2011 – Regények

Nem szoktam ilyen összegző bejegyzéseket írni, de most mégis ilyen kedvem támadt, szóval essünk neki. 🙂

Kezd visszatérni az élet a magyar SW könyvek kiadásába szerencsére, úgyhogy van miről írni. 2011-ben összesen hat darab könyv jelent meg, ami szerintem egész jól hangzik. Milyen jó lenne, ha 2012-ben is kéthavonta megjelenne egy-egy regény. Szóval, befejeztük a Darth Bane trilógiát, újra kiadták a Thrawn keze ciklust, volt egy egészen új, ugyan játék alapján íródott regény, a Tomboló erő, és karácsony előtt az elég réginek számító Én, a Jedi. Szerintem senki se panaszkodhat, mert megjártuk az ősi időket, aztán a Birodalom korát és persze az Új Köztársaság korát is. Jó, tudom, akkor is a legtöbb sztori az Ep6 utáni időszakból jött, de ezeket is lehet élvezni a sok Sith-es olvasmány után.

Az itteni reakciók alapján én arra jutottam, hogy a legtöbben a Darth Bane trilógiának örültek a legjobban. Tény és való, hogy itthon nagyon hanyagolva van az az időszak (sokan biztos megkönnyebbülten fellélegeztek, hogy végre nem egy Luke-Leia-Han sztori 😉 ), szóval ezek a regények már ezért belopták magukat az olvasók szívébe. Arról nem is beszélve, hogy nagyrészt a rosszfiúk szemszögéből látjuk az eseményeket, és megismerjük a legendás Darth Bane történetét, közben pedig más Sith-ekről is kapunk bőven infót. Szóval ez a trilógia jó választás volt. 🙂

A Thrawn keze ciklussal se lehetett nagyon mellélőni, hiszen rengetegen szeretik Timothy Zahn írásait, ehhez biztos hozzájárulnak a karakterei is, akik nélkül a szerző nagyon nem is tud elképzelni egy-egy történetet. Ebben a két könyvben pedig tényleg ott volt mindenki. Mara Jade, Karrde és híres kompániája, Pellaeon, a Zahnra jellemző két faj közti ellentét… És ugyan csak a háttérben, de ott volt Thrawn is, sokak örömére. 😉

Azért az újoncokból is kaptunk egy kis ízelítőt, méghozzá a pár éve megjelent The Force Unleashed játék Tomboló erő címen megjelent adaptációját. Sajnos még nem sikerült befejeznem (ígéretemmel ellentétben), mert jöttek az ünnepek, és minden jó elrontója, a vizsgaidőszak (fél szemem most is Prouston van), azért említést teszek erről a műről is, mert már elég sokáig eljutottam benne. Eléggé unikumnak számít szerintem, hogy egy játékból készül regény. Legalábbis nem túl gyakran találkozik ilyesmivel az ember. Néha-néha, egyik fejezetről a másikra azért érezni is ezt a játékszerű történetvezetést, mintha egy fejezet egy pálya lenne. 🙂 Nincsenek is olyan tarka-barka szereplők, mint például Zahnnál. És a visszajelzések alapján ezért a regényért nem is voltatok úgy oda, mint a Darth Bane trilógiáért. 😉

Az idei év legutolsó Star Wars regénye az Én, a Jedi volt. Na erről tényleg nem tudok mit írni, mert sajnos még arra se volt lehetőségem, hogy beszerezzem (ezúton jelezném, hogy akinek van jó állapotú, használt Én, a Jedi könyve, és el szeretné adni/cserélni, dobjon egy mailt a jedi.rend@gmail.com címre). De erről se állíthatjuk, hogy olyan sablonsztori lenne, mert a chates beszélgetésekből sikerült már leszűrnöm, hogy az elbeszélés E/1-ben történik, és ilyennel még SW-s olvasmányaim során sosem találkoztam. Az E/1 elég ritka jelenség, és nem is olyan egyszerű bánni vele, de ha valaki jól eltalálja (és Stackpole miért ne találná el?), akkor sok pluszt hozzá tud adni a történethez.

