Spoilerek a VII. epizód forgatókönyvéből

Forgatókönyv

A Latino-Review március végén futott össze egy fórumon egy bejegyzéssel, amit egy olyan ember írt, aki állítólag olvasta a forgatókönyv egy változatát. Mivel úgy néz ki, egy csomó dolog egybevág azzal, amit mostanában hallunk, talán van valamennyi valóságalapja. A szóban forgó változat nem az Arndt-féle, hanem már az Abrams/Kasdan-féle szkript második draftja. A második draft után nagyobb változtatásokon, jobb esetben, már nem esik át egy forgatókönyv, szóval (ha hihetünk a forrásnak) elég friss infókkal van dolgunk.
Mivel megvan az esélye, hogy az alább olvashatók végül valóban szerepelnek a filmben, így kitesszük a SPOILER jelzést!

– Leia lett a Köztársaság vezetője az elődje halála után.
– Han a Köztársasági Flotta visszavonult veteránja.
– Luke-ot majdnem 30 éve nem látták.

Akkor Leiával kapcsolatban itt nincsenek óriási változások. Korábban olyan híresztelések is voltak, hogy Han az, aki a politikai karriert választja. Elég karakteridegen lett volna… Kérdés, mennyire összeegyeztethető a visszavonultság egy csillagromboló irányításával.
Az, hogy Luke az elmúlt 30 évet fogságban és/vagy remeteségben töltötte, már annyi szóbeszédben felbukkant (itt és itt), hogy meglepő lenne, ha végül nem lenne igaz.

– Han és Leia lánya a főszereplő.
– Egy másik főszereplő Lando gyermeke, aki lehet férfi és nő is a szereposztástól függően.
– Egy másik főszereplő egy rohamosztagos, aki lehet férfi és nő is a szereposztástól függően.
– Luke-nak nincs ismert leszármazottja.

Ezek alapján nagyon valószínű, hogy Daisy Ridley valóban Hanék lánya, John Boyega pedig Lando fia. A rohamosztagos a korábbi pletykák alapján Gwendoline Chritie lehet. Ezt alátámasztja az is, hogy több forrás szerint erre a szerepre korábban két férfit, Benedict Cumberbatch-et és Gary Oldmant fontolgatták.
Luke gyermekével kapcsolatban csak annyit tudunk meg, hogy nincs “ismert” leszármazottja, később akár még Domhnall Gleeson karakteréről is kiderülhet, hogy ő Luke fia.

– A Birodalom nem tűnt el. Több lojális galaxis áll mellettük, és hidegháborúban állnak a Köztársasággal.
– A Birodalmat csak “Birodalom”-ként emlegetik, a Köztársaságot pedig csupán egyszer nevezik meg formálisan, “Galaktikus Köztársaság” néven. Nincs a nevében “Új”.
– Nincsenek Jedik. Az emberek még mindig úgy beszélnek róluk, mintha kihaltak volna. Luke “az utolsó a fajtájából”.

Eléggé biztosak vagyunk benne, hogy az a “több lojális galaxis” naprendszer vagy bolygó akart lenni.
Egyébként olyan sok vizet nem zavar, hogy ott van-e az az “Új” vagy sem, nem?

– A főgonoszok az Uralkodó egy idősebb tanítványa és az ő tanítványa.
– A tanítvány hamar átveszi az irányítást…
– A Köztársaság egy semleges bolygó romjai között végez ásatásokat egy fegyver után kutatva. A bolygó fontos része a tárgyalásoknak, melyek a Birodalom és a Köztársaság között folynak, és csak úgy emlegetik, mint a “Sith Őshaza” (Sith Homeworld).
– A Sith Őshaza romjai a vezérlőállomások, a bolygó maga a fegyver.

A Palpatine tanítványáról/tanítványairól szóló pletykák már több mint egy éve is jelen voltak, később “Jedivadászok” vagy “Inkvizítorok” képében új életre keltek. Jelen olvasatban inkább tűnnek Sith-eknek, mint sima Erő-használóknak, de nem egyértelmű.
A korábbi szóbeszédek szerint a fegyver egy jeges, erdős bolygón található (vagy a bolygó maga). Ennél tökéletesebb ellentéte nem is lehetne a “Sith Őshazának”, ami az új kánonban is a Moraband (Korriban). Meglátjuk.

