Star Wars színészek közös filmjei

Itt egy olyan listát találsz, ami felsorolja azokat a nem Star Wars témájú filmeket, amelyekben több Star Wars-színész is szerepelt. (Mivel ez saját gyűjtés, kérlek, ne tüntesd fel más oldalon, de hivatkozni lehet rá!)

• Jane Got a Gun (2015); Nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, hogy nem csak két SW-színész tűnik fel egy filmen belül, hanem rögtön három. A 2015 februárjában bemutatásra kerülő filmben ugyanis Natalie Portman (Padmé), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi – Ep1-Ep3) és Joel Edgerton (Owen Lars – Ep2-Ep3) is szerepelni fog.

• Hogyan rohanj a veszTEDbe (2014); A film főgonoszát játszó Liam Neeson (Qui-Gon Jinn) mellett két mondat erejéig feltűnik a filmben Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi – Ep1-Ep3) is, méghozzá a vásáros jelenetben, ennek nem más az oka, mint az, hogy amikor a filmet forgatták, ő a szomszédos forgatáson dolgozott, és beugrott egyet lazítani.

• Llewyn Davis világa (2013); Nem a 7. Star Wars film az első, melyben együtt szerepel Oscar Isaac és Adam Driver, hanem a Coen fivérek Oscar díjra jelölt drámája. Isaac magát a címszereplőt keltette életre, míg Driver Al Codyt formálta meg.

• Az óriásölő (2013); Fantasy film nem nagyon van Warwick Davis (Wicket – Ep6) nélkül, ebben éppen egy óriásokról szóló történetet kelt életre a társulatával. Az igazi óriásokkal pedig Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi – Ep1-Ep3) küzd meg.

• Gyakornokok (2013); A kisfőnököt alakító Rose Byrne (Dormé – Ep2) mellett feltűnik még Tiya Sircar (Sabine – Rebels) is, aki a két főszereplőnek (Owen Wilson és Vince Vaughn) elmondja, hogy cosplayes körökben ők lennének a legjobb Luke és Han.

• A hobbit – Váratlan utazás (2012); A Gyűrűk Ura trilógia előzményeként szolgáló filmben ismét feltűnik Szarumán (Christopher Lee – Dooku gróf). A főszereplő Tölgypajzsos Thorint pedig az a Richard Armitage játssza, aki szerepelt a Baljós árnyakban, ugyan csak egy nagyon kis szerep erejéig – egy naboo-i pilótát alakított.

• Cowboyok és űrlények (2011); Harrison Ford (Han Solo) játssza a film egyik főszerepet, Dolarhyde ezredest, aki az idegenek által elrabolt városiak kiszabadítására induló csapatot vezeti. Ehhez a csapathoz csatlakozik a város lelkésze, akit Clancy Brown (Savage Opress – TCW) alakít.

• Zöld Lámpás (2011); Ebben a DC képregényéből készült szuperhősfilmben Clancy Brown (Savage Opress – TCW) kölcsönzi Parallax, a intergalaktikus gonosz hangját, aki kiszabadul börtönéből. Az őt korábban bebörtönöző Lámpás, Abin Sur (Temuera Morrison – Jango Fett, klónok) megpróbálja újból megállítani, de végül ez a feladat másra hárul, az új Lámpásra, Hal Jordanre.

• Amerika kapitány: Az első bosszúálló (2011); Samuel L. Jacksonnak (Mace Windu) bérelt helye van már a Marvel-filmekben, ezért – még ha csak pár perc erejéig, de – feltűnt az Amerika kapitányban is Nick Furyként. A karaktere sajnos már nem találkozhatott a Richard Armitage (naboo-i pilóta – Ep1) által alakított Heinz Krugerrel.

• Vasember & Vasember 2 (2008, 2010); A Marvel Cinematic Universe első és harmadik filmjében első alkalommal tűnik fel Samuel L. Jackson (Mace Windu) mint Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. igazgatója. Jon Favreau (Pre Vizsla – TCW) játssza Happy-t, Tony Stark “testőrét”. Mellékesen ő volt a rendezője is a filmeknek.

• Robin Hood (2010); A Russel Crowe főszereplésével készült sokadik Robin Hood feldolgozásban két olyan színész is szerepelt, akik a 2015-ös 7. epizódban is fel fognak tűnni. Max von Sydow volt Sir Walter Loxley, Oscar Isaac pedig John herceg.