Tehát nagyon jó dolog ez a sok új regény, de azért kiábrándító részei is vannak a kiadásnak. Például az árak egyre csak emelkednek, jó minden másnak emelkedik az ára, de itt, bizonyos könyveknél már enyhén túlzásba esett a kiadó. Durván 4000 Ft ilyen kisalakú könyvért, ráadásul semmi extra nincs rajta… Én személy szerint kicsit soknak érzem. Arról már nem is beszélve, hogy a legutóbb megjelenő könyveket csak és kizárólag a kiadótól lehetett megvásárolni, és így a kicsit soknak vélt árhoz hozzácsapódott a szállítási költség is. 😦 Bízzunk benne, hogy a 2012-es évben ez a rendszer is pozitív változáson fog átmenni.

(Ahogy időm engedi, a képregényekről is ejtek pár szót, viszont a játékokkal bajban vagyok – szívesen fogadnék vendégírást, ha valaki összefoglalná a 2011-es játékokkal kapcsolatos eseményeket, jelezze itt a hozzászólásoknál, aztán írjon nekem egy mailt a jedi.rend@gmail.com címre.)

16 thoughts on “2011 – Regények

  1. Nekem idén a Zahn könyvek a favoritok.
    Az Én, a Jedi könyvet is csak a szukitstól lehet beszerezni???
    Mert az Alexandrában például ém láttam a Darth Bane trilógiából egy-két példányt.

    Kedvelés

  2. Nálam is Zahn a kedvenc (utánozhatatlan).
    Az én a jedi pedig tényleg baromi jó, a 158. oldalnál tartok (még mindig vissza van vagy 26 oldal, míg Mara feltűnik 😦 ) , és tényleg kellett egy 50 oldal, míg beindult a sztori, de azután nem lehet letenni. És sajna tényleg csak a szukitstól lehet megvenni.

    Kedvelés

  3. Számomra így is a Pusztítás útja a favorit a Bane-trilógiában. A többi egy kicsit azért idegesített, mert Bane az überszith, és legyőzhetetlen meg minden… Szóval így csak egy üde színfolt marad számomra, aki mindig is utálta a sitheket.
    Abszolút favorit nekem is az Én, a Jedi, ugyan most tartok a felénél, de már abszolút megszoktam az E/1-et, ráadásul a Jediakadémia-trilógia a kedvencem mind közül, tehát ez még plusz pont számomra.
    A Tomboló Erő szerintem ahhoz képest, hogy a játék alapján íródott, egész jó lett, és ugyanolyan üde színfolt marad, mint a Darth Bane.
    A Thrawn Keze pedig mindig azok közé tartozott, amiket akármikor szívesen olvasok (elárulom az ep6 utáni eseményekbe vagyok belezúgva).

    Kedvelés

  4. The Medium: az én kedvenc korszakom is az Ep6 utáni időszak. 😉

    oneilez: a Darth Bane könyveket bárhol meg lehet venni. Ha jól tudom, csak a TFU és az Én, a Jedi klubkönyv, azaz csak a szukits honlapján lehet megvásárolni őket.

    Kedvelés

  5. Nálam Karpyshyn Bane trilógiája és Williams TFU könyve volt a favorit. A Thrawn Keze 1. része nem lett olyan hű de jó, a második rész viszont sokkal jobban tetszett. Az Én, a Jedi viszonylag jó könyv, de olvastam SW-ben jobbat is.

    Kedvelés

  6. Én Thrawn kezét kétszer olvastam. Jó volt. Még Fliméket is el lehetett viselni. (bár ha Corran bezöldült, mert túl sokáig hagyta magán a hajfestéket, nem tudom, mi történhetett szegény Flimmel…) Mindenesetre ha egy mondatra örökké emlékezni fogok, az az lesz, hogy “Tűnj el az elmémből Skywalker!” Mindegy, minden sw könyvnek megvan a maga humora.

    Kedvelés

  7. A Bane könyveket két kötet után diszkvalifikáltam, mert a címszereplő kimerült annyiban hogy félkézzel szimultán nagymestereket aprít. (Akik kb annyira esélyesek ellene, mint a Lúzer FC ) Pedig igéretesen indult, amikor még bányász volt a kölyök. Azt hittem lesz egy jól megírt bukástörténet belőle, de mostanra úgy gondolom, hogy a szerző kicsait sokat vállal (Mass Effect kötetek, Bane trilogy, Revan, etc), és ez az alaposság rovására megy.