Darth Ruin

– A forgatókönyvben a Sith-ek csupán néhány ezer évesek, és Palpatine egy őse alapította őket, akit Ruinnak hívtak (a képen). A tanítvány (a tanítvány tanítványa) is ezen a néven fut a filmben.

Várható volt, hogy valami ilyesmi történni fog, miután a futó MMO ellenére is Legends besorolást kaptak a Régi Köztársaság korában játszódó történetek. Dart Ruin, akárcsak Darth Bane, Legends változata is George Lucas jegyzetiből született. A Wookieepedia cikkéből:

Darth Ruin karakterét George Lucas alkotta, miközben az előzmény-trilógia háttérsztoriját írta. Lucas feljegyzéseiben Ruin egy név nélküli Jedi lovag, aki 2000 évvel a filmek ideje előtt 50 társával együtt átállt a sötét oldalra, megalapítván a Sith-eket. Mivel a Sith-ek története több ezer évre nyúlik vissza más C-kánon művekben, ez a “megalapítás” szakadár mozgalommá degradálódott, melyet négy hasonló is megelőzött már. Minden más vele kapcsolatos információt Abel G. Peña írt.

Ha valóban Ruin karakterével és a Sith Rend megalapításával foglalkozik a film, egész hihető lesz az egyik első, pletykaszinten emlegetett cím, az Ancient Fear, azaz az Ősi rettegés.

Az eddigi infók csak spoileresek voltak, de valószínűleg nem rontanak sokat a film élvezhetőségén, a most következő, utolsó részlet viszont a film végkifejletével kapcsolatos, szóval, aki semmit sem szeretne tudni a végéről, ne olvasson tovább! Oké?
.
.
.
.
.
.
.
.
.

– Luke végül megmenti a világot, de a hatására megváltozik.

Az, hogy “megváltozik”, sok mindent jelenthet. Átáll a Sötét Oldalra, Erő-szellemé válik, további robotvégtagokat kap…
Mit gondoltok?

32 thoughts on “Spoilerek a VII. epizód forgatókönyvéből

  1. Nem úgy volt, hogy azért jó néhány dolgot átemelnek az EU-ból, vagy legalább figyelembe veszik azt?

    Az is elég negatív, hogy Luke nem alapítja meg a Jedi Akadémiát, de a teljes régi köztársaságos storyt kukába dobni egy ilyen Ruin nevű senki miatt a legnagyobb szívfájdalmam és egy baromi rossz marketinges húzás is véleményem szerint. 😦

    Kedvelés

  2. Nekem továbbra se tetszik, hogy Luke 30 évre lelép a térképről. Nem szeretném, ha ennyi időt börtönben töltene a kedvenc karakterem. Ha pedig csak kutat valami után, miért nem szól haza néha?

    Kedvelés

  3. Továbbra is rossz előérzetem van. Annak ellenére hogy kíváncsian várom, erőltetettnek tűnik Luke sztorija.Az Old republic időszak lehetőségek tárháza fantasztikus karakterekkel, annyi jól sikerült regény szolgálhatna adaptációként.Túl nagy biznisz lett ez az univerzum és nagy akarásnak nyögés a vége. Nagyon remélem hogy rámcáfolnak. Még szerencse hogy vannak szuper könyvek és szabad olvasói fantázia.

    “Nincsenek Jedik. Az emberek még mindig úgy beszélnek róluk, mintha kihaltak volna. Luke “az utolsó a fajtájából”. Ennek továbbra sem örülök. Igenis kellene több Jedi és Sith, nélkülük az egész varázsát veszti. Na de persze ott van és lesz nekünk Luke égből lehulló fénykardja és társai…fhuu

    Kedvelés

    • Azért ne felejtsük el, hogy ezeknek a nagy része még pletyka, nem feltétlen lesznek benne a filmben. Bár nekem is vannak fenntartásaim és aggályaim, én mégis nagyon várom már a VII. epizódot.
      Egyébként az említett időszakban tényleg sok a lehetőség, de azért abban is vannak érdekességek (nekem pl. elsőnek kicsit fura volt, hogy 4000 évvel a filmek előtt is már ugyanúgy vannak lézerek, hiperhajtóművek stb.)
      A másik, hogy ez is jól mutatja mennyi féle vélemény van, valaki pont ezt az időszakot nem szereti.

