A Régi Köztársaság lovagjai


Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #13
A félelem napjai – #1

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #14
A félelem napjai – #2

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #15
A félelem napjai – #3

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #16
A harag éjszakái – #1

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #17
A harag éjszakái – #2

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #18
A harag éjszakái – #3

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #19
A gyűlölettől kábultan – #1

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #20
A gyűlölettől kábultan – #2

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #21
A gyűlölettől kábultan – #3

Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai #22
A szenvedés lovagjai – #1

Ami nyomtatásban megjelent…

A galaxis forrong és kavarog. Közel négyezer évvel Luke Skywalker születése előtt a mandaloriai háborúk a végsőkig igénybe veszik a Régi Köztársaság erőforrásait. Mivel a köztársasági erők jelentős része a harcvonalakon küzd, a peremvidék rendszerein lassan eluralkodik a törvénytelenség. Taris bolygóváros, az egykoron virágzó kereskedelmi központ bűnbandák háborúinak csataterévé változott. Ahogy mindenütt, a Köztársaság a Tarison is kizárólag a jedi lovagokra támaszkodhat, hogy fenntartsák a rendet.

De néhány, a hadvezetéssel elégedetlen lovag a jedik nagyobb szerepvállalása mellett érvel, és másokat is támogatásra buzdít. Ezek a lovagok – és tapasztalatlan tanoncaik – akik az otthoni rend fenntartásáért küzdenek…

(0. rész www.halozsak.hu ) A Tarisi Jedi Akadémia öt padawanjának egyike, Zayne Carrick attól tart, hogy nem fogja elnyerni osztálytársaival együtt a lovagi címet. Mégpedig jó okkal fél: megbízatását, hogy elkapja a kisstílű snivvián szélhámost, Gryphet, nem sikerül teljesítenie…

(1. rész) Zayne végül nyakon csípi Gryphet, ám a hajsza miatt lekési a Jedi Templomban rendezett avatási ceremóniát. Amilyen gyorsan csak tud, odasiet abban a reményben, hogy a sikeres küldetéssel segíthet valamennyit a helyzetén.

Ám semmi sem segíthet megértenie, amit az odaérkezésekor lát: négy padawan társa holtan hever mestereik lába előtt. – Elkéstél! – jegyzi meg Lucien, Zayne mestere. Zayne kereket old… De hová menekülhetne?

(2. rész) A Tarison a mesterek képviselik a törvényt – ők viszont az egész világ előtt Zayne-t tették felelőssé a padawanok lemészárlásáért.

Zayne egyetlen esélye, ha kijut a bolygóról, és felgöngyölítheti az idáig vezető események fonalát, hogy megtudja, képzésük során mit láthatott a barátaival, ami ily végzetesen megpecsételte a sorsukat. Ebben egyetlen segítőtársa épp Gryph, a szélhámos, akinek szintén menekülnie kell. Ahhoz, hogy elszökhessen a Tarisról, előbb a nyomorúságos Alsóvárosba kell eljutniuk – azonban a mesterek épp erre számítanak…

(3. rész) Gryph elvezeti Zayne-t két árkániaihoz, mert azt reméli, ők segíthetnek elmenekülni a bolygóról. A csak Táborverőként ismert, zavarodott elméjű feltaláló, és védelmezője, a vad Jarael azonban nem szívesen segítenek. Ám amikor Zayne mesterei rajtuk ütnek, az árkániaiak hirtelen cselekvésre szánják el magukat – és hőseinkkel együtt meglépnek a bolygóról!

De az árkániaiak álcázott tarisi otthona – az Utolsó Esély nevű hulladékszállító – évek óta nem repült. És végképp nem kellett szembenézni az űrben ellenük induló köztársasági hajókkal…

(4. rész) Zayne holokapcsolatba a lép a Renddel, hogy azok járjanak közben az érdekében, de elutasítják, ezért úgy határoz, hogy tovább nyomoz. Ütött-kopott szállítóhajójukon a Zsivány holdra, egy meteor- lyuggatta kisbolygóra menekülnek, ahol egykor mesterei “záróvizsgának” vetették alá őt és társait. Ám alighogy rálel a T1-LB (Elbee) nevű droid roncsaira, aki esetleg rávezethette volna a talány megoldására, Zayne mestere Lucien rájuk talál, és a tarisi rendőrséget is magával hozza…

(5. rész) Gryph az utolsó pillanatban menti meg a társaságot az Utolsó Esély segítségével. A fedélzeten Elbee feltárja a titkot, hogy miközben mesterei meditáltak, rémisztő álmot láttak – miszerint egyik tanítványuk elpusztítja a jedi rendet.

