TCW 5. évad – The Jedi Who Knew Too Much előzetesek

Ezen a héten folytatódik a múlt héten elkezdett történet, továbbra is Ahsokával a középpontban. A linkekért köszönet gunjinak. 🙂 A résszel kapcsolatos véleményeket is ehhez a bejegyzéshez várjuk.

13 thoughts on “TCW 5. évad – The Jedi Who Knew Too Much előzetesek

 1. Huh, ez a rész jó volt, és felirat van hozzá 😀
  Arra leszek kíváncsi, hogy Ventress a kitervelője ennek a dolognak vagy csak részese, esetleg épp arra járt egy sisakkal a fején.

  Kedvelés

 2. Ez a rész tényleg nagyon jó volt talán az eddigi legjobb [shush] persze a Sidious vs Mual & Savage-t nem múlja felül[/shush] . Ha jól tudom már csak két rész van hátra az évadból, de még jó pár jelenet nem volt benne az évad első trailerjéből (pl.:Dooku, Padme). Úgyhogy vagy valamit rosszul tudok, vagy egy pár részt áttesznek a következő évadba. Ti mit tudtok erről?

  Kedvelés

 3. A Padmés jelenet egy olyan szálból származik, amit eredetileg ősszel terveztek leadni, de helyette került be az ifjonc szál, Padmét meg áttolták az újévre. Aztán addig tologatták, amíg átkerült a 6. évadba (legalábbis ezt nyilatkozták a készítők).

  A mai rész szerintem zseniális volt, számomra talán a legjobb eddig a sorozatban. S igen, nálam felülmúlja még a Lawlesst is. Korábbi spoileres olvasmányaim miatt az elején hirtelen lett egy nagy WTF érzésem (később kifejtem), A másik ok, hogy a rész rengeteg pici utalást tartalmaz más klasszikus filmekre, igen, főleg az említett ‘A szökevény’ c. filmre: a gyanúsítás, a menekülés a csatornában és az ugrás. Ugyanakkor a klasszikus trilógiából is átvettek ötleteket: a börtön egy az egyben olyan volt, mint a Halálcsillag, a folyosók, az ajtók, a cellák, stb. Teljesen birodalmi hangulata volt.
  [shush]Ahogy Ahsoka futott a börtön folyosóin és ajtóin keresztül, az olyan volt, mint amikor az EP4-ben Hanék futottak a Halálcsillag folyosóin nyomukban a rohamosztagosokkal.
  Amikor a csatorna végén Anakin Ahsokának mondja, hogy az ártatlanságának bizonyításához ‘az egyetlen út’, ha visszatér, később az EP5-ben Vader is hasonlóan beszél Lukehoz, miután levágta a kezét, s közölte, hogy ő az apja: ‘gyere velem, ez az egyetlen út’. Ott Luke leugrott a nem tudom milyen nagy csőbe, mint ahogy Ahsoka is így tett itt, s a két esetben a mélyedés kinézetre is nagyon hasonlított egymásra (falak színe, fényei).[/shush]
  Ezek az apróságok nagyot dobtak nálam a filmnézés élményén. Ahogy az a nagy WTF-érzés is, amit a következő spoiler-tagben röviden összefoglalok. Elolvasni csak saját felelősségre, mert elég meredek! 😛
  [shush]Az eredeti ötlet egy külföldi fórumból származik. Elismerem, elég meredeken hangzik, de talán lehet valami alapja. Az elmélet lényege az, hogy az a jedi, aki megölte Lettát, az Barriss Offee. Igen, tudom, hülyeségnek hangzik, de van pár érdekes körülmény:
  – hirtelen ismét szerepel a sorozatban (és az animációhoz gyártottak hozzá egy új modellt), pedig nem indolja semmi a jelenlétét, a jeleneteit más is meg tudná oldani,
  – többször feltűnik, látszólag feleslegesen, pl. az elmúlt részben amikor Anakin meglátogatja Lettát a cellában,
  – a szertartás után, amikor négyesben beszélgetnek a folyosón, elég furcsán viselkedik, amikor Ahsokához beszél: lesüti a szemét, csak félve néz a szemébe, mintha titkolna valamit,
  – a robbanásban elvesztett egy közeli barátot (aki fiú volt),
  – megkérdezi Ahsokától, hogy helyes-e elzárkózni az érzelmek elől,
  – a finale trailerben szerepel az ő egyik talán kulcsmondata: ‘ha szükség lesz rá, megteszed, amit kell, tudom’.
  Még meredekebb lenne, ha ő lenne a robbantás felbujtója is.
  Tudom, hülyén hangzik, remélem tévedek, majd kiderül. [/shush]

  Azt hallottátok, hogy a részben szerepel egy emlékmű, nagyjából 15:30-tól látható, amin az első geonosisi csatában elesett klónok nevei olvashatók?

