Vége a LucasArts-nak

Hát…akkor ennyi volt. Már korábban is hírt adtunk felőle, hogy nem áll jól a LucasArts szénája, most azonban már biztos: A Disney bezárja a Lucasfilm videojáték-fejlesztő részlegét.

A céget 1982-ben alapították, és legnagyobb sikereit a 90-es években érte el. A Star Wars és Indiana Jones témájú játékok mellett rengeteg saját fejlesztésű, eredeti játékot készített még. Ilyenek voltak a The Secret of Monkey Island (1990) és a Grim Fandango (1998).
Az utolsó játékuk, mely nagy sikereket ért el, a Force Unleashed (2008) volt. A Kinect Star Wars, mely éppen ma egy évvel ezelőtt jelent meg, volt az utolsó cím, melyet a cég fejlesztett.

A hivatalos nyilatkozat:

Miután felmértük helyzetünket a játékpiacon, úgy döntöttünk, hogy átállítjuk a LucasArts-ot belső fejlesztésről licence-modellre. Ezzel csökkentjük a kockázatot és szélesítjük a minőségi Star Wars játékok portfólióját. A változás eredményeként elbocsátásokat kellett eszközölnünk a szervezet egész területén. Hihetetlenül hálásak vagyunk és büszkék a tehetséges csapatokra, akik az új címeink fejlesztésében részt vettek.


A Kotaku szerint 150 embert küldtek el (a Wikipedia szerint 350+ dolgozója van) és leállítottak minden futó projektet, többek között a First Assaultot és a 1313-t. A Game Informer azonban felvette a kapcsolatot a Lucasfilm egyik szóvivőjével, akitől egy leheletnyivel több bizakodásra okot adó választ kapott:

Természetesen, mint minden cégnek, mely ekkora bejelentésen megy át, nekünk is át kell néznünk a portfóliónkat és át kell rendeznünk néhány dolgot. A 1313 fantasztikusan nézett ki, és nagyszerű fogadtatása volt. A többi, be nem jelentett címünk is remekül van, csupán elértük azt az üzleti értelemben vett pontot, ahonnan nem fejleszthetjük tovább őket saját magunk és nem tarthatjuk azt az irányt, mely felé a cég eddig tartott.

Meg kell még említenem, hogy bizonyított külső partnereket keresünk, akik segíthetnének videojátékokat szolgáltatni a rajongóknak. Továbbra is hiszünk a videojáték-iparban, továbbra is jelentetünk meg Star Wars játékokat, csupán csak egy másik modellt keresünk a belső fejlesztés helyett…
Mindent figyelembe vesznek. Mindig ott a lehetőség, hogy a Star Wars 1313 egy külső cég segítségével megjelenik.

Nagyon szomorú. Szörnyű egy nap. De szeretnék mindenkit megnyugtatni, lesznek még új Star Wars játékok a piacon.

A Knights of The Old Republic és a Battlefront is külső cég fejlesztése, így van rá esély, hogy minőségi Star Wars játékot látunk a jövőben. Az viszont valószínűtlennek tűnik, hogy a LucasArts bármely más címéből új játék készüljön, ami nagyon szomorú. Akárhogy csűrik, csavarják a dolgot, ez azt jelenti, hogy a LucasArts mostantól már csak egy brand, egy név.

Szerintetek napvilágot lát valaha a 1313 vagy a First Assault? Vajon így végleg befellegzett egy esetleges Battlefront vagy Jedi Knight folytatásnak?
Nektek mi volt a kedvenc LucasArts játékotok? Ne csak Star Wars-ra gondoljatok!

9 thoughts on “Vége a LucasArts-nak

 1. Kár. Én csak SW-szal játszottam, ami LucasArts volt. A Jedi Oucast és a Jedi Academy, meg a Battlefront 2 volt a kedvencem. A BF 3-nak nagyon örülnék, de nem sok esélyt látok rá. Talán az Erő segít…

  Kedvelés

 2. Továbbra is értetlenül állok a sok helyütt olvasható hurráoptimizmusról, ami a Disney tevékenységét kíséri: sokan mindent megbocsátanak, csak mert beígérték az EP7-t.
  Egyetlen egy dolgot tessék csak említeni, amit a Disney az asztalra letett, az üres ígéretek nem játszanak.
  Megérte lerombolni mindent?

  Három héttel ezelőtt emlegettük a ‘mindig a hajnal előtt van a legsötétebb’ szólást, de azt hiszem, még nem sötétedett be teljesen.

  Kedvelés

 3. Hát ilyen nincs…Hát minden megszűnik?
  Én amúgy játszottam az első indiana jones játékokkal, és eszméletlen jó hangulatot találtak vele el.Jedi knight 3, jedi academy, kotor 1-2 , battle of naboo,battlefrontok, republic commando, Star Wars: Starfighter, Revenge of the sith game, attack of the clones game(ezek konzolosak) rouge squadronok ,lego star warsok, stb(A híres Monkey Island kimaradt nekem)….Azért az évek során sok sw játékkal játszottam és mindegyik nagy nyomot hagyott bennem.Frist assault-bf 3 mat meg már sok sok éve várom, remélem lesz belőle valami külső fejlesztéssel…de kezdek félni.Ha az uj sw mozi csalódás lesz(bár nem is várok sokat tőle) akkor viszont eléggé elbaltázták a dolgot midnen leállításával.