    Az I, Jedi 193. oldalán tartok és egyelőre nem jön be igazán. Az első szám első személy arra kárhoztatja az olvasót hogy végig egyetlen szereplőt kövessen. Ezzel ugrik a csapatdinamika, és a körkapcsolás a cliffhangerek között. Az sem lendít sokat a dolgon, hogy olyan eseményeket látunk újra melyek kimenetelét már ismerjük (Ganthoris, Kyp diákévei ugyebár), illetve amelyek anno sem hoztak igazán lázba (KJA finoman fogalmazva sem épp a kedvenc szerzőm). Meg aztán a pilótákat is jobban bírom, mint a Jediket. Ellenben Stackpole nagy kedvenceim közé küzdötte magát az X-Wing címekkel, és az Isard bosszújával is úgy jártam, hogy azt hittem ez a kötet már nem lesz olyan ütős mint a többiek, aztán a csattanó helyrerázott mindent. Úgyhogy kitartok, mint Corran a kövön üldögélő zsákruhások között, hátha lesz itt mé valami fejlemény is.

    A TFU még előttem áll, de a képregényt már olvastam, és az aztán igazi konvergencia volt az Erőben. 🙂

    Kedvelés

  8. Hát én most így születésnap és karácsony címén megszereztem az újonnan megjelenteket és a kirajzást (nem volt bent a könyvtárban, Zahn-könyveket meg nem olvasunk pdf-ben). Kevin J. Anderson pedig amúgy is elég laposan kezdte a dolgokat, de aztán az ifjú jedilovagok alaposan letaposták a róla formált véleményemet.
    És furcsa, de én nem emlékszem Keiranra a Jedi Akadémia trilógiából. Benne volt egyáltalán? Mert ha igen, akkor abszolút kiesett az emlékeim közül.

    Kedvelés

  9. De, Kam Solusar benne volt, a második részben már biztosan, Brakiss azonban télleg nem, ahogy Keiran sem. De a kettő könyv között öt év telt el, és ki tudja, addig mi változott.

    Kedvelés

  10. Aha. A másik az, hogy a könyv tizenkét tanítványt említ, de én ebből csak kilencet tudok összeszámolni. Persze, ha hozzáadom Marát, Kypet és Gantorist, akkor kijön a tizenkettő, csakhogy az Exar Kunos, csapdát állítós résznél írták, hogy “tizenkét félig felkészült tanítvány és két karon ülő gyermek”, vagy valami hasonló. Szóval azt a plusz három személyt kizárhatjuk. De akkor kik lehetnek a többiek?

    Kedvelés

  11. Sean Williams: The Old Republic: Végzetes szövetség fordítása elkészült. Le van a kiadónak. A lektoroknál jár. Sajnos csak márciusban jön.

    A fülszöveg:

    “A Galaxis különböző részeiből jöttek. A Köztársaság és a Birodalom követei és ügynökei. Egy Jedi-padavan, akit nyomozni küldtek, egy volt katona, akit kirúgtak az elit Blackstar-osztagból, egy Sith-tanítvány, aki dicsőségre áhítozik, és egy titokzatos mandalori harcos. Egy különleges árverés hozta össze őket, amelynek legfőbb, legfontosabb tételét csakis egyvalaki szerezheti meg. Mindannyian készek megtenni mindent annak érdekében, hogy megkaparintsák a kincset, amelynek értéke talán egy egész bolygó teljes vagyona. Senki sem akar üres kézzel távozni. Mindenkinek vannak titkai, vágyai és tervei. És semmi sem forraszthatja őket szövetségbe – leszámítva a kegyetlen igazságot. A megszerezni kívánt, rejtélyes tárgy halálos veszélyt hordoz. Vajon képesek a Sith-ek és a Jedik, a Birodalom és a Köztársaság – az évezredes ellenségek – összefogni annak érdekében, hogy elhárítsák az egész Galaxist fenyegető csapást?”

    Már alig várom.
    A fordító most fog nekikezdeni a Deceived-nek.

    Kedvelés

  12. @MaraJadeEH: most olvasom az Én, a Jedit, és bennem is felmerült, hogy ki az a 12 tanítvány. Magamtól én se tudtam összeszámolni mind a 12-t, úgyhogy a vukihoz fordultam segítségért. Sajnos ott is csak 10 tanítványt tudtak összeszedni (Tionne, Dorsk 81, Kirana Ti, Kam Solusar, Brakiss, Streen, Gantoris, Corran Horn aka Keiran, Madurrin, Kyle Katarn), és azt írják, hogy a fennmaradó két tanítvány az alábbiak közül kerülhetett ki: Havet Storm, Keyan Farlander, Cray Mingla, Nichos Marr vagy Harlan.

    Mara, Kyp és Cilghal csak később csatlakoztak…

    Kedvelés

Hozzászólás