Sean Williams: Tomboló erő

Tomboló erő
Eredeti cím: The Force Unleashed

Írta: Sean Williams

Címlap: Petrol Advertising

USA kiadás: Del Rey, 2008. augusztus 19.

Magyar kiadás: Szukits Könyvkiadó, 2011. október 26.

Fordította: Szente Mihály

Terjedelem: 319 oldal (USA kiadás), 380 oldal (magyar kiadás)

Éra: a Birodalom felemelkedésének kora

Galaktikus idő: 2-3 évvel a yavini csata előtt

A Köztársaság megdöntése befejeződött, Darth Sidious uralma alá hajtotta az egész galaxist. Csupán egy maroknyi ellenálló veszélyezteti hatalmát, akik az életben maradt Jedi lovagok vezetésével a régi rend helyreállításáért küzdenek. Az utolsó Jedik megsemmisítésével a császár Darth Vadert bízza meg, aki azonban időnként saját eltitkolt tanítványával végezteti el a feladatot. Az ifjú Sith könyörtelenül leszámol a célpontokkal, és készen áll arra, hogy mestere legnagyobb ellenségével, a császárral is szembeszálljon.

A Sötét Nagyúr összeesküvést sző Palpatine ellen. Az ifjú Sith összegyűjti Darth Vader ellenfeleit, hogy azok vívják meg a császár elleni csatát. Vagy talán mégsem ez történik? A Sith-ek álnok világában semmi sem egészen az, aminek látszik; ebben a világban senki sem tudhatja, kik a szövetségesei vagy az ellenségei…

6 thoughts on “Sean Williams: Tomboló erő

 1. Erről csak általánosságban annyit írok (és ugyanez igaz a Mindor-os regényre is), hogy azért nem szeretem, ha időben később írnak meg egy korábban játszódó regényt, mert akkor egy a regény világában komoly horderejű esemény csak úgy belehelyeznek az idővonalba, hogy a később játszódó könyvekben semmi utalás nincs rá (persze az olyan később játszódókban már beleteszik, amit ténylegesen később is írtak).
  Elég nagy a katyvasz ilyen szempontból az SW világában, és szeretem, ha a szerző minél jobban odafigyel a többi műre, és nem húzza keresztül más munkáját (még ha vannak a canon szintek is, pl. a Clone Wars-ban sem szeretem az ilyet).

  Magát a FU játékokat és a könyveket bár szeretem, de lehúzzák az értékelésemet a fent leírtak (nem számszerűsíteném).

  Kedvelés

 2. Míg képregényben lenyűgözött a történet, ami szerintem nagyszerűen passzol a Trilógia elé, könyvben untatott a sok akcióleírás. Rendben hogy ez egy játék átirata, de egy könyv másképp szórakoztató mint egy játék. Több párbeszéd, és pluszszereplők behozatalával könyvként is élvezetes lehetett volna. Így egy kihagyott lehetőség.

  Kedvelés

 3. Játékban még elmegy, de könyvben rettenetes volt. Az író keze nagyon meg volt kötve, szinte már sajnáltam is, érződik a lapok között az erőlködése. A szereplők kidolgozatlanok, a történet pedig olyan, mintha egy végigjátszást olvasnánk prózai formában.

  A főhős már abnormálisan erős, gyakorlatilag Vadert és Palpatine-t is legyőzi. Az se tetszik, hogy a Lázadó Szöv. megalakulásához is az ő személye kellett… végtelen leegyszerűsítése az egésznek. A Force Unleashed-sorozat az EU rémálmai.

  Kedvelés

 4. Kezdetben engem is zavart, hogy Starkiller “számlájára” írják a Lázadás születését, de aztán arra gondoltam, hogy más művekben ott a 2000-ek küldöttsége, a corelli paktum, Bria Tharen, meg megannyi helyi lázadás és lázadó személyes története. Szóval ez is megtalálja a helyét a többi között, max a címert származtatjuk ezután tőle.

  Kedvelés

 5. Hát ez eléggé érdekes könyv lett. Nagyon elüt a többi, “rendes” könyvtől.
  A szereplők kidolgozatlanok. Igen. De igazából, egy olyan játékra, amiben szintén azok, nehéz vagy teljességgel lehetetlen úgy megírni egy könyvet, hogy abban jól kidolgozottak legyenek. Csak az zavart, hogy a mellékszereplők olyan gyorsan mennek, mint jönnek (legtöbbjük az életből távozik ilyen gyorsan). Egyedül Juno Eclipse volt az, akinek a jelleme és motivációja szépen kirajzolódott.
  Maga a cselekmény jó, habár nagyon az akciókra lett kihegyezve. Williams szeret akciót írni, tehát ebben nyert ügye volt, és a leírásokkal tulajdonképpen nem is volt különösen nagy baj.
  A baj csak magával az egész TFU cuccal volt. Egy rossz forgatókönyvnek nem lehet jó könyvet írni. Maga a játék szórakoztató, de eléggé bugyuta. Starkiller mindenkinél erősebb, de úgy egyáltalán, Vader hogyan titkolta el?
  Nehéz erről a könyvről mit mondani. Más videojáték adaptációt még nem olvastam, tehát nincs viszonyítási alapom, de ez a regény szerintem az lett, aminek lennie kell. Se több, se kevesebb. Nem lehet hibáztatni maghát az írót, hiszen a probléma gyökere a forgatókönyvíró.

  5/5

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s