Megszületett az ítélet az EU-ról

A hivatalos Star Wars oldalon jelentette be a Disney, hogy mi lesz az eljövendő és már megjelent könyvek, képregények, játékok és sorozatok sorsa.

Expanded Universe

Ahogy arról már beszámoltunk nektek, megalakult a Lucasfilm Story Group, melynek feladata eldönteni, hogy mi kánon és mi nem. A legújabb bejelentésből úgy tűnik, hogy (az eddigieken kívül) nem lesz új történet kánonon kívül helyezve. Azért ne örüljetek! Az EU nagy része egy alternatív univerzumba kerül, mely a filmektől érintetlenül megmarad. Tudom, ez lényegében ugyanaz…

A legkedveltebb EU könyvek továbbra is megérnek majd új kiadásokat a “Legends” kategória alatt, azonban a kevésbe keresett történetek valószínűleg szépen lassan kikopnak a könyvesboltok polcairól külföldön is.
Azt, hogy mely címek kerülik el a “Legends” besorolást, hogy hány könyv, képregény jelenik még meg a régi kánonban, még nem tudjuk. A Lucasfilm több új regényt is bejelentett, köztük az első felnőtteknek szóló Rebels könyvvel. Ezekről Eszter későbbi írásában olvashattok.

A hivatalos közleményből:

…Míg a Lucasfilm mindig is azért küzdött, hogy az EU számára készült történetek és a filmes, TV-s tartalmak egységesek legyenek, George Lucas többször kijelentette, hogy nem köti magát az EU-hoz. Számára az általa készített filmek a kánon. Ebbe beletartozik a hat Star Wars epizód, és az a több órányi tartalom, melyet a Star Wars: A klónok háborúja munkálatai során álmodott meg. Ezek az elmozdíthatatlan részek, karakterek, események a Star Wars történetében, melyekhez a későbbi meséknek is igazodnia kell.

Most, hogy a jövő izgalmas, új filmes Star Wars kalandokat tartogat, a történetmesélés minden aspektusa összekapcsolódik majd. A Lucasfilm elnökének, Kathleen Kennedy-nek az irányítása alatt a cég most először alkotott egy “story group”-ot, mely felülvizsgál és koordinál minden kreatív munkálatot…

Kennedy ezt mondta jövőről:

Star Wars szórakoztató tartalmak eddig példátlan sora van a látóhatáron. Visszahozzuk a Star Warsot a nagyképernyőre, és folytatjuk a kalandot játékokon, könyveken, képregényeken és olyan formátumokon keresztül, melyek csak most jelennek meg. Ez a több szinten összekapcsolt történetmesélés lehetővé teszi a rajongók számára, hogy minden eddiginél mélyebben felderítsék a galaxist.

A filmek univerzuma sokat vesz majd át az eddigi EU-tól, azonban, hogy pontosan mennyit, azt még legalább egy évig nem mérhetjük fel. Viszont, a közlemény szerint, már a Rebels epizódjaiban is találkozhatunk ismerős nevekkel, helyszínekkel:

Bár az olvasók által ismert univerzum változik, nem vész el. Az új Star Wars kalandok készítőinek teljes hozzáférése van az Expanded Universe gazdag tartalmaihoz… az Inkvizítor, a Birodalmi Biztonsági Hivatal és a Sienar Rendszerek például mind feltűnnek az új animációs sorozatban. Ezek az elemek egyébként eredetileg az 1980-as években megjelent szerepjátékkönyvekből származnak.

Az alább látható videóban Dave Filoni, Pablo Hidalgo és Leland Chee mellett olyan EU-írók mesélnek kedvenc könyveikről, játékaikról, mint Timothy Zahn és John Jackson Miller:

Howard Roffman ezt mondta a Franchise Managementtől:

Alakítottunk egy sztori részleget, hogy is lehessen egy igazából konzisztens narratívánk. Mindig is ez volt az álmunk.

Kiri Hart, vezetőfejlesztő szavai:

Úgy gondolom, hogy a tartalmak egységesítésének ötlete egy olyan fantasztikus és izgalmas lehetőség, melyet más fikciós univerzum nem is próbálhatna meg.

Na? Jöjjön a hozzászólás-áradat! 🙂

25 thoughts on “Megszületett az ítélet az EU-ról

  1. Ez egész jól hangzik, alternatív univerzum eddig is volt, (TCW) de örülnék ha nem mindenhol az lenne feltüntetve hogy a régi dolgok non-canon kategóriában vannak. Megmaradhatna mind a 2, mint a TCW és a régi Klónháborúval foglalkozó képregények esetében.

    Kedvelés

  2. Ha jól értem, akkor az új kánon a hat film, a TCW és a Rebels, meg minden, ami ezután jön… Szóval akkor a Luke Skywalker regény már az új EU, de az Empire and Rebellion első két része már nem?