  Kedvelés

 4. Meg merem kockáztatni, hogy a Star Wars rajongóknak csak kevesebb, mint húsz százaléka vett már életében kezébe könyvet/képregény, vagy játszott valamelyik LucasArts játékkal, illetve nézte a TCW-t. A többi rajongó csak a filmeket ismeri, nekik ez jelenti a Star Warst, a többi dologról, ami hozzá kötődik egyszerűen csak nem hallottak vagy nem érdekelte őket.
  Ha pénzügyi szempontból közelítjük meg a dolgot, akkor sajnos azt látjuk, a Disneynek teljesen igaza van. Akármilyen új filmet is hozzanak össze, azt mindenki meg fogja nézni, valamint az új, fiatalabb korosztályból bevonzott rajongók száma sokszorosa lesz annak, amit a tetteik miatt elveszítenek.
  A lényeg, hogy ebből ők csak profitálnak, az elégedetlenkedés pedig hidegen hagyja őket, betudják járulékos veszteségnek.

  Kedvelés

 5. Én: TE VOLTÁL A GYEREKKOROM! AZ VOLT A DOLGOD, HOGY PIXAR FILMEKET KÉSZÍTS, NEM AZ HOGY ÁTVEDD A VEZETÉST A MARVEL ÉS A STAR WARS FELETT! HOGY EGYENSÚLYT HOZZ A RAJZFILM GENERÁCIÓBAN, NEM HOGY SÖTÉTSÉGBE TASZÍTSD!

  Disney: GYŰLÖLLEK!

  Én: A gyerekkorom voltál Disney… Szerettelek!

  Kedvelés

 6. Hát az elmult 20 év fiatlajainak legtöbbje azért a jedi knighttal pl játszott.Én sem vagyok nagy képregényes, az sw könyvek sem jöttek be (nem tudom ezt a fantasy scifi témát komolyan venni a könyvekben) de cagy egy játékkal képreégnnyel vagy tcw vel volt dolga a fiataloknak szerintem.De ha tényleg megint csak az uj gyerkeek bevonása a fő, mint ahogy a tcw elejével is a kisgyerekeket célozták meg akkor étnlyeg csak valami kis gyermeeteg disney hülyeséget fogunk kapni:S Han solo a z ewok hasmenés járávny ellen

  Kedvelés

 7. Én anno az X-Wing miatt vettem az első PC-met. Ma már nevetséges PI 133MHz, 16MB rammal és 1MB-os VGA kártyával. Az 1.7MB-os vinyóról nem is beszélek…
  Még nem volt WIN95, csak DOS. Aztán jött a TIE fighter, olyan grafikával, hogy be…stunk (3D-s kártya nélkül!). Állandóan átírtuk az indítófájlt, hogy a felső memóriába töltsön valamit (comfig.sys?, meg valami himem valamit kellett piszkálni) mert különben nem indult el, kevés volt neki a 640kB base memory.
  A 2000-es évekig szinte minden SW játékkal játszottam (a Force Commanderrel is, bár nem sokat, az tényleg trágya volt).
  Emlékszem mekkora volt a Rebel Assault (VGA!) meg a Rebel Assault 2 (ehhez forgattak először SW filmjeleneteket a Jedi után).
  A Doom sikereit meglovagolva jött a Dark forces, ami szerintem máig az egyik leghangulatosabb FPS.
  Aztán jött a 3D korszak: Shadows of the Empire (kiegészítve könyvvel és képregénnyel, ami olvasható a halozsak.hu-n – ez a reklám helye 🙂
  Jedi knight (Dark Forces II) filmjelenetekkel, Outcast (JKII.), Jedi Academy
  Aztán a szimulátoroknál X-Wing vs. TIE fighter, amiben hálóban lehetett gyepálni egymást…
  Balance of power, X-Wing alliance, amiben még a Falcont is vezethettük…
  Aztán volt stratégia is: az AOE motoros SW Battleground, amiben Vader fénykarddal vagdosta a házakat… 🙂
  több hirtelen nem jut eszembe…

  Kedvelés

 8. Én a Phantom menace-al játszottam először, sőt ez a játék volt az első pc-s játékom. Azóta szinte minden sw játékkal játszottam: Jedi Outcast, Jedi Academy, Rogue Squadron, Battle for Naboo, Empire at war és a Forces of corruption kiegészítőjével, Battlefront 1 és 2, Knight of the old republic 1 és 2, Republic Commando, Force Unleashed 1 és 2.
  Remélem nem szakad meg a sor és még lessz sok sok SW játék 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s