James Luceno: Darth Plagueis

Darth Plagueis
Eredeti cím: Darth Plagueis

Írta: James Luceno

Címlap: Torstein Nordstrand

USA kiadás: Del Rey, 2012. január 10.

Magyar kiadás: Szukits Kiadó, 2013.

Fordította: Szente Mihály

Terjedelem: 379 oldal (USA kiadás), 464 oldal (magyar kiadás)

Éra: Régi Köztársaság

Galaktikus idő: BBY 67-65, BBY 54-52, BBY 34-32

Darth Plagueis: a valaha létezett legnagyobb Sith-ek egyike. Minden vágya a hatalom megszerzése. Az elvesztése az egyetlen, amitõl fél. Tanítványként elfogadja a Sith-ek könyörtelen módszereit. És amikor eljön a perc, végez a mesterével, de megesküszik, hogy õ maga nem jut erre a sorsra. Mert Darth Plagueis olyan tudást birtokol, mint még soha senki – parancsol az életnek és parancsol a halálnak.

Darth Sidious: Plagueis tanítványa. A mestere útmutatásával, titokban tanulmányozza a Sith-ek tanait, mialatt egyre magasabbra tör a Köztársaság ranglétráján – elõször nagykövet, majd szenátor, aztán fõkancellár lesz belõle.

Darth Plagueis és Darth Sidious, mester és tanítvány. Céljuk a Galaxis feletti uralom megszerzése, és a Jedi Rend elpusztítása. De képesek elszakadni a kegyetlen Sith hagyományoktól? Vagy pedig az egyikük uralkodási és a másikuk örök élet iránti vágya elveti a megsemmisülésük magvait?

Az a bajom a Darth Plagueis könyvvel, hogy nehéz írni róla, mert kevés dologba lehet belekötni, és ami általában tetszik, arról vagy nyáladzva áradozok vagy nem írok semmit. De ebben az esetben felül kell emelkednem ezeken a gyarlóságaimon és lépésről lépésre sorra veszem, miért is tetszik és miért kell minden Star Wars rajongónak elolvasni. Kezdjük azzal, hogy ez a nem Star Wars rajongóknak is érdekes olvasmány lehet, úgyhogy nekünk már csak ezért is alapmű.

Az összes Darth Bane sztorinál elmondtam, hogy nem szeretem a Sith-eket, mert nem tudok nekik drukkolni, pedig a főszereplőnek általában drukkolunk. És hogy lássátok, milyen zseniális James Luceno – el tudta érni, hogy drukkoljak a Sith-eknek, annak ellenére, hogy nagyon is tisztában vagyok vele, hogy bizony, ezt a játszmát ők nyerik.

Nézzük a Sith-eket. Plagueis mestere, Tenebrous nem sokat szerepel, nekem ennyi bőven elég is volt belőle. Utána jön Plagueis “uralkodása”. Luceno újabb csodája – visszautal rengeteg régi Sith-re, nem csak Bane-re. Hihetetlen, hogy milyen tudása van a Star Wars univerzumáról (már a többi íróhoz képest), tele van az egész könyv utalásokkal, amiket én imádok. Főleg azt, amikor az ő történelmükre vannak utalások, ezek teszik szinte valóságossá a galaxist.

Plagueis még a Sith varázslatokról is szót ejt, na meg ott vannak a kísérletezgetései. Sokan utálják, hogy beleszőtték a sztoriba a midi-klorianokat, de engem valahogy nem üldöznek ki ezzel a világból. Ettől még megmaradt az Erő, megmaradt ugyanolyan megfoghatatlannak és rejtélyesnek – na persze nem Plagueis számára. Nem hiába ő Plagiues, a Bölcs, ahogy Palpatine emlegeti.

És Palpatine-nal bejön a kedvenc részem, az, ahogy jobban megismerjük a Naboo történelmének néhány részletét, ahogy maga a bolygó lassan bekerül a köztudatba. És persze azt is megtudjuk, hogyan kerül a trónra Padmé. Valamiért azt hittem, hogy többet fog szerepelni, egész végig azt vártam már, hogy mikor jön már Padmé. (Milyen jó lenne egy Padmé regény is, nem? Ha már Leia is kap egyet, meg Obi is. Engem érdekelne.)

Palpatine és Plagueis nem annyira a gyilkolászásra mennek rá, persze amikor kell, itt is van akció, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy unalmas, de leginkább a machinálásokra épít a történet. És szerintem ez teljesen jól van így, jók az arányok, nem éreztem unalmasnak egy kicsit se a sztorit.

Nem tudok elmenni egy dolog mellett, úgyhogy most SPOILER
[shush]A végén, amikor Palpatine elintézi Plagueist, az nekem olyan fura volt. Egész végig talán egy fél gondolat erejéig jutott Palpinak eszébe, hogy majd talán egyszer meg kéne ölnie a mesterét. És akkor ott örömködnek és hipp-hopp, megöli. Valahogy megrázóbb, drámai halált képzeltem el, ez meg olyan volt, mint egy ötórai tea. Megszomjaztam egy kis ölésre, utána még gyorsan megfogalmazok pár törvényt… Körülbelül ilyen hatást keltett. Vagy csak bennem? Ti milyennek éreztétek?[/shush]

Többet nem spoilerezek, pedig lenne még mit. 🙂 De inkább olvassátok el, mert vannak benne igazán érdekes momentumok. Amit még kiemelnék, az maga a külcsín. A borító nekem nem a kedvencem, olyan fura, hogy csak úgy ott van a térdelő Palpi előtt egy aránytalanul nagy fej a semmiben. A hátulja sokkal jobb. Nyomdahibáktól hemzseg az egész, szinte minden második oldalon van valami hiányzó betű, vagy plusz betű. És a 372. oldalon Palpatine helyett Plagueist írtak. Olvasom, olvasom, mondom, itt nincs is Plagueis, pedig az előbb azt írták… Aztán megnéztem az angol kiadást. Megértem, hogy össze lehet ezeket keverni, meg ilyenek, nekem is sok idő volt, mire megjegyeztem, hogy a Plagueisben hogyan követik egymást a magánhangzók… De azért ez is egy kis érdekesség. 🙂

És akkor jöjjön a lényeg – ti mit gondoltok erről a regényről?