    Kedvelés

    • A filmes kánonba tartozik a 6 film, a TCW, a Rebels, minden ami ezután jön ÉS amit esetleg átemelnek a régi EUból.
      KoTOR sztorik, TCW/RepCom könyvek… Sok dolognak van esélye, hogy mindkét csapatban játszani fog. 🙂 Azért reméljük a legjobbakat.

      Számomra egyébként még az sem volt világos, hogy a másik hírben taglalt új könyvek melyik kategóriába esnek.

      Kedvelés

      • Nyilván az újak közé, mert csak nem adnának ki olyan könyveket amik a non-canon kategóriába kerülnek.

        Kedvelés

      • Én feltételeztem, hogy a Rebels (és a könyve) lehet az új kánonból az első, és a többi még az eredeti tervek szerint jelenik meg. Főleg, hogy az Empire and Rebellion harmadik része is köztük van… De egyértelműen nem ez a helyzet. 🙂

        Kedvelés

  3. Tetszik, nem tetszik, szerintem számítani lehetett erre. Ráadásul nem tudom, ki hogy értelmezi a szöveget, de nekem úgy jött le, a régebbi könyvek nem non-canon lesznek, hanem továbbra is maradnak hivatalosak. Még maguk a Del Reyesek is elmondták, hogy kár lenne a sok száz kiadott könyvükért.
    A starwars.com kihelyezett videójában is szó esett róla, hogy az EU már túl nagy ahhoz, hogy az emberek elfelejtsék, és ez valahol a kulcsmondat. Nagyon igaz.

    Kedvelés

  4. Az EU Meg fog maradni forrásanyagnak az írók számára. Ha valamire utalnak a régiből, akkor az bekerül az újba. Kb. ugyanazt a szerepet fogja betölteni, mint régen az S-kánon (Marvel Star Wars pl). Emiatt szerintem nem kell aggódni, Luceno majd úgyis egyetlen könyvével visszaemeli a fél EU-t a kánonba.

    Kedvelés

    • Igen, szerintem is kb. ez a helyzet. Azért én reménykedtem benne, hogy alapból is beemelnek még egy pár dolgot… Legalább az elmúlt pár évből. De, persze, ami késik, nem múlik. 🙂

      Kedvelés

      • Egy dolgot biztos beemelnek: Kyle Katarnt. Róla köztudott, hogy az ő kánonszintje a G fölött áll.

        Kedvelés

      • Keress rá “Kyle Katarn facts”. Olyan érdekes dolgokat fogsz megtudni a Star Warsról, amiket még a Wookiepedia sem ír.

        Kedvelés

      • Tattooine wasn’t always a desert. But one day Kyle got thirsty… Ez a legjobb 🙂 Bárcsak a Disney is így gondolná.

        Kedvelés

      • Az én kedvencem: “Darth Malak once tried to copy Kyle’s beard. We know what happened next.”

        De hogy a témához is hozzászóljak. Zahn nemrég írt a facebook oldalán az EU ügyről. Szerinte az, hogy egy regény megkapja a Legends feliratot még nem jelenti azt, hogy az már egyből átcsúszott egy alternatív univerzumba. Annyi a különbség, hogy nem tartozik a Stoy Group által jóváhagyott kánonba, de amíg valami az elkövetkezendő anyagokban nem ütközik az adott könyvvel/képregénnyel/akármivel, addig nyugodtan feltételezhetjük róla, hogy továbbra is a kánon része. Szerintem ez egy teljesen pozitív látásmód, én is így fogok hozzáállni majd a jövőbeli dolgokhoz.

        Kedvelés

      • Szerintem a legtöbb ember így gondolkodik és nem izgatja őket hogy a Story Group mit talál ki. 😛

        Kedvelés

      • Ő nem azt mondta, hogy nem kell hinni a Story Groupnak, csak, hogy ha nem ütközik semmibe, akkor vehető kánonnak. Addig, amíg nem ütközik.

        Kedvelés

  5. Ez attól függ, hogy mi melyik kiadás borítóját kapjuk meg, illetve, hogy a szerződésben kötelezik-e a Legends felirat kitételét. De pl az Into the Void paperback kiadásán már nincs rajta a Legens felirat.

    Kedvelés

  6. Szerintetek a régi köztársaságban játszódó EU-val (pl.: KoTOR: játékok, képregény, ToR: játék, képregények, regények, Darth Bane trilógia), meg a TCW ellenére is eddig kánonnak megmaradt Republic képregényekkel mi lesz? Ugyanúgy megy rájuk a ,,Legends” felirat, mint a post RotJ EU-ra?

    Kedvelés

Hozzászólás