  Kedvelés

 4. Hogy hogy kerülhet Ventress a képbe? Főhősünket megvádolták valamivel, s a klónok elől menekül. S emlékezzünk a Jedi Purge-re, ott a klónok mellett a fejvadászok is üldözték a jediket. Ventress meg épp fejvadász. S ha pl. a szenátus (persze Palpival a háttérben) vérdíjat tűz ki a lány fejére, akkor ez magyarázat lehet Ventress megjelenésére. (-> vérdíj)
  Hogy Ventress lenne a merénylet mögött? Elképzelhető, de nem hiszem. Milyen oka lenne rá? Felbérelték (pl Sid)? A Bounty c. rész alapján nem hiszem, hiszen a fogva tartott lányt is elengedte (igaz plusz pénzért), majd az évad végén Obit is megmenti. Szvsz pozitívan megváltozott, már nem sith, s ebben nagy távlatok és kiaknázható lehetőségek vannak.

  Hogy miért nem jobb nálam a Lawless ennél az epizódnál? Az egy tényleg nagyszerű, csillagos ötös epizód (persze lehetett volna hosszabb), a sorozat egyik legjobbja, a vívás-jelenetek pedig tényleg elsőrangúak. De engem a vége zavar, az, ahogyan Maul kegyelemért könyörög. Egy sith-től nem ezt várnám el. 12 éven keresztül csak a gyűlölete tartotta életben, Sid hagyta őt szemétdombra dobni, most megölte a testvérét, megfosztotta a tanítvány címtől, elhagyta, megalázta. Ilyenkor egy sith-től azt várnám, hogy az utolsó pillanatig izzik benne a gyűlölet egykori mestere ellen, s nem somfordál el behúzott farokkal.
  Emiatt nem is hiszem, hogy Maulnak köze lenne a merénylethez. Nagyon meglepődnék :o)

  Kedvelés

 5. Gunji: Nekem is furcsa volt kicsit Maul könyörgése de hihető.Végülis nem mandalore féle büszke harcosok hanem minden eszközt kihasználó gonoszok akik kihasználják az érzéseiket, mind gyülölet éééés félelem.De nekem az az epizód csak félig jött be.Az egész mandalore támadást nagyobbnak képzeltem el, sidious meg olyan…tul rajzfilmes volt a fékony kezeivel, én pár dolgot máshogy csináltam volna.

  Kedvelés

 6. gunji!

  Az emlékművel kapcsolatban valóban igazad van – 15:24-től látható, szép-nagy sárga emlékmű, főhősünk végigfut a tetején.

  Kedvelés

 7. @anma: Amiről chatboxban beszélgettünk, ahhoz még egy kis kiegészítés, hogy miért gondolom egy 7. évadbeli résznek, amiről JAT beszélt twitteren. Amellett, amit a chatre írtam, még két dolot tudnék említeni:
  – Valamelyik korábbi évad egy tavaszi epizódja alkalmával tartott ‘nézzük együtt és chateljünk a készítőkkel’ est alkalmával Filoni említette a készítésre ezt az egy éves időtartamot, de elképzelhető, hogy arra gondolt, hogy az adásba kerülés előtt egy évvel kezdődnek a felvételek, hiszen, mint mondta, az animáció hosszadalmas folyamat és Lucas sokszor elégedetlen a vágással.
  – A starwarsunderworld.com oldalon (ami nem tudom ténylegesen mennyire megbízható, de számomra nem tűnik egy supershadownak) találtam egy korábbi cikket, melyben mint belső informátortól származó pletykát említik azt, hogy Lucas kérte a 8. évadbeli történetek írásának megkezdését (s ahol egyben szóba került a sorozat lezárása is).