      Kedvelés

      • “Bár nekem is vannak fenntartásaim és aggályaim, én mégis nagyon várom már a VII. epizódot.” Ezzel elég jól összefoglaltad az én hozzáállásomat is. 🙂

        Fentebb is írtam, a Tales of the Jedi képregényeket (5000-4000 BBY) én sokkal inkább sajnálnám, mint a KotoR-okat vagy a ToR könyveket, MMO-t, képregényeket, melyek alig pár évtizeddel később veszik fel a fonalat, mégis alig különböztethető meg a bennük ábrázolt kor a filmekben látottal. A TaotJ-t olvasva még el is hittem, hogy eltelt ennyi idő. Ha kicsit közelebb húznak ahhoz a világhoz vagy nem próbálnak meg ennyi időt visszaugrani, tőlem már kapnak egy piros pontot. (A Dawn of the Jedi-t is olvasgattam volna még.)

        Kedvelés

  4. várom a filmet, de ez az egész nem tetszik h kukázzák a TOR történéseket.
    a baj ezzel, hogy nem érzem, hogy nagy dolog történhet, csak azt:
    1, vagy bukás lesz
    2, vagy lesz egy jó kis új star wars film, de semmi extra.

    Kedvelés

  5. Sziasztok!

    A Lucasarts elég szigorúan kezelte az eddigi hivatalosan(!) megjelent regényeket, ezért annyira egységes a Star Wars könyvek idővonala, rengeteg egymásra hivatkozással, és szinte egymásra épülnek. Ebből nekem az jön le, hogy lucasék egy elég szilárdan felépített idővonalra húzták a saga történetét, erre enged következtetni, hogy a legtöbb könyv előszavában van szó a Lucasarts-al való szoros együttműködésről. Tehát én nagyon remélem, hogy a Disney-vel kötött szerződésükbe belefoglalták ennek a timeline-nak a megtartását, én úgy gondolom, hogy Lucas eddigi hozzáállása alapján erre jó esély van. Nyilván a kiszellőzőtt pletykákat nem érdemes tényként közölni, de pár dolgot hozzá tudnék tenni a dologhoz.
    A “sith őshaza” szerintem itt nem a Koriban, hanem a Rakaták bolygója. A könyvek szerint a bolygón vannak a Rakaták ősi templomai, ahol jópár sith nagyúr is megfordult (Raven, Malak, Bane), és körülötte kering a Rakaták által készített csillagkohó roncsai és törmelékei. Vicces lenne ha kiderülne hogy maga a bolygó egy fegyver, ami a halálcsillagra hajaz, maga a csillagkohó pedig egy erőmű volt, ami sötét energiát gyűjtott a bolygó számára. Persze ez csak egy ötlet 🙂
    Feltételezhetjük, hogy a film YU 40-50 környékén játszódik, ha jól emlékszem a könyves univerzum szerint Han és Leia legkissebb fia, Anakin Solo már halott, Az ikrekből pedig csak Yaina van a köztársaságban, mivel Yacen már átáll a sötét oldalra, esetleg már halott is lehet. (lehet ez a film sztorija?) Mindenesetre ez magyarázatot adna arra hogy csak egy lányuk van. Amúgy a politikai és katonai renegát dolgában egyezés is van a könyvekkel.
    Luke 30 éves távollétével nem tudok mit kezdeni, mert ez ütne minden könyves történést, nagyon remélem, hogy ez csak kitaláció.
    Igazából én nagyon reméltem hogy látni fogjuk Thrawn-t, de ezek szerint erre már nincs remény.

    Kedvelés

    • Szia!

      A legtöbben már átestünk ezen a sokkon majdnem fél évvel ezelőtt, és rendesen meg is osztotta a rajongókat. Engem is lesújtott a hír, de már akkor is próbáltam pozitívan hozzáállni.
      Röviden: nincsenek rakaták, nincs Csillagkohó, nincs Revan, Malak, Thrawn, nem is volt Anakin Solo, nincs Jaina, Jacen.

