Drew Karpyshyn: Revan

Revan
Eredeti cím: Death Star

Írta: Drew Karpyshyn

Címlap: ATTIK

USA kiadás: Del Rey, 2011. november 15.

Magyar kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2012. december 12.

Fordította: Szente Mihály

Terjedelem: 298 oldal (USA kiadás), 344 oldal (magyar kiadás)

Éra: a Régi Köztársaság kora

Galaktikus idő: 3954 (1. rész), 3950 (2. rész) és 3900 (epilógus) évvel a yavini csata előtt

Revan: a hõs, az áruló, a hódító, a gonosztevő, a megmentő. Egy Jedi, aki elhagyta a Coruscantot, hogy legyőzze a mandaloriakat, és a sötét oldal híveként tért vissza, hogy megsemmisítse a Köztársaságot.

A Jedi-tanács ugyan visszaadja Revannak az életét, de a megtérésért nagy árat kell fizetnie: minden emléke kitörlődik az elméjéből. Idővel rémálmok törnek rá, és mély, szűnni nem akaró félelem szállja meg.Mi történt egész pontosan a Külső Gyűrűn túl? Revan nem emlékszik rá, de nem felejtett el mindent.

Egyszer már rábukkant a szörnyű titokra, ami a Köztársaság létezését veszélyezteti. Fogalma sincs, hogy mi lehet az, de csak a halál akadályozhatja meg abban, hogy megpróbálja ismét kideríteni…

7 thoughts on “Drew Karpyshyn: Revan

 1. Az üzenőfalra már írtam róla, ide pedig már spoilert is merek írni. 🙂

  Az ideiek közül ez egyértelműen az egyik legjobb. Nem tudom hogy pont ezért tetszett-e, de én egyik online Star Wars-os játékkal sem játszottam (akik igen, lehet hogy ahhoz hasonlították, és azért volt nekik csalódás).

  Így számomra egyik szereplőről sem volt világos, hogy szerepelt-e, és ha igen, milyen szerepet töltött be bármelyik játékban is. A többi regényt viszont ismertem, így most tudtam meg, hogy az Árulás-ban emlegetett Sith inváziót ezek szerint a főszereplők cselekedetei tolták annyi idővel későbbre.

  A Revan – Malgus féle történetre is kíváncsi lennék, amire visszautalgattak, illetve hogy Scourge látomása hogyan és mikor következik be. (Gondolom a játékosoknak ezek egyértelmű információk, de én nem fogom elkezdeni játszani egyiket sem, így ezek csak költői kérdések voltak :))

  Ami számomra negatívum, hogy az uralkodó “túl erős” volt.

  Kedvelés

 2. A Szukits kiadó fórumán már elmondtam, de azért itt is megemlítem:
  hát nem lesz a kedvencem, az biztos. Szerintem nem lett ez olyan jó. Pedig maga az ötletek, amik benne vannak, remek dolgok, csak jobban ki kellett volna fejteni. Csak az a baj, hogy Karpyshynnek nm adtak elég időt rá. De akkor viszont ne ilyen dolgokat írjon bele, hanem egyszerűbbeket.
  A másik a sithek ármánykodása. Drew fogta, ami a Bane-ben működött, és ide is áttette. Ez így oké, meg lehet érteni a fentebb leírtak miatt. Csak hát ahogyan az NB1 kihagyott tizenegyese után a hetvenéves bácsika mondaná: “ez azé’ má’ sikerült egyszer.” És tényleg. Ha olyan zseniális, tudott volna újítani, de nem. Igaz, még mindig következhet ez az idő hiányából, de ezzel nem lehet mindent megmagyarázni.
  Ráadásul még a KotOR történéseinek, kialakult személyeknek is gyakran ellentmond, lealázza őket. Meetra és Revan… a könyvben olyan impotensek, hogy még egy legyet sem tudtak volna leütni. Nemhogy egyből fejjel mennek a falnak, és le akarják győzni a császárt, csak úgy hármasban.
  Egy szó, mint száz, ez nekem nem nyújtott maradandó élményt. Még szerencse, hogy néhány hét múlva már el is felejtem.

  3/5

  Kedvelés

 3. Revant nem az on-line játékból lehet ismerni, hanem az offline KOTOR 1-ből. Ami egy nagyon jó játék, nemrég volt a Steamen akcióban 2.25 Euróért, annyit mindenképp megért. (pc+ OSX)

  A könyv úgy max 4-es, de star wars, az z Old republic időszakból és magyrul van, szóval must have.

  Kedvelés

 4. Pár hete fejeztem be a könyv olvasását, miután nemrég szereztem róla tudomást, hogy egyáltalán létezik. Nekem az angol változathoz volt szerencsém (2011. óta nem Magyarországon élek, így egyszerűbb volt azt megvenni, mint a magyar változatot beszerezni)

  Nekem ez volt az első könyv, amit olvastam a The Old Republic sorozatból, és nagyon kíváncsi voltam, mert Revan az egyik kedvenc karakterem az egész SW univerzumból. A könyv összességében tetszett (kiderül belőle pl. hogy hol volt a Revan a KoToR II történései idején), viszont a vége nekem kicsit csalódás volt. Úgy éreztem, hogy kissé méltatlanul elbántak két nagyszerű karakterrel, Revan-nel és Meetra-val.

  Egyébként valamennyire ismerem a The Old Republic online játék történetét, ha jól tudom abból kiderül, hogy mikor és hogyan következik be Scourge látomása.

  Kedvelés

  • Revanchist-ként nem szerepelt a regényben. A régi Kotor képregényekben, jobb megoldás volt, hogy nem nyúltak a karakterhez nagyon hozzá. Ott “nemtelen és arctalan” volt, mivel ugye minden játékosnak annak idején megvolt a saját Revanja. A TOR -előzményeként kellet gondolom ijen formában retcon-álni a sztorit. Nekem Revan a játékok alapján inkább mint egy rejtélyes sith nagyúr maradt meg (bár én a sötét oldal befejezést választottam annak idején). Ez a történet valahol nagyon legyengíti lealacsonyítja a karaktert. Amit még nem értek, hogy azért a kotor sztorikban ott volt egy nagyobb sith hadsereg Revannál, Malaknál, Nihilusnál. De itt le lette egyszerűsítve sötét, áruló jediknek sithek helyett. Egy jó darabig nagyon unalmas volta történet számomra, kb. a feléig nem igazán volt érezhető, hogy merre tart a cselekmény. Csak jöttek sorra az epizódok, 1 Revannal, egy Scorge -al. Amikor összeállt az összeesküvés története, utána viszont már nagyon lekötött. Ami még érthetetlen, hogy mintha figyelmen kívül hagyta volna az író a nagy hipertér háború és a Kotor közötti eseményeket. Azért ott is megjelentek a sithek (Freedon Nadd, Exar Kun), főleg, hogy ezekre az eseményekre a kotor játékok is sűrűn reflektáltak. Illetve, ha Canderaus Ordo a korábbi Mandalore -ok maszkját viseli, akkor miért nézett ki máshogy a játékban mint pl. a kotor képregényekben ?

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s