Februári képregény

Igen, tudom, hogy március van már… De ha minden jól megy, a 2011-es év első magyar képregénye a jövő héten a boltok polcaira és az előfizetők postaládáiba fog kerülni. 🙂 Búcsúzik a Legacy, de helyette itt van a réges-régi A Birodalom árnyai és tovább folytatódik A Régi Köztársaság lovagjai sorozat. Itt van néhány kép ízelítő gyanánt. 🙂

4 thoughts on “Februári képregény

 1. Nem vágom mér ilyen nagy szám ez a Birodalom Árnyai, én még anno olvastam a Hálózsákon. Lehet ha olvastam volna a könyvet vagy játszottam volna a játékkal másképp gondolnám de egyelőre nem értem.
  Apropó ismer vki oldalt ahol angolúl megtalálom a Legacy kimaradt részeit mint pl. a Hálózsákon?

  Kedvelés

 2. A Birodalom Árnyaiból érdemes a könyvet is elolvasni, mert a képregény nem a könyv képregényadaptációja. Az igazság az, hogy abban az időben nem volt ilyen SW dömping. Amikor a Birodalom Árnyai megjelent, még alig volt pár magyar SW könyv és a rajongóknak nagyon nagy dolog volt bármilyen új magyar nyelvű cucc. Manapság talán nem lenne akkor durranás, de az, hogy ezekben a Clone Warssal teli időkben még mindig jelennek meg a Birodalom Árnyaihoz kapcsolódó regények, azért jelez valamit a történet jelentőségéről.

  Ide beszúrom a Hzs-n egykor megjelent TPB verzió előszavát, hátha többen is kedvet kapnak hozzá.
  Bevezető