      Az EU-t Legendsre keresztelték, és nem veszik majd figyelembe (maximum ötleteket merítenek belőle). Cserébe viszont minden, ami megmaradt (6 film, TCW) és a bejelentés után készülő történetek mind egy kánonszinten állnak majd, azaz eltűnik a S,C,G, stb beosztás.
      A szerződésbe biztos, hogy nem foglalták bele az EU megtartását, sokkal inkább azt, hogy Lucas elképzeléseihez közeledjenek a dolgok (ugyanis az EU nagyon nem úgy alakult, ahogy ő alakította volna).

      Amint több fórumon is kifejtettem, A Jedi visszatér utáni történetek nagyon nagy részének mennie kellett, ha akarnak VII. epizódot. Az viszont engem is kicsit váratlanul ért, hogy tényleg, szó szerint az egész EU-t “elutasították”. Én arra számítottam, hogy szemezgetni fognak (ami még mindig megtörténhet, retrospektíven), de majd csak azután mérhetjük fel a változtatások mértékét, ha kijön az új film.

      A témában legfontosabb írásunkat itt találod:
      https://jedirend.com/2014/04/megszuletett-az-itelet-az-eu-rol/

      Itt pedig azt, ami a megmaradt EU-ról és az új könyvekről tudható:
      https://jedirend.com/2014/04/amit-az-uj-konyvekrol-tudni-lehet/
      https://jedirend.com/2014/07/sdcc-uj-regeny-christie-goldentol/
      https://jedirend.com/2014/06/mi-kanon-meg/

      A VII. epizódról amúgy hivatalosan nem tudunk sokat. Nem a könyveken alapul, benne lesz a Nagy Trió, 3PO, R2, és Chewbacca sem halott. Nem 40-50 évvel leszünk később, csupán 30-cal.
      https://jedirend.com/2014/03/az-ep7-30-evvel-a-rotj-utan-jatszodik-hivatalos/

      Ui.:
      “A Lucasarts elég szigorúan kezelte az eddigi hivatalosan(!) megjelent regényeket, ezért annyira egységes a Star Wars könyvek idővonala, rengeteg egymásra hivatkozással, és szinte egymásra épülnek. Ebből nekem az jön le, hogy lucasék egy elég szilárdan felépített idővonalra húzták a saga történetét…”
      Arról lehetne vitatkozni, hogy ez valóban és maradéktalanul teljesült-e eddig, de a Lucasfilm ígéretei szerint a jövőben ez várható, és nem csak a regényekkel, de minden mással is.

      Kedvelés

      • Ha így lesz szó szerint egy világ dől össze benem.
        Mindegy, reménykedjünk hogy ez csak etetés, és jó filmet csinálnak. Ha nem, akkor mehet a hobbit mellé…

        Kedvelés

      • “reménykedjünk hogy ez csak etetés, és jó filmet csinálnak”
        Ez a kettő nem függ össze, de amúgy nem etetés.

        Kedvelés

  6. Ajaj, ez nekem így elég rosszul hangzik. Persze, ezek egyelőre csak pletykák, de, ha igazak, úgy szomorú leszek. Most akkor fogjuk az eddigi Star Wars sztorikat, és mennek a kukába? Így olvasgatva a spoilereket, elég veszélyes dolgot csinál a Disney, mert, ha nem vigyáz írtózatos nagy bukás lesz a Star Wars VII szerintem. Nekem például ezek alapján nagyon nem fog tetszeni a történet, de majd meglátjuk. Amúgy most akkor a Lucas mégsem szált ki a buliból, mert sokszor hivatkoznak rá, hogy ő neki ez amúgy se tetszett, meg nem így tervezte. Arról volt szó, hogy ő eladta a Star Warst nem? Nem volt elég neki, hogy tönkre vágta az új trilógiát, most ezt is el akarja rontani? Komolyan szerintem őt már nem szabadna a Star Wars közelébe engedni.

    Kedvelés

    • Hát nem a kukába mennek, de a filmes kánon szempontjából nem számítanak majd.
      Olvasd el: https://jedirend.com/2014/04/megszuletett-az-itelet-az-eu-rol/

      Én kizárt dolognak tartom, hogy bukás lehetne a VII. epizód. Akkora brand a Star Wars és akkora a hype, hogy mindenki, akit egy kicsit is érdekel, az meg fogja nézni (Á la Baljós árnyak). Maximum a kritikák húznák le, és a bevételkiesés csak az utánakövetkező filmeknél látszódna meg.

