Drew Karpyshyn: A kettő szabálya


Eredeti cím: The Rule of Two

Írta: Drew Karpyshyn

Címlap: John Van Fleet

USA kiadás: Del Rey, 2007. december 26.

Magyar kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2011. június 29.

Fordította: Szente Mihály

Terjedelem: 318 oldal (USA kiadás), 316 oldal (magyar kiadás)

Éra: a Birodalom felemelkedésének kora

Galaktikus idő: BBY 1000-990

Dart Bane immáron készen áll arra, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa elveit. Úgy hiszi, megtalálta a diadalát betetőző, kulcsfontosságú eszközt: egy tanítványt, akinek átadhatja a tudását. Zannah-t – noha nagyon fiatal még – természetes és erős kötelékek fűzik a sötét oldalhoz. A képességei alkalmassá teszik arra, hogy egy napon átvegye az örökséget, és folytassa a mestere által megkezdett hadjáratot, amelynek célja a Jedik megsemmisítése és a Galaxis feletti uralom megszerzése.

Ám van valaki, aki feltette magában, hogy megállítja Darth Bane-t: Johun Othone, a legendás Hoth tábornok padavanja. Noha a többi Jedi nem ért vele egyet, Johun nem tud megszabadulni azon gyanujától, hogy legalább egy Sötét Nagyúr túlélte a háborút.

Mialatt Johun konok elszántsággal keresi mestere gyilkosát, Tannah váratlanul szembekerül múltjának egyik alakjával, és a találkozást követően a sötét múltjának egyik alakjával, és a találkozást követően a sötét oldalba vetett hite meginog. Darth Bane ezalatt egy véletlenül elébe kerülő nyomot követve új tudásra, valamint megdöbbentő hatalomra tesz szert, és ez a hatalom olyan változásokat hoz az életébe, amelyeket korábban elképzelni sem tudott volna.

NorbiLordi ajánlója

Bane Nagyúr kalandjai tovább folytatódnak Drew Karpyshyn nagysikerű könyvének, A pusztítás útjának folytatásában, A kettő szabályában.

A történet ott folytatódik ahol abbamaradt: A Ruusanon vívott háború véget ért Kaan Nagyúr gondolatbombájának felrobbanása után, Bane pedig megtalálta leendő tanítványát, az ifjú Zannah személyében.

A könyv Zannah már az első részben is említett unokabátyjával, Kandúrral indít, aki miután túlélte a gondolatbombát, visszament ama bizonyos barlangba, hogy megnézze, mi maradt a Sötét Testvériségből és a hős Hoth Tábornok által vezetett száz Jediből. Itt találkozik Bane Nagyúrral valamint Zannahval, aki immár Sith tanítvány. A találkozást hál’ istennek Kandúr túléli, hála unokahúgának. Ezután Bane a tanítványával visszaindul a Sith táborba, ahol lemészárol pár zsoldost, majd ő elindul a Dxunra, míg Zannahnak önerőből kell eljutnia az Onderonra.

Közben Hoth mester padawanja nem tud nyugodni, úgy hiszi, hogy egy Sith-nek mindenképp túl kellett élnie a gondolatbombát, azonban Farfalla mester lebeszéli róla. Bane eljut a Dxunra ahol érdekes felfedezéseket tesz, majd átrepülve az Onderonra találkozik Zannahval.

Ezután ugrunk 10 évet előre az időben, Zannah immár szemrevaló hölgy lett, melyet rendesen ki is használ, és a későbbi Dooku gróf szülőbolygóján, a Serennon próbál egy szeparatista (nem összetéveszteni a CIS-szel) csoportot meggyőzni egy merényletről Valorum ellen, mely Bane terveiben szerepel.

A merénylet után Nagyurunk elrepül a Tythonra, mely egykoron a Jedi lovagok őshazája volt, hogy megtalálja egy kétszáz évvel ezelőtt élt Sith űrnő holocronját, míg tanítványát egy veszélyes helyre, a Jedi Könyvtárba küldi Coruscantra, hogy utánanézzen egypár dolognak.

Később a Jedik – hála Zannah rég elfeledett unokabátyjának – rábukkannak Bane-re a Tythonon, ahova Farfalla mester vezetésével öt Jedi lovag érkezik és kezdetét veszi a harc. Személy szerint nekem nagyon tetszett ez a rész, főleg ahogy Drew több oldalon keresztül írja le a párbajokat.

Miután ez véget ért (gondolom, nem kell ecsetelnem az eredményt), Zannah és Darovit elviszik Bane-t az Ambriára, a már ismert Calebhez, hogy még egyszer gyógyítsa meg őt, az első részhez hasonlóan azonban most sem hajlandó segíteni. Zannahnak sikerült rávennie őt a segítségnyújtásra, majd az ideérkező Jediket egy ügyes trükkel sikerült átverniük, így már ténylegesen halottnak hitték a Sith-eket.

Az én tetszésemet maximálisan elnyerte a könyv, a karakterek kitűnőek, a helyszínek is figyelemreméltóak (főleg a Tython), egyszóval érdemes nekiveselkedni.

Szerintem eme könyv méltó folytatása A pusztítás útjának, érezhető, hogy itt Drew már több szabadságot kapott, így a maga ízlése szerint alakította a történteket. Zannah karaktere fogott meg a legjobban, ahogy a szerelmét is simán feláldozza egy magasabb cél érdekében, valamint nyíltan kimondja többször is Bane-nek, hogy ő bizony meg akarja majd ölni őt jó Sith-hez méltón. Apropó Bane: mindig Palpatine-ra emlékeztet, ahogy informátorokból és egyéb emberekből álló teljes hálózatot hozott létre, így tudott a háttérben tevékenykedni, a merénylet is az ő ötlete volt, ja és csak egy ember tud róla, hogy Sith, mint Palpatine-nál. Egyszóval érdemes elolvasni a könyvet, sok új dolgot tudhatunk meg például a Jedi-Sith ellentétről, valamint még egyéb dolgokról, de ezeket olvassátok el ti.

4 thoughts on “Drew Karpyshyn: A kettő szabálya

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s