Karen Traviss: A klónok háborúja


Eredeti cím: The Clone Wars

Írta: Karen Traviss

Címlap: John Van Fleet

USA kiadás: Del Rey, 2008. július 26.

Magyar kiadás: Pro-Book Könyvkiadó, 2008.

Fordította: Nemes István

Terjedelem: 256 oldal (USA kiadás), 316 oldal (magyar kiadás)

Éra: a Birodalom felemelkedésének kora

Galaktikus idő: BBY 21

Szerte a galaxisban a klónháború tombol. A Jediből lett Sith nagyúr, Dooku gróf vezetésével a szeparatisták kitartóan nyomulnak előre, egyre több világ esik el vagy hódol be az ügyüknek. Palpatine főkancellár irányítása alatt a Köztársaság hősiesen küzd ellenük klónozott katonákból állított roppant seregével és Jedi tábornokaival.

Anakin Skywalker, akit egy ősi jövendölés nyomán a “Kiválasztott”-nak hisznek, aki arra rendeltetett, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, immár Jedi lovagként harcol mestere, Obi-van Kenobi felügyelete alatt. A halál lehetősége mindvégig ott lebeg fölötte… és túlélési esélyeit csöppet sem növeli az új tanítvány érkezése: Ahsoka, egy forrófejű, tapasztalatlan, tizennégy éves padavan. Anakin azonban nem kérdőjelezheti meg a parancsot; Obi-vannal együtt olyan küldetésre indulnak, amelyben semmiképpen nem szabad kudarcot vallaniuk.

Jabba drága kicsi fiacskáját elrabolták, és amikor az őrjöngő apa a Jedikhez fordul segítségért, Anakin, Obi-van, Ahsoka és klón katonáik kapják a feladatot, hogy a nyomokat követve megtalálják és kiszabadítsák a hutt gyerkőcöt. Ám ennél jóval több forog kockán: ha sikerrel járnak, a hálás Jabba megnyithatja a huttok által uralt térségek űrkikötőit a Köztársaság hajói előtt, és erre nagy szükség lenne, hogy győzedelmeskedhessenek a szeparatisták fölött.

Csakhogy nem a Köztársaság az egyetlen, amely ezen űrkikötők használatára vágyik. Dooku gróf, aki bármi áron meg akarja szerezni ezt a lehetőséget a szeparatisták számára, csapdát állít a Jediknek. Amikor Anakinék rábukkannak az elrabolt hutt gyerekre, Dooku legképzettebb orgyilkosa, Asajj Ventress és tengernyi harci droid várja őket…

1 thought on “Karen Traviss: A klónok háborúja

  1. Nem tartom kiemelkedő könyvnek, sőt, A Kettő Szabálya után kimondottan gyenge lett számomra, talán mert az említett regény túl magasra tette a mércét. Ugyanaz a bajom a könyvvel, mint általában a filmregényekkel. Fontos részletek hiányoznak, máshol betesznek abszolút felesleges jeleneteket – amikkel csak az idő megy, de olyan is akad jócskán, ahol teljesen eltér egymástól a film és a könyv. A karaktereket sokszor üresnek éreztem, egyedül talán Anakin kivétel ez alól, akivel ténylegesen foglalkozott az író. Ahhoz képest, hogy Ahsoka itt tűnik fel először, elég semmilyen módon jellemezték. Folyton a “vadász énje” került előtérbe, pedig az ő esetében is szívesen olvastam volna valami mélyebb motivációs hátteret, belső vívódást, és társait, amit Anakin esetében úgy, ahogy jól megoldott az író. A másik baromság vele kapcsolatban, a hegyes ragadozófog (a film és a sorozat ezt lazán cáfolja), illetve, hogy rágcsálókat kajál togruta révén. Sok ehhez hasonló apró hülyeség van még a regényben, de azokon most inkább nem mennék végig. Unaloműzőnek nem rossz, de ennél jobb helyre nem valószínű, hogy feltornázza magát ez a könyv.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s