  #Diklo: Igen, nagyon szeretem ezeket a kis finomságokat, mint amilyen pl ez volt (vagy az a két droid az egyik folyosón, akik ugyanúgy civakodtak, mint R2 és 3PO, még úgy is néztek ki, csak birodalmi kiadásban), nagyon feldobják a rész élményét. És mennyi mindent el lehetne mondani csak erről az emlékműről 🙂

  Kedvelés

 8. Még egy dolog. Az swsaga.hu Ahsokás fórumában láttam egy érdekes elméletet, hogy ez a történetszál tulajdonképpen
  [shush]Ahsoka lovaggá ütését megelőző próba. Ha kiállja, jedi lovaggá ütik.[/shush]
  Mivel ott nem tudok kommentelni és ez egy nagyon figyelemfelkeltő ötlet, szeretnék pár szót hozzáfűzni. Szerintem ha ez igaz lenne, akkor az egy nagyon, de nagyon cúna és perverz ötlet lenne a Jedi Tanács részéről. Ilyet előre eltervezni? Nem tudom elképzelni. Szerintetek?

  Én most inkább ahhoz a verzióhoz csatlakoznék a trailerek alapján, melyben
  [shush]Ahsoka csalódik a köztársaságban (mert meggyanúsították a négy gyilkossággal, holott nem ő követte el), meg a Jedi Rendben is (mert nem álltak ki mellette), s mondjuk a nevének tisztára mosása után kilép a Rendből. Ezt korábban nem tartottam jó ötletnek, mert ettől még miért ne kerülhetne szóba a ROTSban, meg utána miért ne vadászná le Vader vagy Sid?
  Viszont ha ezt Anakin megfutamodásnak tartaná és úgy gondolná, hogy ezzel Ahsoka becsapja/cserben hagyja őt (hiszen ő annyira hitt a lányban), nagyot csalódna benne. Ami kissé sértetté is tenné, meg kicsit a saját hibájának is tartaná, s ahogy zajlik a háború, kicsit feledésbe is merülne, így ő sem keresné már vele a kapcsolatot, de a Tanácsban sem beszélnének róla. Így eljutunk a ROTShoz, ahol már Ahsoka nem kerül szóba, mert nincs ok rá. Anakin nem kapná meg a Mester címet, mert tényleg nem képzett ki sikeresen egy padawant se, de Ahsokát sem tudná felhozni ez ellen ellenérvként a Tanáccsal szemben, mert haragszik rá/csalódott benne. A Tanácsban sincs ok arra, hogy ennyi idő után szóba kerüljön a lány, meg a film története szempontjából is már irreleváns lett. S Palpi sem tudná szadizni már vele Anakint, de nem is vadászná le, mert nem lát benne már potenciális veszélyt a terveire (mint ahogy most Ventresst sem akarja megölni, mióta Dooku kitette), és/vagy még úgy gondolja, jól jöhet a későbbiekben (mint pl. Maul). Így aztán nincs indok a filmvégi 66-os parancsos képsorokbeli szereplése mellett.
  És aztán, ha a Disney úgy gondolja, a karakter túlélheti a 66-os parancsot és a nagy tisztogatást: Vadert már nem érdekli egykori padawanja, így Sid sem lát benne veszélyt. Így akár még vissza is térhet egy későbbi sorozatban vagy filmben.

  Ezt persze lehetne még bővíteni, részletezni stb, de érzésem szerint jól megmagyarázná a lány ROTS-beli hiányát.
  Persze a személyes favoritom nem ez :)[/shush]

  Kedvelés

 9. Kicsit elgondolkodtam a ‘To Cath a Jedi’ előzetesén. Röviden:

  [shush]Furcsa volt látni, hogy Yoda/a Jedi Tanács mennyire hisz inkább Tarkinnak, mint a saját ‘gyermekükben’. Amikor először láttam a ROTS-t, akkor az Order 66 jeleneteknél nagyon sajnáltam a jediket, s a Tanácsot, ártatlannak éreztem őket. Ez az előzetes megmutatta, hogy a jedik tényleg nem azok, akiknek lenniük kellene, bűnösök ők nagyon is, tényleg megérdemelték amit kaptak. Talán tényleg az Erő akarata volt Anakin bukása a megújulás érdekében. Csak kár, hogy rengeteg ártatlan jedi is meghalt eközben.
  Az előzetes alapján lehet finomítani az Ahsoka-meghal elméletet: Anakin öli meg. Az előzetesben láttuk, hogy hisz a padawanja ártatlanságában. De ha Tarkintól kapna egy hamisított holofelvételt (ugye Palpi minden eshetőséggel számol), az elhitetné vele, hogy mégis Ahsoka a tettes és csalódottságában, vagy bosszúból, mert az általa nagyon szeretett padawanja becsapta, cserbenhagyta: megölné őt. Így a lány a ROTSban már nem szerepelne, sem Anakin, sem a Tanács nem hozná szóba a ‘bukott’ padawanját, még Padmé sem. Egyedül Palpinak lenne lehetősége arra, hogy ezt a példát felhozva is reszelje a Jediket.