      Ha minden igaz, Lucasnak eredetileg voltak tervei a következő két trilógiára. Elméletileg a VII-IX.-ből írt egy treatmentet, és a céggel együtt azt is eladta a Disney-nek. Ráadásul, mivel a filmet nem a Disney készíti, csupán szponzorálja, hanem a Lucasfilm és Abrams, elképzelhető, hogy részben hűek maradnak az eredeti sztorijához. De aktívan nem szól bele semmibe, és döntési joga sincsen.

      “tönkre vágta az új trilógiát” Azért gondoljunk már bele, hogy a Star Wars az ő szerzeménye. Nem igazán tartom fair dolognak haragudni rá, mert valami olyat csinált, ami éppen nem tetszik… Ha ő nincs, egyáltalán nincs Star Wars.

      Kedvelés

      • Lehet, hogy az ő szerzeménye, de az előzmény trilógiával bebizonyította, szerintem, hogy már egyáltalán nem érdekli ez az egész, unja már, és csak a pénzt látja benne, elég megnézni az első két részt, ordít róluk a hanyagság, nemtörődömség. Szerintem is sokan meg fogják nézni, ez igaz, már csak azért is mert “Star Wars az jó, és kész”. De ezzel nagyon sok rajongót veszíthetnek el, akik az ez után jövő filmeket már nem biztos, hogy meg fogják nézni, esetleg letöltik.

        Kedvelés

      • Én nem látom őt egy olyan pénzéhes harácsolónak, mint sokan. Szerintem a Baljós árnyak idejére már bőven volt annyi pénze, hogy az ükunokái is boldogan éljenek. Az, hogy a Disney-bizniszből nyert pénz nagy részét eljótékonykodta, a szememben csak ráerősít erre a képre. Nem tartom olyan hihetetlennek, hogy szimplán csak szerette volna befejezni a művét. Az már más kérdés, hogy esetleg az új trilógia idejére kiderült róla, hogy nem olyan jó író/rendező, mint valaha volt, illetve rosszul választja meg a célközönséget… Rosszindulatot nem látok mögötte, hálátlanságot viszont annál többet a rajongók részéről. (Ugyanez a véleményem Spielbergről és a negyedik Indy-filmről is.)

        A Baljós árnyak után is sokan mondták, hogy nem nézik meg a többit, mégis sikeresek lettek. Ezt a hat filmet szerintem már akkor is letolja a Disney, ha a felét úgy is fogadják, mint az előzményeket. A későbbiek viszont veszélybe kerülhetnek.

        Kedvelés

      • Szerintem régen sem volt annyira nagyon jó rendező, csak volt körülötte egy csomó ember aki visszafogta a baromságait. Amúgy abból amit mondasz, hogy szerette volna befejezni a művét, látszik, hogy mennyire nem érdekli az a rengeteg Star Wars rajongó. Csak azzal foglalkozik, hogy a saját maga dolgait megcsinálja, az, hogy közben a Star Wars VI után is kialakult egy csomó történet, amit elfogadtak a rajongók, hogy úgy volt, már hidegen hagyja. Hálátlanság?, tudtommal annyi pénze van, hogy elkölteni se bírja, és ezt a pénzt mind a rajongóktól szedte össze. Nem gondolod, hogy megérdemelnének egy elhibázott előzmény trilógia után, ők is valamit, ami tényleg jól sikerült?

        Kedvelés

      • Mindenképpen kreatívabb volt, mind öreg éveire. Nem hiszem, hogy emberek fogták vissza, sokkal inkább a kis költségvetés (bár a stúdiófőnököket is lehet embereknek hívni…ha nagyon muszáj).

        Igen, akkor itt megint eljutunk az örök kérdéshez: kié a mű? Az alkotóé vagy a közönségé? Én azt vallom, hogy közös tulajdon, de végül az alkotóé az utolsó szó (ahogy az első is). Nem azt mondom, hogy Lucas mindent tökéletesen kezelt (ettől nagyon messzire van az igazság), de ő is csak ember. A legnagyobb hibát ott követte el, hogy hagyta az EU-t aránylag kontrollálatlanul nőni, főleg a korai években, mikor tudta, hogy folytatni akarja a filmeket.

        Hálát nem csak pénzben lehet kifejezni…

        De, teljes mértékben egyetértek, megérdemlünk egy jobban sikerült trilógiát.

