A. C. Crispin: Az éden pokla


Eredeti cím: The Paradise Snare

Írta: A. C. Crispin

Címlap: Drew Struzan

USA kiadás: Bantam Spectra, 1997. május 5.

Magyar kiadás: Aquila Könyvkiadó, 2000.

Fordította: Nitkovszki Sztaniszlav és Dr. Dinya Tamás

Terjedelem: 306 oldal (USA kiadás), 317 oldal (magyar kiadás)

Éra: a Birodalom felemelkedésének kora

Galaktikus idő: BBY 10

A Csillagok háborúja előtt, mielőtt kezdetét veszi az a titáni küzdelem, mely kiszabadítja a galaxist a Birodalom acélos szorításából, játszódik Han Solo eddig még ismeretlen története. Az izgalmas új trilógia első kötetében a jövendőbeli hírhedt zsivány, csempész és tolvaj az életéért küzd egy olyan világon, ahol a legfőbb árucikk a rabszolgaság.

Egy gyermek, akinek nincs múltja, egy koréliai utcagyerek, akit a szülei magára hagytak, épp az aznapi betevőjét igyekezett előteremteni, amikor a kegyetlen Garris Shrike elragadta, és magával vitte az űrnomádok bandájába. Most, évek múltán, Shrike szadista zsarnoksága alatt nyögve, a kalandokról és dicsőségről álmodozó Han kiverekszi magának a szabadságot. Célja, hogy birodalmi pilóta legyen. Ám ehhez repülési gyakorlatot kell szereznie, és ennek érdekében munkát vállal az Ylesia bolygón – a vallási fanatizmus, a tiltott drogok és a csábító érzékiség világán… ahol az álmok szétpukkannak, és menekülni lehetetlen.

6 thoughts on “A. C. Crispin: Az éden pokla

 1. Nem olvastam túl sok Star Wars könyvet (eddig), de az egyik legjobb darabnak tartom még második olvasásra is. Crispin részletesen leírja Han elég sanyarú sorsú gyerekkorát és mellé még egy jó kis sztorit kanyarított mellé. Az alapszituáció egyszerre tartalmaz klasszikus elemeket (vallási fanatizmus, melyből nem lehet szabadulni), valamint teljesen új dolgokat (pl. a módszere az ylesiai “papoknak”). Amikor először megláttam a borítót hamar beosztottam a szereplőket. Han, a szerelme, és az ellenség. Ám kellemesen csalódtam, amikor kiderült, hogy a negatív külsejű alak (egy togoriai), Han legjobb barátjává válik a könyv végére (bár útjaik elválnak). A szerelmi szál sem marad el, Han beleszeret egy Bria nevű lányba, akit ki is ment az éden poklából, azonban szerelmük nem teljesül be.
  A történetvezetés sem mindennapi. Mikor az ember azt gondolná, hogy akkor most jön a hepiend, nagyon téved (de akkorát mégsem 🙂 ). Mondhatnánk, hogy keserédes a könyv vége, mivel Han elérte azt amit mindig is akart (bejut az Akadémiára), ugyanakkor elveszti szerelmét, (mely ha a könyv egészét tekintjük, mondhatjuk, hogy szükségszerű), így az könyv eleji álom a könyv végére (részben) függetlenül a közben megélt kalandoktól, beteljesül.
  Ami könnyen olvashatóvá teszi a nyelve, az az egyszerű(bb) nyelvezet. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a nyelvezet (e könyv keretein belül) sikeresen visszaadta a szereplők jellemét, gondolok itt Shrike-ra.
  Bár befejezettnek tűnik a történet, a hutt szál miatt korántsem tekinthető ténylegesen befejezettnek, bár önállóan is megállja a helyét, így a következő kötet olvasásának is szívesen állok neki.
  Összefoglalva a leírtakat: a könyv szerintem nagyon jól leírja Han Solo kalandjainak kezdetét, melyből nem hiányozhatnak a huttok, a szerelem, az űrhajók, és még sorolhatnám. Ezek adják meg összességében a könyv igazi SW-univerzum hangulatát.

  Kedvelés

 2. Én már elég régen olvastam, de nagyon megfogott, és emlékszem is rá. A trilógiai legjobb része. Szerintem is tökéletesen illik a Star Wars-univerzumba, bár az elején a papok kinézete (nézzétek meg a wookiepediaán), és egy újabb “macskafaj” bevezetése kicsit megijesztett. A vége valóban meglepő, én azt hittem, Han togoriai barátja végül önmagát öli meg (hogy teljesítse munkaadói korábbi parancsát). Ylesia pedig elképesztően van megoldva (készült ezzel a címmel egy New Jedi Order-es e-könyv is).

  Kedvelés

 3. Én is régen olvastam, kb a kiadásakor, de most, hogy olvasom a kommenteket, kezdenek visszajönni az emlékek. Arra viszont biztosan emlékszem, hogy nagyon tetszett! 🙂

  Kedvelés

 4. Gina, megnéztem én is a t’landa Til fajt a wookiepédián…én nem így képzeltem el őket, az biztos 😀 Amit én még kihagytam, azok a jó kis utalások. Ha nem tévedek, pl.: Leia is megjelenik a műben.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s