J. W. Rinzler: The Star Wars #1

The Star Wars #1
Eredeti cím: The Star Wars

Írta: J. W. Rinzler

Címlap: Nick Runge

Rajzolta: Mike Mayhew

USA kiadás: Dark Horse Comics, 2013. szeptember 4.

Terjedelem: 32 oldal (USA kiadás)

Until the recent GREAT REBELLION, the JEDI-BENDU were the most feared warriors in the universe. For one hundred thousand years, generations of JEDI perfected their art as the personal bodyguards of the Emperor. They were the chief architects of the invincible IMPERIAL SPACE FORCE, which expanded the EMPIRE across the galaxy, from the celestial equator to the farthest reaches of the GREAT RIFT.

Now these legendary warriors are all but extinct. One by one they have been hunted down and destroyed as enemies of the NEW EMPIRE by a ferocious and sinister rival warrior sect, THE KNIGHTS OF SITH.

Ez most egy eléggé spoileres írás lesz, már ami a Star Wars és a TSW közötti kapcsolatot illeti. Aki ezeket saját maga szeretné felfedezni, az csak a bevezető részt olvassa el, jelezni fogom a spoilereket.

A The Star Wars George Lucas első vázlatai alapján készült, de ezt már kiveséztük a TSW megjelenése előtti napokban itt és itt. Ebbe nem is szeretnék belemenni, inkább a képregényről írnék.

Nem is értem, miért csak most jutott eszembe, hogy elolvassam. Hirtelen felindulásból annyit tudok mondani, hogy aki még nem olvasta el, az mindenképpen tegyen vele egy próbát.

Biztos vannak fenntartásaitok, nekem is voltak, de az első oldal után ezekről teljesen megfeledkezik az ember. A nyitány olyan, mint a filmekben a felfelé úszó sárga szöveg. Ez mondjuk annyira nekem nem jön be képregényben, de ez az egésszel a legnagyobb problémám.

A fent linkelt interjúban egyáltalán nem túloztak Mike Mayhew képességeivel kapcsolatban. A rajzok nagyon jól sikerültek, az egész egy kicsit olyan, mint a régi sci-fik, de mégis modern. A készítőknek összejött, amit szerettek volna. Ez még csak egy kis bevezető rész volt, de sikerült úgy bemutatniuk a szereplőket, az univerzumot, hogy kíváncsian várom a folytatást.

Na és akkor jöjjön a spoileres rész, ami nem is biztos, hogy az.

A történet nagyjából az Ep3 és az Ep4 közötti időszak egy alternatívája. A Jedik a Császár testőrei voltak, de levadászták őket a Sith-ek. Persze azért nem mindet…

Itt vannak Starkillerék, akik menekülnek a Sith-ek elől – a képregény elején össze is futnak eggyel, a jelenet ismerős lehet az Ep4-ből, csak ott taszkenek támadnak rá Luke-ra. És ha már szóba került Luke, az itteni Luke egy idősödő tábornok, az öreg Starkiller barátja, akit megkér, hogy tanítsa a fiát, Annikint. Szóval a TSW-ben Luke lett Obi-Wan Kenobi. Rajtuk kívül még rengeteg karaktert megismerünk, de a kérdések megválaszolása helyett csak még több új merül fel bennünk. Mi lesz Leia szerepe? Neki van két kisebb testére, Biggs és Windy (őket kivágták anno az Ep4-ből, Luke barátai voltak ugyebár), és életben van az apja és az anyja is. Tarkin pedig Leia apjának dolgozik. Na és mi a helyzet Darth Vaderrel vagy ezzel a Whitsun gyerekkel (emlékeztek még Beru néni lánykori nevére?), aki Leia apjának kémkedik? A hatalmas űrállomásról pedig még nem is beszéltem…

Spoiler vége.

És a csodálatos csillagrombolóim… Itt sokkal kisebbek és gyorsabbak, mint amit eddig megszokhattunk tőlük. Vagyis annak tűnnek.

Szóval ténylegesen nagyon-nagyon sok az ismerős elem, de valami csavar azért mindig van benne. Még az is izgalmas, ahogy olvasod, és rálelsz az ilyen kis apróságokra, hogy na itt most az Alderaan a főváros, Starkillerék az Utapaun rejtőznek, Leia pedig készül vissza az iskolába. És azon se lepődjetek meg, ha a hercegnőék palotája valamilyen szinten emlékeztet a szultán palotájára az Aladdinból. 😉 Az egésznek nagyon jó a hangulata.

Nekem nagyon tetszett, ha megjelenne magyarul, szívesen meg is vásárolnám. Végül is csak 8 részes lesz (elvileg). Ti mit gondoltok róla? El fogjátok olvasni?

7 thoughts on “J. W. Rinzler: The Star Wars #1

 1. Nekem nagyon bejött, mindig tetszettek azok a régi vázlatok, amik alapján készült.

  Más:
  Biggs-t azért teljesen nem vágták ki az EP4-ből, a végén a Yavin IV-en találkoznak, csak semmi értelme a jelenetnek, ha nem tudjuk, hogy a legjobb barátok voltak (szóval könyvolvasók előnyben 🙂
  Ahogy annak a drámai pillanatnak sincs így nagyobb jelentősége, amikor meghal a Halálcsillagon, hiszen csak egy pilóta a sok közül…

  Kedvelés

 2. Elolvasom, amennyiben készül fordítás a hálózsákon (vagy itt). Szerintem kiadni itthon inkább nem kéne (illetve ha évente megjelenne 10 képregény úgy oké, de évi 3nál inkább ne ezt.).

  Kedvelés

 3. Igen, pont az a lényeg, hogy ez nem az a Star Wars, bár benne van az is, hogy aki mindent SW-t megvesz, megveszi ezt is…
  Attól még lehet jó. Szépek a rajzok, jó a sztori, mi kell még?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s