Tudtad-e… 2.

Rovatunk második megjelenésében három rövid érdekességet mutatok be, melyek érdemesek egy-egy kisebb magyarázatra is. Jó szórakozást!

Tudtad-e,…

…hogy a Darth név használatának hagyománya feltehetőleg a Sith Nagyúr, Revan, és Malak idejében kezdődött?
Néhány történész úgy gondolja, hogy a “Darth” tulajdonképpen a Rakata Daritha szó elferdítése, melynek jelentése: császár. Mások szerint más Rakata gyökere van: A győzelem és a meghódít szavak Rakatan megfelelője a darr, a halálnak pedig a tah. Ez arra az elméletre vezet, hogy “Darth” a darr tah szóösszetételből származtatható, melynek jelentése diadal a halál felett vagy halhatatlanság.[…] De más szemszögből nézve a darr tah valódi jelentése hódítás a halálon keresztül[…]. (Jedi vs. Sith: The Essential Guide to the Force)

…hogy a Jedi Templomot a Négy Mester alapította?
A Négy Mester az a Négy Jedi Mester volt, akik megalapították a Jedi Templomot a Coruscanton kb. 4000 évvel a Galaktikus Birodalom felemelkedése előtt.
A Négy Mester építette az új Templomot (Jedi Templom),mely pótolni kívánta az ossusi pusztításban lerombolt épületet, természetes emelkedőre tervezve, így kiemelkedve a coruscanti városképből és így növekedett évezredeken át egy hatalmas komplexummá, mely a Jedi Rend központi székhelyévé vált.
Ezen egyéneknek a szobrai domborműként jelennek meg masszív oszlopokon, melyek a Templom formális bejáratnál találhatóak a Harcos és Bölcs mesterek szobrai mögött. A Körmeneti út, mely a Templomi területen halad keresztül, ezen pilonoknál végződik. (The New Essential Chronology)

… hogy a kaminoi nano-vírus magában hordozta a lehetőséget, hogy elpusztítsa a kaminoi klón-egység tartalékokat?
A kaminói nanovírus egy nonagén vírus volt, melyet egy szeparatista-szimpatizáns kaminói, Kuma Nai készített, hogy minden klónkatonát megöljön. A vírust Kit Fisto és Aayla Secura Jedik fedezték fel néhány hónappal a Geonozisi Csata után, akik Kaminói tartózkodásuk alatt elhaladtak egy osztag halott katona mellett. Miután bebizonyosodott a halálos vírus létezése, Lama Su miniszterelnök megkérte Sayn Ta Klónmestert, hogy készítsen egy vakcinát, amely megvédi a klónokat. Fisto és Secura a disszidáló nyomába eredtek, végül megölték őt, de Sayn Tat már nem tudták megmenteni a haláltól. Ta halála után a többi klónozó beoltotta az összes klónt.  (Tides of Terror)

forrás: Wookiepedia

6 thoughts on “Tudtad-e… 2.

 1. Szerintem az elsőnél a B változat igaz,miszerint “hódítás a halálon keresztül” a Darth szó jelentése,mert a Sithek gyakran,sokat gyilkolnak,így szerezve bolygókat rendszereket.
  A halhatatlanság meg nem igaz,mert egyszer ők is meghalnak.Amúgy tetszett jóra sikerült ez is!

  Kedvelés

 2. Én aszittem a Darth Vader a “dark father”-ből lett. Mármint Lucas szerint, nem SW “történelmileg”.
  Amúgy a franciáknál pl. Dark Vadornak hívják 🙂

  Kedvelés

 3. Hát, én már láttam olyat is, aki w-vel írta… úgy pedig a szó gázlómadarat és egy fél pár derékig érő gumicsizmát is jelenthet. 😀

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s