  Így még ha a Disney el is kaszálja a sorozatot, nem maradnánk befejezés nélkül[/shush]

  Kedvelés

 10. Spoilereket már kerülöm, nem sok meglepetés van a tcw részekben már számomra és azokat is sikerült lelőni az ilyen olvasásokkal.

  Gunji: Az úgy megy, hogy elöször jönnek az ötletek, sokszor lucas hozza fel.választanak forgatókönyvírot és megirják a részt.Aztán megbeszélzik milyne modelleket használjanak mit kell modellezni, miylen karakterekkel utdják időben megoldani.Keresnek uj szinészt ha kell ,de áltlaában ugyanaz a pár hang van, és fleveszik a hangot.Közben késiztik am odelleket, sokszor egy hajot , karaktert hetekig.Storyboardokkal és 3d storyboardokkal elkészitik a nagyjáboli vágást és utána animálnak.és utána jön a coneptual artist team aki a világitást a képekre ráfesti milyen legyen, a 3d team ez alapján kezdi a világitást stb megcsinálni, utána még lekell renderelni , az elég sok idő, főleg 1080p ben, aztán végső verzio vágás, aztán még engedélyezni kell a cartonn networknek is stb, akkor is vághatnak ki dolgokat, és után még szorkaoznak a kész epizodok sorrendjével.Egy évadhoz 26 rész készül ezért midnig csuszik kicsit, msot pl az ötödik évad 8 adik részénél járunk.Az embos arcnak azértn em örülök hogy ennyit tolták mert az még an egyedik évad közepe fleé készült, azota uj venator csillagrombolo modell van, uj yoda modell, sokkal jobb animácio, hirtlenen vissza esés lesz am inőségben.Bár már egy ideje nagyon jo midnen rész.Az onderonos részekben kicsit csalodtam ,de a legutobbi rész már olyan sézp volt hogy nem tudtam semmit hozzátenni hogy mitk éne máshogy.Ilyen pedig még nem vónagyon volt…Mondjuk a jeditemplomhoz modellezhetnének egy uj folyosot, van potenciál rá hogyp ár érdekes termet lássunk mitn a iflmekben vagy a játékokban, de itt egy rohadt oflyoson játszodik minden:D

  Kedvelés

 11. @anma: Igen. én is jártam így, hogy elolvastam előre a tartalmat, utána meg csalódás volt a rész. Picit sem jó dolog. Ezért is próbálom általában a spoileres dolgokat (ami nem kitalálható) spoiler-tagbe írni, aztán remélem ez többé-kevésbé sikerül is. Ha nem, akkor so sorry.
  Ennyiben azért jobb ez az oldal egy másik fórumtól – ahova írogatok néha -, mert ott nem mindig működik a spoiler-tag, s azért néha jó lenne beszélgetni a következő történetről, hova vezethet, mi lehet a háttérben.

  A második bekezdéshez: igen, emlékszek erre, valahol én is olvastam ilyesmit a részek készítéséről. 🙂 S teljesen igazad van a chaten, hogy a Lawless 5.03-as produkciós sorszámot kapott, de – ahogy Te is említetted – az évenkénti plusz négy rész miatt jelentős csúszásban vannak. Így kijöhet akár az egy év átfutási idő is, míg egy rész adásba kerül. A JAT interjú kapcsán úgy értettem a 7. évadot, hogy abban az évadban (tehát 2014 ősze-2015 tavasza) kerülhet adásba, ettől még tényleg szánhatták a 6. évadba (s kaphat 6.xx produkciós sorszámot).
  De javasolnék egy köztes megoldást: szerintem térjünk vissza erre, ha majd adásba került ez a rész, s akkor majd kiderül minden. 🙂

  Kedvelés

 12. Érdekes nézni azt is a star wars.comon hogy a conept artokon milyen dátum van.Kemény hogy maga a karakter tervek már Jó egy évvel előbb készültek:) Valszeg igen storykban már a 7 edik évadba léphetnek át

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s