Elhunyt Irvin Kershner

November 27-én – 87 éves korában –  elhunyt A Birodalom visszavág rendezője, Irvin Kershner.

Kershner 1923-ban született a pennsylvaniai Philadelphiában. A Dél-Kaliforniai Egyetemen szerzett diplomát, karrierje az 50-es években indult, amikor dokumentumfilmeket készített az Egyesült Államok Információs Szolgálatának Iránról, Görögországról és Törökországról. Miután visszatért az Államokba, olyan sorozatokon dolgozott rendezőként, mint a The Rebels (1959-1961), a Cain’s Hundred (1961), a Ben Casey (1961) vagy a Naked City (1962-1963).

Ezt követően kezdett el filmeket készíteni. Néhány a legismertebb munkái közül: Hoodlum Priest (1961), The Luck of Ginger Coffey (1964), A Fine Madness (1966), Up the Sandbox (1972). Raid on Entebbe (1976) című filmjét kilenc Emmy-díjra jelölték, melyek között a Legjobb rendezés is szerepelt. Valamint ő rendezte a Laura Mars szemei (1978) című filmet, melynek a főszerepeiben Faye Dunaway és Tommy Lee Jones látható.

Legismertebb rendezése mégis a Star Wars filmek talán legjobban sikerült darabja, A Birodalom visszavág (1980). Ő az egyetlen olyan rendező, aki Star Wars és James Bond (Soha ne mondd, hogy soha, 1983) filmet is rendezett. Két különböző sci-fi franchise folytatását is elkészíthette, az egyik ugyebár A Birodalom visszavág, a másik pedig a Robotzsaru 2 (1990).

Kershner halálával kapcsolatban rengeteg híresség fejezte ki részvétét, többek között Kyle Newman, a Fanboys rendezője, Katie Lucas, Seth Green, Milo Ventimiglia, Simon Pegg, Daniel Logan, Anthony Daniels, Elijah Wood, Colin Hanks és még sokan mások.

Nyugodjék békében!

4 thoughts on “Elhunyt Irvin Kershner

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s