7 thoughts on “James Luceno: Darth Plagueis

 1. Az egyik legjobb SW regény, amit olvastam. Minden sor, minden szavát imádtam. Méltán tartják az egyik legjobb SW könyvnek.
  [shush]
  Az egyik legjobb rész Plagueis látomása a végén Anakinról.
  [/shush]
  Egy Padmé regényt én is szívesen olvasnék.

  Kedvelés

 2. A könyv felénél tartok.Eddig bármelyik sw könyvbe bele olvastam lekellett tennem mert nem bírtam olvasni-gyengének tűnt ez a star wars-fantasy-scifi keverék könyvben leírva.
  De ez a könyv hihetetlen jó.Ráadásul Plagueis és Palpatine személyes kedvenc .
  Viszont a rész ahol [shush]Plagueist furikázza az ifjű Palpatine Theed utcáin [/shush] -na ezt nem tudtma megállni hogy gyosan ne illusztráljam:D
  http://anmazol.deviantart.com/art/Palpatine-and-Plagueis-380581005?ga_submit_new=10%253A1372172645

  Kedvelés

 3. Most fejeztem be a könyvet.Látom nem sokan írnak ide, kevesen olvasták?
  Szerintem nagyon jó.Könyvben én nem is folyamatos csatákat akarok olvasni, hanem storyt- és a cselszövős történetvezetés ebben a könyvben nagyon jóra sikerült.
  Nagyon élveztem hogy végre Palpatine is kapott háttér storyt, -[shush]
  érdekes volt olvasni róla hogy ki volt az apja anyja – és ő is volt fiatal.Valóban hihetetlen sok utalás volt, Maul felfedezése, anakin fogantatására magyarázat stb. És egyetértek, elöször furcsa volt hogy Palpatine ilyen szófogadó tanítvány, aztán teljesen megszoktam, de csak fogytak, fogytak az oldalak és mégcsak utalás se volt hogy megölné plagueist.
  A legnagyobb érdekesség az volt hogy nem hogy elérték a Baljós árnyak idejét, a film második felének időpontjában végzett a mesterével.Valahogy mindig úgy képzeltem el hogy sok sok évvel ezelőtt végzett már a mesterével és akkor fogadta fel Mault.De így csak egy szimpla kiküldhető gyilkosa volt- amit nanyira nem is bánok mert ha csak a filmre támaszkodunk Maulnak 0 kaaktere van… Nekem is tetszett a sok sok utalás- valamint a sok magyarázat dolgokra, Dooku kiválása a rendből, kamino , a hadsereg, hogy volt rá pénz stb. Sok olyan kérdésre adott választ amit régóta szídtak a filmekkel kapcsolatban hogy nincs értelme.Még ezt a blokád dolgot is megmagyarázták a Nabooval kapcsolatban . A név tévesztést meg észre se vettem csak a betű lemaradásokat …amiből tényleg volt jócskán.[/shush]

  Kedvelés

 4. Én ma végeztem vele és akárcsak James Luceno előző két műve, ez is nagyon tetszett. A fenti véleménnyel legalább 90%-ban egyet értek, és szerintem se lenne rossz egy Padmé regény.

  Kedvelés

 5. James Luceno: Darth Plagueis
  Másodjára elolvasva is fantasztikus volt. Most egyes jelenteket még lassabban olvastam. Hatalmas élvezet volt olvasni. A karakterek, a történetvezetés, a leírások, mind egyedülállóak. Luceno egy olyan regényt alkotott, melyet méltán lehet a legjobb SW alkotásokkal egy lapon említeni. A regény számomra nagyobb élmény volt, mint a 6 film együttvéve.
  [shush] Habár Plagueis is nagyon fontos szereplő, a végén kiderül, hogy nem ő, hanem Sidious a legnagyobb ász. Jó volt, hogy az író részletesen belement mindkét főszereplő eredetébe. A könyv politikai machinációit különleges élmény volt olvasni. A sok finom utalás az egyéb eseményekre, a karakterekre egyszerűen fantasztikus. A megtévesztés leple után még jobban be tudtam illeszteni a dolgokat a nagy egészbe. Az a húzás, hogy Plagueis még a Baljós idején is él egyszerűen zseniális. [/shush]
  James Luceno George Lucas legjobb hagyományainak útján haladva alkotott egy nagyszerű és felejthetetlen történetet.

  Kedvelés

  • Most végeztem vele (kicsit el vagyok maradva mostanság…) Nekem nagyon tetszett, bár voltak részek, miken nehezebben rágtam át magam. A sok utalás a régi sith-ekre szerintem csak még jobban megerősíti a régi (könyves-képregényes) idővonal létjogosultságát. Kár, hogy Damask nem kebelezte be a Disneyt is, mielőtt azok kibelezték az EU-t…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s