Karen Traviss: Színvallás

szinvallas
Eredeti cím: True Colors

Írta: Karen Traviss

Címlap: Greg Knight

USA kiadás: Del Rey, 2007. október 30.

Magyar kiadás: Szukits Kiadó, 2013.

Fordította: Szente Mihály

Terjedelem: 482 oldal (USA kiadás), 568 oldal (magyar kiadás)

Éra: a Birodalom felemelkedésének kora

Galaktikus idő: 21 évvel a yavini csata előtt

Mialatt a Klónháború megfékezhetetlenül tombol, a Köztársaság legfélelmetesebb harcosai szembekerülnek a szörnyű igazsággal: nem csak a szeparatisták az ellenségeik – és nem is ők a legrosszabbak.

A Nagy Hadsereg katonái elszántan küzdenek, hogy szétzúzzák a szeparatistákat, és az elit klónkommandósok is döntő fontosságú küldetéseket hajtanak végre. Ám eközben a Köztársaságra a vereség rémének sötét árnyéka borul és az Omega-osztag tagjai megdöbbentő felfedezést tesznek, aminek hatására eddig megingathatatlan hűségük is megrendül…

Az ellenségeket és a barátokat elválasztó határok egyre elmosódottabbak. Egyes polgárok – civilek, őrmesterek, és Jedik – új ellenséggel találják szemben magukat: a szívükben és az elméjükben ébredező kételyekkel. Az igazság tünékeny, folyton változó illúzió csupán, és hamarosan kiderül, hogy kit hová húz a szíve…

Mindenképpen a külcsínnel kell most kezdenem, mert vannak külső változások is. A borító nem csillogós, hanem matt. Nekem személy szerint nagyon bejön, az egyetlen problémám ezzel az, hogy ezt szerintem nem egy sorozat kellős közepén kellett volna bevezetni, mert így most hogy fog kinézni egymás mellett a négy Republic Commando regény? Szerencsére a szereplőlista megmaradt, remélem, az most már állandó jelleggel szerepelni fog a magyar Star Wars regényekben. A mando’a szótár viszont nagyon hiányzott, legalábbis én sok olyan kifejezéssel találkoztam a regényben, amit nem értettem, mert nem volt minden megmagyarázva. De lehet, hogy az én hibám, hogy nem vágtam be a mando’a szótárat… Az előző részben (Coruscant) nem említettem az elírásokat, stb., mert nem volt szembeszökő, ennél a résznél azonban elég gyakran voltak hiányzó vagy éppen felesleges betűk a szavakban.

Na de jöjjön most a tartalom. Mi lesz a klónokkal, ha véget ér a háború? És nem csak ez a probléma merül fel. Mi történik velük, ha valamivel súlyosabb sérülést szenvednek, mint amit a hajókon el tudnak látni? Vagy mi történik azokkal, akik elhagyják a hadsereget még a háború alatt? A Nagy Hadsereg kiket küld utánuk, ha nagyrészt csak klónok szolgálnak náluk? Mit is mond Thripio A klónok támadásában? “Gépek gyártják a gépeket…” Na itt meg klónokat küldenek a klónok ellen. Az erkölcsi és morális kérdések száma fejezetről fejezetre csak nő. Szerintem még sokkal komolyabban érintik ezeket, mint a Coruscantban.

Itt most még több szálon fut a cselekmény, az előző rész végén a kis csapat felbomlott. Külön utakon jár az Omega, Skirata, Etain, a Delta először Vauval rabol ki egy bankot, aztán Ko Sai után indulnak Jusikkal, aki azon igyekszik, hogy a klónok nehogy összefussanak Skiratáékkal, akik szintén a kaminóit keresik…

Annyira jól jött ki, hogy a jeges Mygeetón és a behavazott Qiilurán zajlanak az események, olyan télies hangulatom támadt tőle, főleg, hogy nálunk éppen nincs hó, pedig annyira szeretném, hogy legyen már, de ez nem tartozik ide. 😉 Ami új helyszín, az a Gaftikar, ahol az Omega akciózik A’dennel, valahogy ez a szál annyira nem fogott meg, bár ami hozzá kapcsolódott – Sull és az ő támadói -, az érdekessé tette. Tetszett Skirata és Ordo kis apa-fiú kalandozása az Aay’hannal, és a Mandalore-ra is eljutnak, ahol Skirata egy egész lakóparkot épít a fiainak. Itt születik meg Etain és Darman fia, Venku. És itt próbálják kiszedni Ko Saiból, hogy hogyan lehetne meghosszabbítani a klónok életét.

Egész jól olvasottnak tartom magam Star Wars téren, de ha jól emlékszem, kaminói karakterrel még nem találkoztam. Ko Sai viszont nagyon jól volt megírva. Valahogy számítottam is, meg nem is arra, ami vele történt. Én végtelenül naiv vagyok ebből a szempontból, de szörnyű látni egy ilyen teremtményt, aki csak a saját fajtáját tekinti értelmes élőlénynek. Meg volt az a sztori, hogy az egyik kaminoi csecsemőnek nem megfelelő volt a szemszíne, ezért meg akarták ölni. Erre nincsenek szavak. Meg hát amit a nullásokkal is műveltek. Egyébként egészen eddig a könyvig nekem nem esett le, hogy Ko Sai nő. Hogy viselkedhet így egy nő?

És ha már a nőknél tartunk, most már nem számít spoilerezésnek, ha a klónokról és a barátnőcskéikről írok. 😉 Főleg Ordo és Besany fontos számomra, hiszen Ordo a személyes kedvencem, annyira aranyosak, ahogy próbálnak ismerkedni, közeledni egymáshoz… [“Beszéljünk más témáról, rendben? Szóval, ha Besany meghívott vacsorára, akkor csak vacsorára gondol-e, vagy…” – Ordo]

Skirata pedig úgy dönt, hogy bemutatják Darmannek a fiát, vagyis a reakciója alapján döntik el, hogy elmondják-e neki az igazat vagy nem. Darman hihetetlenül rosszul reagált. Minden szempontból. Nem örülök neki, hogy így elhúzzák, meg már mindenki tud róla, csak egyedül Darman nem. Pedig tudnia kellene. Etain meg egy idióta továbbra is, hogy Jedi marad, mert a klónok mellett akar harcolni, blabla, hülyeség! Jusik csinálta jól ezt az egészet. Egyenesen megmondta, hogy mi van, és hogy ő ebben nem vesz részt. Egyébként hogy lehet az, hogy egyetlen egy Jedi (Jusikot leszámítva) se vette észre, hogy Etain terhes és szült egy gyereket? Azért ennyire nem lehetnek idióták. Ha meg észrevették, miért nem tette szóvá senki? Mert az egy dolog, hogy Obi elnézte, hogy mi a helyzet Anakinnal, de akkor ennyi erővel minden Jedinek lehetne titkos családja, mert elnézik nekik. Szóval milyen kódexről beszélünk? Néha teljesen olyan érzésem van, hogy Traviss utálja a Jediket, és már csak azért is őket állítja be rossznak.

A másik megrázó dolog Fi. Ugye rendbe fog jönni? Miért mindig az én kedvenceimmel történik ilyesmi? Azért Traviss ebből is kihozta a legjobbat, mert a kórházas részek nagyon jók voltak.

Még az a szerencse, hogy januárban jön A 66-os parancs, és minden felmerülő kérdésre választ kapunk.

Érdekességek

  • A borítórajz Greg Knight a Star Wars: Republic Commando című játékhoz készített egyik látványterve alapján készült.

Nektek hogy tetszett ez a rész?

1 thought on “Karen Traviss: Színvallás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s