Canon

Hogy megértsük a canon és a hivatalos eseménysor fogalmát, a teljes Star Wars legendára úgy kell tekinteni, mint történetek tucatjaira, melyeket különböző emberek írtak „múltbeli” eseményekről. Míg egyes történetek megbízhatóbbak, mint mások, a teljes „történelem” ezek együttes figyelembevételével alakul ki. Figyelembe kell még venni azt is, hogy ezek a történetek csupán – történetek. Számos elkerülhetetlen hiba merül fel a történetek megírásakor, egész egyszerűen abból az okból, hogy a különböző szerzők különböző módon mesélik történeteiket, és nincs idejük, vagy forrásaik arra, hogy tökéletesen elsimítsák az esetleges ellentmondásokat.

Az egyes történetek besorolásának legegyszerűbb módja az Expanded Universe (kibővített univerzum) fogalma. Ide tartozik minden, a hat filmen kívüli anyag.

2000-ben a Lucas Licensing Leland Chee-t bízta meg, hogy készítsen az addig megjelent anyagokból egy történeti adadbázist, mely a Holocron (holokron, nehogy valami idióta elkezdje c-vel írni) nevet kapta. A Holocron követi az addig érvényben lévő canon-szabályozást, de az adatbázis lehetőségei megengedik, hogy az egyes események, nem pedig a történetek maguk legyenek besorolva.

A Holocron-adatbázis mindegyik eseményhez egy betűt kapcsol (G, T, C, S vagy N), attól függően, hogy az események mennyire illeszthetők be a hivatalos eseménysorba. Ezeket a betűket nem hivatalosan a canon-szintek megnevezésére használják: G-canon, T-canon, C-canon, S-canon és N-canon. Chee maga alkotta meg ezt a szabályozást.

A G, a T, a C és az S alkotják a teljes Star Wars eseménysort. Minden szint automatikusan felülírja az alatta lévőt – például Boba Fett eredettörténetét A klónok támadása gyökeresen megváltoztatta, és így a korábbi, alacsonyabb szintű anyagok már nem vehetők figyelembe. Viszont ez az elv nem mindig lép életbe, és az egyes ellentmondásokkal külön-külön foglalkoznak.

  • G-canon: George Lucas canon. A hat epizód, és minden más, amit Lucas maga bocsátott a Lucas Licensing rendelkezésére (mint a kiadatlan gyártási jegyzetek, melyeket vagy ő, vagy a gyártási osztály alkot, és sosem kerülnek nyilvánosságra). Azok az elemek, amiket Lucas alkotott meg, a filmek regényváltozataiban, a kiegészítő könyvekben, és más forrásokban is G-szintűek, de bármi más, amit a művek szerzői alkottak meg, C-szintű. Amikor a filmek különféle változataiban van eltérés, mindig a legkésőbb kiadott változatot kell figyelembe venni, mivel ezek hibákat javítanak ki, vagy a két trilógia közti különbségeket hivatottak elsimítani, és ezek fejezik ki a leghűbben Lucas pillanatnyi álláspontját az univerzumról. A DVD-ken található kimaradt jelenetek is G-szintűek, hacsak nincsenek ellentmondásban a végleges filmmel.
  • T-canon: televíziós canon. Ide tartozik A klónok háborúja mozifilm, a két tévésorozat, és a majdani élőszereplős TV-sorozat. A rangsorban Chee állítása szerint közvetlenül a C szint felett áll.
  • C-canon: eseménysor-canon. A korunkbeli és néhány régi kiadvány alkotja: könyvek, képregények, játékok, rajzfilmek, TV- és videofilmek stb. A játékok különleges helyzetet élveznek. Általában csakis a történet C-szintű, viszont maga a játékmenet nem. Felkínálhatnak nem hivatalos választási lehetőségeket is – pl. hivatalosan férfi karakternek női nemet is lehet választani. A C-canon elemeket a filmekben való szerepeltetés G-szintre emeli: többek között a Coruscant neve, Quinlan Vos és Aayla Secura is ide tartozik.
  • S-canon: másodlagos canon. Az ezekben szereplő elemeket a korunkbeli szerzők tetszés szerint használhatják fel. Ide tartoznak a régi Marvel képregények, melyek készítése során még nem voltak erőfeszítések a hivatalos eseménysor létrehozására. Néhány N-canon történetet is tartalmazhatnak, valamint egyéb nem hivatalos dolgokat. Sok régen S-szintű történetet emeltek C-szintre azok a szerzők, akik tiszteletben tartották ezeket, és sok régi mű létrehozásától fogva hivatalosnak számít.
  • N-canon: nem-canon. A “mi lenne-ha” történetek (mint például a Végtelen lehetőségek képregények) és bármi más, ami ellentmond a magasabb szintű anyaggal, ide tartozik. Az N az egyetlen szint, ami nem hivatalosnak számít. A canonból törölt anyagok, az egyéb kimaradt jelenetek, vagy a művek, melyeket végül nem írtak meg, is ide tartoznak, hacsak egy magasabb szintű mű nem hivatkozik rájuk.

Fordította: Kither Deckel
Forrás: Wookieepedia

5 hozzászólás a(z) “Canon” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

^^ ;) :wtf: :wow: :star: :sexy: :omg: :love: :love3: :love2: :lol: :kiss: :heart: :ehh: :angry: :angel: :aha: :S :P :D :/ :) :( :$