        Kedvelés

      • Az én véleményem az, hogy a filmek, történetek, könyvek stb a közönségnek készülnek, mivel ők fognak általuk szórakozni, és nem mellesleg ők adnak ki érte pénzt, és ezt tiszteletben kéne tartani, és minőséget adni nekik. Nyilván az alkotó is szeretné megvalósítani az ötleteit, de , ha csak azzal foglalkozik, hogy saját magának készít filmet , akkor ne csodálkozzon, hogyha fikázni fogják, egyébként jogos dolgokért.

        Kedvelés

      • Persze, az gondolom minden írónak, rendezőnek a fejében van, hogy de jó lenne, ha tetszene mindenkinek, vagy legalább a rajongóknak… de legbelül szerintem, jobb esetben, mindenki magának alkot.
        A rosszabb eset, amikor valóban csak a megfelelési vágy és/vagy a pénz hajt, ilyenkor nem jár olyan jól a közönség (Hollywood 80%-a).

        Én nem azt mondom, hogy ne éljünk kritikával, csak a nagy “fikázás” közepette ne felejtsük el azt a sok jót se, amit kaptunk tőle (én legalábbis sokat kaptam).

        Kedvelés

  7. Én is úgy látom, hogy George-t túlságosan is gyakran bírálták az évek alatt, gyakran túlságosan is vállalhatatlan hangnemben. Tényleg érdekes kérdés, hogy kié a mű, az alkotóé, vagy a közönséggé. Én is azzal értek egyet, hogy bár ez egy közös dolog, az utolsó szó mégis az alkotóé. Az pedig, hogy a valaki szerint rossz irányba vitte a történetet, annyira szubjektív.
    Nekem pl. kifejezetten tetszett az új trilógia a hibái ellenére is. Sőt a III. epizód teljes egészében felér a régi trilógiához, sok tekintetben felül is múlja a IV. epizódot.

    Egyáltalán nem igaz, hogy egy rajongó/olvasó/néző mindig jobb döntéseket tud hozni, mint az a személy, aki az egész történetet megálmodta. Ott vannak pl. a Holmes történetek. Az író remekül lezárta a történetet a főhős halálával, de ez egyeseknek nem tetszett, ezért meg kellett “mentenie” őt a haláltól.

    Kedvelés

  8. Egyetértek Kalevala-val abban, hogy George legnagyobb hibája az volt, hogy felügyeletlenül hagyta az EU-t. Ő mindig is azt vallotta, hogy támogatja a világ ilyen irányú bővítését, de saját művei szempontjából azokat nem tartja “mérvadónak”. A probléma azzal volt, hogy ezt nem hangoztatta eléggé.
    Ez a negatív hullám, melyet az új trilógia is elindított, véleményem szerint sok esetben megalapozatlan, vagy téves tényeken alapul (egyes esetekben simán “divat”). Itt nem arról van szó, hogy valaki ne fejezhetné ki sajnálkozó véleményét az EU figyelmen kívül hagyása miatt. Én is sajnálok sok EU történetet . Bár az igazság az, hogy egyáltalán nem dobják ki az EU-t, hanem egy másik kategóriába helyezik. Nagyjából ugyanaz lesz, mint régebben, mindössze sokkal hivatalosabban.
    De sajnos rengeteg olyan hozzászólást olvastam, amiből kiderül, hogy az írója nem is ismeri a tényeket és inkább egyes részletek alapján alkot véleményt, amivel önmagában nem lenne baj, de sokan “na én majd megmondom a tutit-leszólok mindenkit formában” teszik mindezt.

    Kedvelés

  9. Azért, ahhoz, hogy mennyi mindent adott nekünk Lucas, hozzáfűzném, hogy azért nem egyedül dolgozott. Gondolok itt a díszletkészítőkre, jelmezkészítőkre, színészekre, animátorokra. Ő nekik is köszönhetjük, hogy annak idején a Star Wars olyan lett amilyen.

    Kedvelés

    • Nem is állítottam, hogy csak Lucasnak köszönhetjük a Star Warst (bár tény, hogy nagyjából ő az egyetlen, aki nélkül tényleg nem lenne semmilyen formában), de Doug Chiangot vagy John Knollt nem is szokás szidni…

      Kedvelés

Hozzászólás