedCode=s3NWV4NTqo_X078_rqMG45LFvqlrJirB&playerBrandingId=d22898e330b546cb88ac46af02ded726&width=560&height=315

4 thoughts on “Veszélyben Mos Espa

Hozzászólás