Miután ráébred, hogy egész életében üldözni fogják, Zayne egyetlen kiutat lát maga előtt. Hogy megváltsa menekülttársai szabadságát, feladja magát a Tarisra. a társaival korábban végző mesterekhez visszatérő mesterekhez visszatérni készülő fejvadásznak…

(6. rész) Zayne a mesterek elé viszik, ahol kiderül, hogy a jedik frakciókra szakadtak – melyek egyike az a titkos szövetség, amelynek tagjai attól félnek, hogy az ifjú Zayne Carrick a galaxisra szabadíthatja a sith-eket. Miután a mesterek halálra ítélik, Jarael és társai az utolsó pillanatban megmentik, és elviszik Zayne-t a Tarisról.

Hogy kicsússzanak a törvény kezéből, a frontvonalra indulnak, ahol a mandaloriai és a köztársasági erők küzdenek egymással. Ám a káosz, amelyet maguk mögött hagytak a Tarison, akár a háború kimenetelét is befolyásolhatja…

(7. rész) Mivel a mandaloriai haderők előrenyomulása látszólag megakadt a köztársaság határánál, a Vanquo nevű bányabolygó időleges biztonságot nyújt a törvény keze elől.

Időlegeset, hiszen hirtelen vége szakad az állóháborúnak, erre pedig nem számított sem Zayne, sem a barátai. A Vanquo immár nem a front mögött húzódik, hanem a mandaloriai ostrom célpontja!

Az időzítés a legkellemetlenebbül a Táborverő védelmezőjét, Jaraelt érinti, akit a mandaloriaiak jedinek néznek és magukkal ragadnak. Zayne reményei, hogy hajójukkal kimentség őt, pillanatok alatt szertefoszlanak, amikor az Utolsó Esélyt elköti a mandaloriai ostromlók egyike!

(8. rész) Ezalatt a Tarison megtudjuk, hogy egykor Lucien Draay mester a jedi rend négy legkiválóbb látnokával együtt őrködött éberen a sith-ek visszatérésének nyomait figyelve. Hetekkel ezelőtt, miután egy látomásból arra következtettek, hogy egyik saját tarisi tanítványuk a Rend pusztulását okozza majd, az öt mester elkeseredett lépésre szánta el magát: gyilkolni fognak.

Ám az egyik tanonccal, Zayne Carrickkel nem sikerült végezniük – és azóta minden balul sül el. A gyilkosság gyanújába kevert Zayne elszökik, amivel láncreakciót indít el. Az állampolgári rend összeomlik a Tarison. A mandaloriaiak pedig, akik korábban gyengeséget színleltek a határvillongások során, kihasználják a zavart, és egész haderejükkel a rátámadnak a Köztársaságra.

Lucient és társait hazarendelik, hogy magyarázatot adjanak cselekedeteikre a Jedi Főtanács és egy titokzatos idegen alak előtt…

(9. rész) Eközben kezdetét veszik a Mandaloriai Háború. A Vanquón hőseinknek épp, hogy sikerül felugraniuk az induló Utolsó Esélyre, melyet egy mandaloriai vezet. Furcsállják is, hogy a többi támadó miért veszi tűz alá a hajót. Kiderül, hogy a Rohlan nevű pilóta is szökevény, így egyelőre szövetséget köt Zayne-ékkel. Elmondja, hogy Jaraelt bizonyára a Flashpoint nevű állomásra vitték, ahol az ördögi mandaloriai kutató, Demagol kísérleteinek készülnek alávetni őt…

(10. rész) A kis csapatnak Rohlan és egy Squint nevű fogoly jedi segítségével sikerül kiszabadítania a Flashpointon fogva tartott jediket és Jaraelt.

(11. rész) Zayne-ék ezután Telerath bankbolygójára utaznak, Gryph itt szeretne hozzájutni a félretett pénzéhez. Mivel számláját befagyasztották, amikor Zayne-nel együtt gyilkosságért kezdték körözni, Gryph egyszerű megtévesztő akciót ötlött ki a pénz visszaszerzésére.

Ám Gryph nem számolt azzal, hogy két ithori gengszter, a Moomo fivérek is a Telerathon lesznek. Arra pedig végképp nem számított, hogy elrabolják Arvant, a bankárt, aki a tranzakciót lebonyolította volna. Ahogy azt sem sejthették előre, hogy a bankár nem más, mint Zayne édesapja, amire az ifjú jedi-tanonc is rájön, amikor sikertelen kísérletet tesz a kiszabadítására.

(12. rész) Az első kísérlet balul sül el, de Zayne nem adja fel, és Gryph segítségével csavaros tervet eszelnek ki a fogolyszabadításra, amely sikerrel is jár. Zayne apjának elbeszéléséből később megtudják, hogy nem véletlenül került erre a bolygóra, hiszen a bank, ahol dolgozott részben a Draay tröszt – Lucien mester családjának a cége – kezében van, és a mester így próbált csapdát állítani Zayne-nek. A szökés után, hogy nehezebben férhessenek hozzá ellenségei, Zayne a Danooine-i jedi akadémiára küldi édesapját…

Írta: Recsi