• Alice Csodaországban (2010); Tim Burton filmjeinek gyakori szereplője Christopher Lee (Dooku gróf), aki ebben a fantasyban nem mással szerepel együtt, mint egykori gonosztevő társával, Marton Csokassal, aki A klónok támadásában Kisebb Poggle hangját kölcsönözte.

• New York, I Love You (2009); A New York, I Love You sok-sok apróbb történetet mesél el, és egy-egy ilyen történetben bukkan fel Natalie Portman (Padmé) és Hayden Christensen (Anakin Skywalker). Sajnos nem közös a sztorijuk, de biztos mindenkit kárpótolni fog a többi szereplő, akik mindannyian ismert színészek.

• Fanboys – Rajongók háborúja (2009); A film 1998-ban játszódik, mikor négy jóbarát elhatározza, hogy betörnek Lucas házába és megnézik a Baljós árnyakat. Szorítja őket az idő, hiszen az egyikük halálos beteg. Egy doktornő szerepében feltűnik Carrie Fisher (Leia Organa – Ep4-Ep6) és Billy Dee Williams (Lando Calrissian – Ep5-Ep6) is, aki egy bírót alakít. A film végén Ray Park (Darth Maul – Ep1) is előkerül, aki a Skywalker Ranch egyik őrét játssza.

• Narnia Krónikái: Caspian herceg (2008); Már az első részben is Liam Neeson kölcsönözte az eredeti hangját Aslannak, a mindenkit megmentő hős oroszlánnak, és a második részben szintén megkapta a szerepet, mellette pedig új karakterként tűnik fel a Nikabrikot megtestesítő Warwick Davis. Neeson a Baljós árnyakban Qui-Gon Jinnt, Obi-Wan mesterét játszotta.

• Jumper (2008); A film főszereplője Hayden Christensen egy különleges képességekkel bíró fiatalembert alakít, aki képes saját magát “teleportálni” ide-oda a világban. Azonban sokaknak szemet szúr a fiú, és az őt üldöző csapat vezetőjét nem más alakítja, mint Samuel L. Jackson.

• Marie Antoinette (2006); Sofia Coppola filmjében feltűnik A klónok támadásában udvarhölgyet (Dormé) játszó Rose Byrne. Sofia Coppola a Baljós árnyakban szintén udvarhölgyet alakított, a karakter neve Saché volt.

• Mennyei királyság (2005); Liam Neeson ismét egy lovag bőrébe bújt ebben a 2005-ös filmben, bár most nem ment olyan messzire, csak a 12. századi Jeruzsálembe. A filmben rajta kívül még egy számunkra érdekes személy tűnik fel, ő nem más, mint Marton Csokas (Kisebb Poggle).

• Artúr király (2004); Egy újabb 2004-es film, mely új szemszögből mutatja be az Artúr-mondakört, beleszőve egy szerelmi háromszöget Artúr, Guinevere és Lancelot között. A filmben feltűnik az Ep2-3 Owen Larsát alakító Joel Edgerton, mint Gawain és az Artúr király szívszerelmét megtestesítő Keira Knightley (Sabé – Baljós árnyak).

• Trója (2004); A 2004-es szuperprodukcióban Brad Pitt és Orlando Bloom mellett is feltűnik két Star Wars vonatkozású színész, az egyikük Julian Glover (Veers tábornok – A Birodalom visszavág) Triopas szerepében, a másik pedig Rose Byrne (Dormé – A klónok támadása), aki Briseist alakítja.

• Igazából szerelem (2003); A szerelem nem csak New Yorkban bukkan fel, hanem Londonban is, ahol szintén vannak, akik szerencsésebbek benne, vagy éppen szerencsétlenebbek. A több hírességet is felvonultató karácsonyi komédiában Liam Neeson (Qui-Gon Jinn – Baljós árnyak) és Keira Knightley (Sabé – Baljós árnyak) is szerepel.

• Atomcsapda (2002); A történetet egy megtörtént eset ihlette. A nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró régi parancsnokának, Mihail Polenin kapitánynak (Liam Neeson) a helyére a Harrison Ford által megformált Vostrikov kapitányt nevezik ki, a film az ő hősiességét követi nyomon.