  A filmen kívül minden.
  Kezdettől fogva ez volta terv a „Birodalom Árnyai” multimédia projecthez. Volt regény, képregény, vidojáték, szerepjáték, kártyák, zenealbum, játék figurák, műanyag bábok, űrhajók – minden, amit csak el lehet képzelni. Minden kapcsolódott az eredeti mozifilmekhez – de film nem volt.
  1996-ban ez volt Lucasfilm számára a reklám esemény. Tavasszal kezdődött a könyv és a képregény megjelenésével, aztán egyéb kiadványokkal folytatódott az év végéig és még tovább is. Néhány dolog, mint az Asp Droid és a tereprobogó, amelyek először a Birodalom Árnyaiban jelentek meg, feltűnt a Csillagok Háborúja mozikban is vetített speciális kiadásában.
  Akit érdekel egy ilyen projekt létrejötte, szerezze be Mark Cotta Vaz “The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire című könyvét (A Csillagok Háborúja titkai: A Birodalom Árnyai), amely részletesen bemutatja a folyamatot.
  Néhányan azt kérdezitek: Ki vagyok én, aki össze-vissza fecsegek itt?
  Hát igen, én vagyok, akinek vissza kellett térni Darth Vader fejébe, és megosztani veletek a gondolatait; az író, aki létrehozta Xizort, a mindig tervezgető és veszélyes Sötét Herceget; és akinek le kellett vetkőztetnie Leia hercegnőt. Ez a három dolog, amit élveztem, és ezek miatt éljeneztek – és átkoztak – a Csillagok Háborúja rajongók. Meg kellett írnom a regényt a Birodalom Árnyairól, ez volt a fő történetvonal. Ezen alapultak a később megjelenő kiadványok, többek között a képregény is, amit elolvasni készülsz.
  A Birodalom Árnyai a Birodalom Visszavág, és a Jedi Visszatér között történik. A történetben megismerjük a galaxis legnagyobb bűnszövetkezetének, a Sötét Napnak belső működését. Lesz néhány új ellenség és hős, valamint a legtöbben feltűnnek megszokott csapatból, akiket megtanultunk szeretni és gyűlölni a mozifilmekből: Luke, Leia, Lando, Csubi, Artu és Thripio, Darth Vader, Boba Fett és a rettegett Uralkodó. Han Solo sajnos még mindig karbonitba van fagyasztva.
  Az első hatrészes sorozatban tanácsadó voltam – ez azt jelent ez esetben, hogy a sorozat szerkesztője felhívott minden esetben, amikor a képregény készítői el akartak térni a regénytől, és össze kellett hangolni a különbségeket. Mivel a könyv és a képregény sztorija ritkán keresztezte egymást, szükséges volt a szereplőket, jeleneteket, párbeszédeket egyeztetni, ha együtt haladt a két történet.
  Megnevezhetném az összes srácot, akik dolgoztak rajta – de csak annyit kell tenned, hogy megnézed a készítők listáját a kiadvány elején – de nem fogom. Elég annyit elmondanom, hogy mindannyian profik, és élvezet volt velük dolgozni.
  Kezdetben “A Birodalom Árnyai”-t kisebb részek sorozatának terveztük, amelynek minden része izgalmas és egy kicsit más, mint a többi. A könyv más élményt nyújt, mint a képregény vagy a Nintendo 64 játék. A fő történetvonal megegyezik, de kaland minden részében különböző karakterek játsszák a kisebb szerepeiket a nagy színjátékból. Ettől lesz ez több, mint egy egyszerű történet.
  Ahogy talán sejtitek, a teljes projectet összegyűjteni egy kissé bonyolult.
  Mint egy kirakós játék, a kis daraboknak illeszkedniük kell egymáshoz, hogy kiegészülve egy nagyobb képet alkossanak. Hogy végül létrejöjjön, először a Skywalker Ranchon volt egy találkozó, ahol egy asztal körül összegyűltek a licensz-tulajdonosok, – volt, aki személyesen jött, volt, aki megbízottat küldött – hogy kitaláljanak egy történetvonalat, amelyhez mindenki illeszkedni tud. Ahogy a bizottsági üléseken menni szokott, itt is előadták a Lucasfilm és a különböző cégek képviselői, hogy mit gondolnak a projektről, és mit szeretnének. Öröm volt látni ezt a sok hozzáértő embert beszélni.
  Nekem is ott kellett lennem, elmondani az ötleteimet – és hogy jegyzeteket készítsek. Rengeteg jegyzetet.
  Ezután hazamentem és írtam egy vázlatot a találkozón elhangzottak alapján. Ezt elküldtem, aztán javítottam, hogy a legtöbb embernek megfeleljen.
  A megfelelő időben elkészült a könyv, átnézték, javítottam, átírtam, kijavítottam a kisebb hibákat, aztán leadtam.
  A képregény – amely egyszerre készült a regénnyel – első száma egyből a könyv megjelenése után jött ki.
  Joel McNeely, az ismert zeneszerző, írt egy “filmzenét”, amelyet a Skót Király Zenekar adott elő. Ennek hátborzongató darabjai a “Csatornában” (Into the sewers), Xizor témája (Xizor’s theme), “Leia Hercegnő elcsábítása” (The Seduction of Princess Leia).
  A Hildebrandt testvérek rajzoltak egy kitűnő képsorozatot a Topps cégnek.
  Kenner új akciófigurái ellepték a polcokat.
  Elkészült a játék az Nintendo 64-es rendszerre.
  A Lucasarts varázsló technikusai összehoztak egy előzetest a Star Wars filmekből a projekthez, amelyből nem készült mozifilm.
  Eddig – mindezekkel kapcsolatban – a legtöbb visszajelzés pozitív volt. A rajongók többnyire elégedettek voltak az “Árnyak”-hoz kapcsolódó dolgokkal. Voltak néhányan, akik megismerték egy részét – a könyvet, a képregényt vagy a játékot – és elégedetlenek voltak, de mindez csak töredék, és a projekt jellegéből adódott. Ahhoz, hogy valaki megismerje a teljes képet, mint egy kirakósjátékban, több részt kell összegyűjteni, így alakulhat ki az véglegesen. Sok ember volt, aki vagy nem akarta ezt megtenni vagy nem is volt tisztában azzal, hogy több rész is van. (Mindig meglep, hogy milyen kevesen vannak, akik a könyvet és képregényt is olvasnak, tudnak az egyikről, de a másikról nem.)
  De, mindegy, én végig jól éreztem magam ez alatt. Írnom kellett egy könyvet, amely aztán hat hétig volt a New York Times bestseller listáján a kemény borítójúak között, és a ’96 tavaszán megjelent papírborítású is nagyon jó eladásokat produkált.
  Néhány szálat elvarratlanul hagytam a végén. A Dark Horse kiadóbeli barátaim felkértek, hogy varrjam el a szálakat. Ekkor készítettük el “A Birodalom Árnyai – Kiteljesedés” (Shadows of the Empire – Evolution) című öt részes képregény minisorozatot.
  Úgy gondolod minden rosszfiú meghalt az “Árnyak” végén?
  Gondold át még egyszer.
  Tréfálok, vagy mi? Persze, biztos vagyok benne, hogy sokan megnézték volna a filmet is, amely nem készült a projekthez. Nem készülhetett, mivel a színészek húsz évvel idősebbek lettek.
  Hacsak…talán sikerül meggyőznöm a Lucasfilm vezetőit, hogy készítsenek belőle animációs filmet?

  Steve Perry
  Beaverton, Oregon
  1997. Január

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s