• Harry Potter és a titkok kamrája (2002); A Harry Potter filmfolyamban Warwick Davis (Wicket – A Jedi visszatér) játssza a pöttöm Flitwick professzort, aki bűbájtant próbál a varázsló- és boszorkánynövendékeknek tanítani. Ebben a részben feltűnik A Birodalom visszavágban Veers tábornokot megtestesítő Julian Glover, de csak mint Aragog, az akromantula hangja.

• Jay és Néma Bob visszavág (2001); A mozinézőket elég rendesen megosztó botrányfilmben Star Wars utalásokon kívül feltűnik az apáca jelmezbe bújt Carrie Fisher és a nevetséges főgonoszt alakító Mark Hamill is, fénykarddal a kezében.

• Wing Commander – Az űrkommandó (1999); A sikeres videojáték-sorozatból készült filmben Freddie Prinze Jr. (Kanan Jarrus – Rebels) játssza Christopher Blair főhadnagyot, aki az idegen invázió ellen védi a Földet. Blair fedélzeti számítógépének, Merlinnek a hangja pedig nem más, mint Mark Hamill (Luke Skywalker). Ez csupán egy tiszteletbeli cameo, hiszen Hamill korábban három játékban (1996-1997) és egy animációs sorozatban is játszotta Blairt (képen).

• Az Álmosvölgy legendája (1999); Christopher Lee (Dooku gróf) több Tim Burton filmben is feltűnt már, a most említettben éppen Johnny Depp kissé begyöpösödött főnökét alakítja, aki elküldi az ifjú nyomozót Álmosvölgybe, ahol egy fej nélküli lovas ritkítja a lakosságot. A kisváros orvosa nem más, mint Ian McDiarmid (Palpatine/Darth Sidious).

• Hat nap, hét éjszaka (1998); Harrison Ford (Han Solo) ebben a filmben is egy pilótát alakít, bár nem űrhajót vezet, és kicsit már benne van a korban is. Egy lakatlan szigeten zuhan le gépével, és utasával, ahol összefutnak néhány kalózzal, közülük az egyik nem más, mint Temuera Morrison (Jango Fett).

• Elátkozottak faluja (1995); Egy amerikai kisvárosba földönkívüliek érkeznek, és miután az általuk megtermékenyített nők megszülik a félig földönkívüli gyerekeiket, az utódok nekilátnak előkészíteni a terepet a hatalomátvételhez. A kisváros lakói között pedig nem mások bukkannak fel, mint Mark Hamill (Luke Skywalker) és Meredith Salenger (Barriss Offee – TCW).

• Férfias játékok (1992) & Végveszélyben (1994); A Tom Clancy regényein alapuló filmekben Harrison Ford (Han Solo) Jack Ryan CIA-ügynököt alakítja, aki állandó harcot folytat a terroristákkal, miközben próbálja védeni azt, ami a legfontosabb számára, a családját. Mindkét filmben James Earl Jones (Darth Vader hangja) játssza Ryan felettesét, James Greer admirálist. A Férfias játékokban Robby Jackson parancsnok szerepében melléjük csapódik Samuel L. Jackson (Mace Windu) is.

• Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989); A főszereplő Harrison Ford mellett még két Star Wars színész is felbukkan a harmadik Indy-filmben, az egyik a főgonoszt alakító Julian Glover (Veers tábornok – A Birodalom visszavág), a másik pedig Michael Sheard, aki Adolf Hitler bőrébe bújuk, a Star Warsban pedig Ozzel admirális megformálója.

• Hammer horrorok és más filmek; Peter Cushing (Tarkin – Ep4) és Christopher Lee (Dooku gróf – Ep2-Ep3) több, mint 20 filmben játszottak együtt a negyvenes évek végétől a nyolcvanas évek elejéig. Az akkori szörnymozik meghatározó párosa voltak. Három Drakula-filmen üldözte végig Cushing Van Helsingként (vagy az egyik leszármazottjaként) a Drakulát alakító Lee-t (1958, 1972, 1973). Találkoztak Múmia (1959), Frankenstein (1957), Dr. Jekyll (1971) és Sherlock Holmes (1959) feldolgozásokban is. A legtöbbször Cushing volt a protagonista és Lee a gonosztevő.